FamilieSexlysten forsvant – og også min mann

Sexlysten forsvant – og også min mann

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernilla Gudmundsson 11554

Emma forsøkte i flere år å bli gravid. Da hun til slutt lyktes ble hun så opphengt i graviditeten at ingen ting annet betydde noe. Det gikk ut over hennes daværende mann Magnus.

– I begynnelsen forsøkte han å nærme seg meg som vanlig, men jeg hadde absolutt ikke lyst. Jeg var redd for å skade barnet, og jeg forsto heller ikke hvorfor vi skulle ha sex – jeg var jo gravid, forteller Emma.

Til slutt ble det en ond sirkel. Hver minste form for nærhet gjorde Emma anspent og nervøs for at han skulle få lyst på sex. Hun sluttet å ta på ham og han sluttet å komme med tilnærminger.

– Da sønnen vår Elliot kom var vi kjempeglade og fokuset var naturligvis på ham. I begynnelsen hadde han kolikk, så det ble så som så med søvn. Jeg husker denne tiden som en stor tåke, sier Emma.

Les mer:
Kan sex sette i gang fødselen?

Sex i svangerskapet

Magnus begynte å jobbe like etter den første pappapermisjonen like etter fødselen og Emma skapte seg et liv rundt barnet. Siden Emma jobber på nett ble det naturlig at hun fortsatte å være hjemme og både jobbet og passet barn hjemme. Magnus, som arbeider som selger, var ofte borte i ukene og i helgene byttet de om på oppgavene.

– Det føltes som om vi var på en fabrikk. Da Magnus kom hjem tok han over Elliot og jeg fikk hvile og gjøre ærender utenfor hjemmet. Vi gjorde sjelden noe sammen. Jeg tenkte mye på det og noen ganger snakket vi om det, men det var som om Elliot hadde blitt en kile mellom oss. Det var helt motsatt av det jeg hadde tenkt og trodd, sier Emma.

Les mer: Menn må ta ansvar for parforholdet

I dag er Emma og Magnus skilt, Elliot er seks år og Emma bor i et forhold med en annen mann. Sammen har de lille Kajsa på fem måneder.

– Jeg tenker ofte på hvordan det kunne gå så galt. Vi hadde det jo bra og jeg tenkte alltid på Magnus og meg som sjelevenner. Jeg kan ikke forstå det på en annen måte enn at vi gled fra hverandre gradvis, i små skritt om gangen. Og det begynte med at jeg ikke ville være nær ham i graviditeten.

Les mer: 10 kjappe om sex i svangerskapet

Emma vil være anonym og har derfor fått nytt navn i artikkelen.

Inger Löfgren. Foto: privat

Inger Löfgren er jordmor med sexologutdannelse. Hun jobber som relasjons- og sexrådgiver i Växjö. Hun sier det er vanlig at kvinner mister lysten under en graviditet. Men å ha sex trenger ikke innebære penetrering.

– Det finnes mange måter å være nær hverandre på. Og det er akkurat nærhet som er det viktige. Jeg gjorde en gang en studie sammen med en kollega, og det viste seg at uansett sexlyst så var det nærhet uten noen form for krav de gravide kvinnene lengtet etter, sier Löfgren.

Men om kvinnen ikke vil ha sex, kan ikke partneren da helt enkelt vente?
– Visst kan man vente, men da er det viktig å prate med partneren sin. Kommunikasjon er alfa og omega. Dersom man har et godt forhold vil partneren forstå og synes det er ok. Samtidig kan det være vanskelig for ham å stenge av sex og nærhet i flere måneder. Så hvorfor ikke forsøke å møtes? Kanskje hjelpe ham når han onanerer eller legge til rette på annen måte. Det viktigste er at han ikke skammer seg over lystene sine og tier om det, men at man kan være åpne med hverandre.

Hvor vanlig er det at kvinner mister lysten under graviditeten?
– Det er veldig vanlig, spesielt i begynnelsen fordi en kanskje er kvalm eller redd for å miste barnet. Mot slutten kjenner man seg gjerne tung og klønete. Etter hvert er man både mentalt og kroppslig innstilt på fødsel. Både hormoner og sinn forbereder seg og har ikke fokus på sex. Og for dem som en konstant kvalm eller har bekkenløsning er det klart at det er vanskelig å finne sexlysten oppi det hele.

Er det noen grunn til ikke å ha sex under graviditeten?

– Nei. Det eneste er dersom det har oppstått noen form for komplikasjoner, man har begynt å åpne seg, har en infeksjon eller lignende. Da anbefaler leger at en skal unngå sex.

Men om man virkelig ikke har lyst – synes du man skal “stille opp” likevel?
– Man skal aldri gjøre noe mot sin vilje, selvsagt skal man ikke tenke at man stiller opp. Det må være ok med mindre sex under graviditeten og i småbarnsårene. Men det er viktig med nærhet for at man ikke skal miste kontakten med partneren. Det trenger ikke handle om regelrett samleie. Det verste er når man ikke snakker med hverandre og kommunikasjonen har sviktet.

Hva kommer den manglende lysten av?
– I dag skal alle bære flinke på alle plan, og mange kvinner orker helt enkelt ikke å både være kone, gå på jobb og ta vare på familien og alle sosiale relasjoner. Partneren føler seg skjøvet til side og den onde sirkelen er i gang. Vår undersøkelse viste at man ønsket seg kravløs nærhet og tid. Da kommer likestillingen inn. Dersom man deler på ansvaret for barn og hjem forstår man hverandre også bedre. En doktoravhandling fra Stockholms universitet viser at de fedrene som tok like stort ansvar fikk et bedre samliv og en mer holdbar relasjon.

Les mer:
Sex kommer ikke av seg selv

Forvent at sexlivet er labert i småbarnsfasen

Innebærer alltid graviditet redusert sexlyst?
– Absolutt ikke! Mange kjenner seg ekstra sensuelle, og man kan føles seg som veldig levende og blomstrende. Man får kanskje større bryster og rundere rumpe. Dessuten øker blodgjennomstrømningen i underlivet under graviditeten og det er lettere å få orgasme. Dersom man tidligere har beskyttet seg mot graviditet, innebærer også selve graviditeten at man kan slippe den lille uroen for å bli uønsket gravid. Man kan gi seg hen. De fleste har normal sexlyst i midten av graviditeten. Da har de det aller best

Ingers tips til hvordan du kan få økt lyst

- Snakk med hverandre, sett deg inn i partnerens situasjon. Hvis du er redd for at partneren din vil ha sex og du bare vil ha nærhet – si fra!
- Del på ansvaret i hjemmet og vis hverandre omsorg.
- Gi hverandre egentid.
- Ta vare på deg selv. Få kjenner seg sexy om de er trøtte, har fett hår og ubarberte legger. Ta deg tid til å ta joggeturen, gå til frisøren. Dersom du merker at du er fornøyd med deg selv er det også lettere å like partneren sin.
- Uansett aktivt sexliv eller ei – gi hverandre kravløs nærhet. Fortell partneren din at du trenger det.
- Bekreft hverandre og gi små komplementer og ord til oppmuntring med en gang dere våkner om morgenen.
- Krangle aldri på soverommet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: