Parforholdet14 romantiske kjærestetips i anledning Valentine's Day

14 romantiske kjærestetips i anledning Valentine’s Day

Valentine's Day er viktig, men det er ingenting i veien for å vise kjærlighet hver eneste dag. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 5744
Er det viktig å markere Valentine's Day? – Ja, det er vits i denne dagen. Og det mener jeg helt alvorlig. Det er flott med en dag for å markere kjærligheten, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti.

Samtidig ser psykolog og parterapeut Eva Tryti også en fare med en egen kjærlighetsdag.
– Det er hyggelig at folk viser at de er glade i hverandre og elsker hverandre. Men det må ikke bli slik at de som ikke får en hilsen denne dagen blir lei seg og tenker at de ikke er elsket. For det er ikke alle som markerer Valentine’s Day. Ta det som en bonus, oppfordrer hun.

– Mange forventer gjerne at det er mannen som skal gi blomster eller oppmerksomhet. Burde vi kvinner være flinkere til å overraske mennene?
– Jeg tenker at dette er noe som bør gå begge veier. Valentine’s Day skal ikke være en ekstra morsdag, mener hun.

Valentinsdagen
St. Valentinsdagen, på norsk også kalt alle hjerters dag, markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. Dagen er først og fremst viktig i engelskspråklige land hvor den har fått et kommersielt preg og markeres ved kjøp av gaver og sending av kjærlighetsbrev eller -kort, ofte anonymt. Valentinsdagen var opprinnelig er liturgisk feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin.
Kilde: Wikipedia

Gjelder ikke bare parforhold
Tryti sier mange forbinder Valentines Day med romantikk og parforhold.

– Men det er en dag for alle vi bryr oss om. Du kan være veldig glad i venner, barna dine eller andre slektninger. På Valentines Day kan du vise dette. Både på arbeidsplassen og privat er vi altfor dårlige til å gi hverandre ros. Nå kan du benytte anledningen, sier Tryti.

Tryti er opptatt av at den beste Valentine’s-oppmerksomheten ikke nødvendigvis er den som koster mest.

– Dagen er ikke først og fremst for handelsstanden. Gjør små handlinger som du legger sjelen i, noe du virkelig mener. Det er det som er viktig. Ting har vi mer enn nok av. Hvis jeg døde i morgen, er det fine ord eller handlinger jeg trenger. Ikke flere ting jeg ikke har bruk for, mener hun.

Vis omsorg
Til de som er nyforelsket sier Tryti:
– Vis det. Bruk fantasien. Menn trenger ikke bare tenke sex, damer kan kanskje tenke litt mer sex, sier hun.

Men hun tror det er mye å hente på å vise hverandre omsorg.
– Gjør noe overraskende. Server gjerne kaffe eller te på sengen, lag en god middag, gjerne sammen, og pynt dere gjerne litt. Si fine ting til hverandre, det sitter lenge i. Hvisk fine ord i øret om hva du setter pris på ved partneren din, eller legg en liten lapp med gode ord på tallerken, foreslår hun.

Dersom noen har vært sammen lenge, og har det bra sammen, mener Tryti det alltid er godt med en hyggelig samtale.
– Snakk sammen om drømmene deres, hvordan dere har det og hva dere så på t-banen om morgenen. Ha en normal samtale, sier hun.

Strekk ut en hånd
For noen kan Valentine’s Day også bli vanskelig, fordi de sliter i parforholdet.
– Men Valentine’s Day er ikke bare en dag for det perfekte forholdet. Benytt anledningen til å strekke ut en hånd, og se om du kan lete fram igjen noe av det du setter pris på ved partneren din, sier Tryti.

En ting som er in i tiden, er takknemlighetsdagbok. Det fungerer slik at en for seg selv hver dag skriver ned minst fem ting en er takknemlig for.
– Kanskje klarer du å finne de positive sidene på denne måten, sier Tryti.

Ikke bare én gang i året
Tryti understreker at omsorg og fine ord ikke er noe en kun trenger én gang i året.
– Ha en fin dag sammen, og minn hverandre på de små tingene. Men det trenger ikke være ett år til neste gang dere gjentar det. Tingene jeg sier kan virke banale, men det som kommer fra hjertet har stor betydning, avslutter Tryti.


14 romantiske kjærestetips:

Har du lyst til å gjøre noe romantisk, men mangler inspirasjon? Her er 14 tips som kan gjøre nettopp din Valentine's Day romantisk:

1. Overrask ham for en gangs skyld
Hvem har bestemt at du ikke kan være den som overrasker ham med blomster, sjokolade, gaver, middag med stearinlys eller reservert bord på favorittrestauranten? Velger du ting du vet han liker, og ikke bare det du synes han bør like, er sjansen enda større for å lykkes. Dessuten – når han husker hvor hyggelig det var med en slik overraskelse – er kanskje sjansen større for at han overrasker deg neste gang?

2. Se en romantisk film
Hva med å lete fram romantiske Before Sunrise, Music and Lyrics, The Wedding Singer, Notting Hill, Titanic, Love Actually eller til og med flotte Casablanca med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollene? Har dere en film som er ”deres” – kanskje den dere så på første date sammen? Eller én dere aldri blir lei av? Krøll dere sammen under et pledd på sofaen og kos dere!

3. Lag en romantisk spilleliste på Spotify
Romantisk musikk setter fort stemningen, og kan være koselig å lytte til mens dere nyter et glass vin og mimrer om gamle dager, eller hvis dere vil danse tett sammen på stuegulvet. Kanskje passer Seals ”Kiss From a Rose”, Céline Dions ”My Heart Will Go On”, John Newmans “Love Me Again”, Calvin Harris’ “I Need Your Love”, Ellie Gouldings “How Long Will I Love You” eller Beyoncés “XO”? Eller sett sammen sanger som betyr noe for dere.

4. Ost og vin
Kjøp inn en god flaske vin eller to, ost og kjeks og kos dere. Tenn stearinlys rundt omkring i stua, fyr i peisen, sett på litt koselig musikk og nyt kjærestetiden. Mobiler og nettbrett holdes med fordel utenfor – her er det blikkontakt som gjelder. Dere kan naturligvis bytte ut både mat og drikke etter ønske, og er du gravid eller ammer ofte kan du jo velge god alkoholfri drikke.

5. Kino og restaurant
Klassikeren ”Dinner and a movie” er en klassiker med god grunn. Har dere mulighet til å ha barnevakt i noen timer, kan dette være dagen hvor dere endelig får prøvd den nye restauranten, får sett filmen begge har snakket om, eller rett og slett bare nyter å være barnefri i noen timer sammen. Å være hjemmefra kan gjøre at skuldrene senker seg – man trenger ikke å sitte på vakt og lytte etter lyder fra barnerommene.

6. Reis bort sammen
Dette krever kanskje litt med planlegging og barnevakt, men kan være godt for parforholdet. Har dere en hytte å reise til, kan det være fint. En helgetur til London sier man jo ikke nei til, men det er ikke alltid det er nødvendig å gjøre så mye utav det. En overnatting på hotell en liten kjøretur hjemmefra kan gjøre samme susen. Poenget er å få tid sammen alene uten alt som må og bør gjøres hjemme.

7. Skriv et kjærlighetsbrev til ham
Er du flink nok til å fortelle ham hvorfor du elsker ham? Hva med å sette ord på det – enten det er i et brev, en mail eller på en post-it lapp. Slike kjærlighetserklæringer gjør veldig godt – både å gi og å motta. Kanskje gir det deg også en liten vekker i en hverdag hvor man gjerne småkrangler om bagateller?

8. Sjokolade er aldri feil
Alle liker sjokolade, så hva med å oppsøke en kafé som spesialiserer seg på konfekt og prøvesmake noen nye sorter? Alternativt kan dere lage konfekt sammen. Du kan også handle inn ulike (nye?) typer sjokolade og ha sjokoladekveld hjemme. Eller ha blindtest av sjokolade – klarer han å gjette hvilken sjokolade han smaker på? Hvem får flest riktige?

9. Overrask ham med billetter
Er det noe han eller begge har hatt lyst til lenge – å gå på teater, revy, stand-up, konsert eller noe annet? Bestill billettene og overrask ham. Det trenger ikke å være til samme kveld.

10. Ha en mimrekveld
Hva med å legge opp til ”a trip down memory lane?” Tenk å komme hjem og høre første linje av sangen som ble spilt da dere møtte hverandre, spise det samme som dere spiste på første date, se den første filmen dere så sammen og så videre? Eller bruke kvelden til å se gjennom bryllupsalbumet, eller videosnutter fra den første tiden sammen?

11. Bestill en ferie!
Å ha noe å glede seg til sammen er hyggelig. Kanskje er dette dagen dere bestiller sommerferien, eller planlegger en kjærestetur? Å sitte sammen og titte på spennende reisemål, se på flotte hoteller, og drømme seg bort litt er koselig.

12. Fyll kjøleskapet med ting han liker
Og gled deg til å se ansiktsuttrykket hans når han oppdager at ikke bare får han favorittmaten til middag, du har også handlet inn hans favoritter når det kommer til drikkevarer, pålegg, godteri og annet!

13. Masser hverandre
Kroppskontakt frigjør lykkehormoner – endorfiner – og er en god måte å være nær hverandre på. Kanskje kan dere bytte på å massere føttene til hverandre mens dere ser på en film, lytter til musikk eller pleier den gode samtalen. Eller dere kan massere med oljer, kanskje i sengen eller på annet mykt underlag. Å kjenne kroppen slappe skikkelig av er deilig!

14. Flørt!
Det blir fort så hverdagslig at de små tingene forsvinner. I stedet for å pynte deg for ham, bytter du til joggebuksa så snart du er hjemme fra jobb? Kjenner du deg igjen? Hva med å snu om på det litt denne dagen? Kle deg flott i klær du vet han liker på deg, flørt med ham, kyss ham, og når barna er lagt, kan du kanskje finne fram noe nytt og spennende undertøy?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: