ParforholdetKrangling og kritikk: Slik unngår dere å såre hverandre

Krangling og kritikk: Slik unngår dere å såre hverandre

Mange par krangler, men trenger du å si alt som irriterer deg? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten, Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. 12887
Ingen er fullkommen, og innimellom vil du oppleve at partneren skuffer deg. Da kan du velge å buse ut med all misnøye i friske ordelag eller å holde igjen litt og tenke før du taler. Slik kan dere unngå unødvendige episoder.

De følelsene dere har overfor hverandre i parforholdet, kan beskrives som en følelsesmessig ”bankkonto”. På den kontoen kan dere på ulike måter sette inn og ta ut ”kapital”. Når dere overser eller sårer hverandre, og gjør ting som tærer på godviljen hos den andre, fortar dere ”uttak” på kontoen.

”Har du husket å kjøpe melk?” høres ut som et enkelt spørsmål. Men det kommer an på hvor mye dere har å ”gå på” på deres emosjonelle bankkonto. I en situasjon med overskudd, kan du lett svare: ”Nei, det glemte jeg. Jeg stikker ut etterpå og fikser det.” I perioder da dere tærer på rausheten og nærheten hos hverandre, kan det samme spørsmålet høres ut som en anklage. ”Hvorfor er det alltid jeg som må huske å kjøpe melk?

Betydning av å holde igjen
Par som klarer å stanse en kritisk tanke før den kommer ut av munnen, er gjennomgående mer tilfredse enn de som tankeløst buser ut med all slags kritikk av kjæresten sin. Ingen er 100 prosent fornøyd med alle sidene ved kjæresten. Når vi har bodd sammen en tid, kan det godt hende at det vi lot oss fascinere av i begynnelsen av forholdet, har blitt til noe vi irriterer oss over.

Kritikk og korreksjon
Innimellom må vi korrigere hverandre, men mange er ekstra sårbare overfor kritikk fra kjæresten sin. Hva er forskjellen på korreksjon og kritikk? Å korrigere vil si å påpeke konkrete ting som kjæresten din har glemt eller gjort feil: ”Jeg ble så utrolig irritert da jeg så at du ikke hadde hengt opp klesvasken i går kveld. Du sa jo at du skulle gjøre det.”

Kritikk er mer generell og spisses gjerne med en negativ kommentar om kjærestens personlighet: ”Du husker jo ingenting! Det er nytteløst å be deg om noe, du tenker bare på deg selv hele tiden!” Dersom du klarer å holde igjen en kritisk kommentar og heller formulere den som en korreksjon, har du spart kjæresten din for mye ubehag. Og du har sluppet unna et unødvendig ”uttak” fra den emosjonelle bankkontoen.

Kunsten å reparere en situasjon
Når en diskusjon eller ubehagelig situasjon er i ferd med å bygge seg opp, er det godt å ha noen verktøy som hjelper oss ut av situasjonen. Mange par har oppfinnsomme ”reparasjonsmekanismer” i verktøykassa si. Det kan være et blikk, en grimase, et ord eller et tegn.

Lykkelige par vet hvordan en diskusjon kan reddes i havn før den blir for ubehagelig og ødeleggende. De vet at det går an å:


  • forandre tema til noe helt ufarlig

  • gå i seg selv og si ”Unnskyld, du har rett”

  • bruke avvæpnende humor: ”Nei, nå er vi jammen latterlige”


“Time-out”
Dersom temperaturen blir for høy, kan dere ta en ”time-out”. Det er nødvendig i mange lagspill, og mange parforhold hadde heller ikke klart seg godt uten! Bli enige om at time-out er tillatt i parforholdet deres. La time-out-perioden vare i minst 20 minutter, eller til dagen etter dersom det er nødvendig. Den som ber om time-out, er ansvarlig for å bringe temaet opp igjen når situasjonen har roet seg.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: