FødselDa jeg reiste meg opp, var plutselig hodet kommet ut

Da jeg reiste meg opp, var plutselig hodet kommet ut

Trekløveret: Christina (6 1/2 år), Emma (2 år) og minstemann Sander. Foto: privat
Av Maren Eriksen 4874 Sist oppdatert 10.02.14

Hanne hadde bare hatt to sterke rier før hun plutselig, sittende på do hjemme på badet, fikk en pressrie. Da hun reiste seg opp, var Sander allerede på vei ut.

Hanne Stølsvik Holen hadde født kjapt før. Emma kom til verden på bare tre timer da hun ble født i 2011. Storesøster Christina ble født i uke 35 i 2007, men siden hun lå i seteleie, ble det hastekeisersnitt med henne. Jordmor mente Hanne ville få en fin fødsel med tredjemann siden det bare var drøyt to år siden forrige fødsel. Men at det skulle gå så fort, hadde ingen sett for seg.

– Kvelden før ble jeg plutselig så kvalm og sliten, og fikk magesmerter. De ga seg ikke da jeg la meg ned heller. Jeg mistenkte at noe var i gang, for jeg var tross alt i uke 39+4. Så vi gikk å la oss begge to, for å samle krefter, forteller Hanne.

Vannet går i senga
Klokken 05:45 fredag 17. januar våknet hun av at vannet gikk mens hun lå i senga. Hun vekket mannen Eirik, og Emma våknet også, for hun lå i senga sammen med foreldrene. Hanne satt seg på do og avventet at vannavgangen skulle roe seg. Imens la Eirik vesle Emma igjen, og hun sovnet med én gang. Så ringte han til Fødeklinikken i Førde og sa at de snart kom inn.

– Jeg ringte til mamma og søsteren min. Mamma skulle være med på fødselen, og søsteren min skulle passe døtrene våre. Begge lurte på om de rakk å dusje før de kom. Det så jeg ikke noe problem med, for jeg hadde ikke tenkt at dette skulle gå så fort, sier Hanne.

Klokken seks begynte hun å få smårier, og startet rietelleren for å ha oversikt. Men riene var så svake at Hanne ikke var bekymret. Eirik pakket ferdig sykehusbagen, og Hanne satt fortsatt på do.

Les også:

– Plutselig hørte vi babygråt i strømpebuksa

Malin ble født på E6 i pappas bil!

Se de utrolige bildene fra fødsel utenfor sykehuset

Sander hadde det travelt!
Hanne syntes riene minnet om de første riene hun hadde hatt i begynnelsen av de to andre fødslene, men siden de ikke var vonde, trodde hun at de fortsatt hadde god tid. Men klokken 06:25 tok riene seg kraftig opp, og Hanne og Eirik var enige om at tiden var inne for å reise til sykehuset. Verken Hannes mor eller søster hadde kommet på dette tidspunktet.

– Vi skulle til å ringe en av dem da den første pressrien kom. Det skjedde idet jeg reiste meg fra toalettet og skulle kle på meg buksa. Da jeg reiste meg opp, var plutselig hodet kommet ut. Jeg fikk litt panikk, men Eirik fikk lagt meg rolig ned på badegulvet, forteller Hanne.

Så mange føder hjemme:

I 2012 var det 280 hjemmefødsler. Av dem var 176 ikke planlagt. Risikoen for å føde uplanlagt hjemme er 2,9 av 1000 fødsler.

I tillegg var det 150 transportfødsler (på vei til sykehuset).

Kilde: Medisinsk fødselsregister

Han rakk akkurat å få et håndkle under henne da neste pressrie kom. Akkurat da kom eldstejenta, Christina på 6 ½ år inn på badet. Hun var trøtt, men ble sjokkert over det hun så. Eirik forklarte at hun måtte vente på gangen litt, så skulle hun snart få se lillebroren sin.

– På neste pressrie kom Sander. Klokken var da 06:35. Eirik tok imot han, tørket av ham, og la han oppå meg. Sander skrek, og vi håpet at alt var i orden. Jeg begynte å gråte fordi det hadde gått bra, og fordi han var så nydelig, sier Hanne.

I ettertid har Eirik sagt at han fikk litt sjokk der og da, men at han skjønte at han måtte handle raskt og få lagt Hanne ned så fort som mulig.

Fullt hus
Da Sander hadde roet seg på brystet til Hanne, ringte Eirik til fødeklinikken og fikk dem til å komme med jordmor og ambulanse. Han snakket lenge med dem for å avklare om det var mer de kunne gjøre. Like etterpå kom Hannes søster og mor, og ambulansen kom ti minutter senere.

Helt ny i verden. Foto: privat– Moren og søsteren min var i sjokk begge to, men de roet seg fort da de fikk se Sander og meg, og at alt hadde gått bra, forteller Hanne.

Christina var blant de aller første som fikk se den vesle broren. Selv om han fortsatt hadde litt blod på seg, forteller Hanne at storesøsteren sa at han var helt perfekt.

Jordmoren fikk klippet navlestrengen og sjekket babyen. Fordi morkaken ikke kom ut der og da, kledde Hanne på seg og gikk ned trappen til første etasje, og la seg på båren med Sander på brystet. Jordmor ble med i ambulansen. Klokken var da 07:00. Eirik fulgte etter i familiens bil.

Vel fremme kom morkaken ut, Sander ble lagt til brystet, og Hanne og Eirik fikk frokost.

Glad hun ikke fødte i bilen
Hadde Hannes søster og mor kommet noen minutter tidligere, ville kanskje Hanne og Eirik begynt på den fem minutter korte turen til sykehuset. Det er hun glad de ikke gjorde.

– Da hadde han sikkert blitt født i bilen. Etter forholdene er jeg glad jeg heller fødte hjemme, sier Hanne.

I etterkant har de tenkt på hvor heldige de var siden alt gikk bra.

– Sander kunne jo ha gått rett i badegulvet på den første pressrien. Vi er kjempetakknemlige og glade for at det gikk så bra, sier hun.

Les fødselshistorier om hjemmefødsel:

Min 10 minutter lange fødsel

Hjemmefødsel i vann

Adrian (5) var mammas fødselshjelper

Familien er komplett
Etter fire dager kom Hanne og Sander hjem fra sykehuset. Hanne forteller at det føles godt at familien nå er komplett.

– Det er herlig, slitsomt, gøy, utfordrende og deilig å være trebarnsforeldre, sier hun.

Ifølge Hanne synes Christina det er kjekt med lillebror, selv om hun foreløpig synes det er morsomst å fortelle om ham.

– Emma er hjemme med oss hver dag, så hun er en koselig liten mini-mamma. Hun elsker å kose med ham, og må hele tiden vite hvor han er. Sander er rolig og snill – spiser masse, sover og bæsjer, avslutter Hanne.

På Sanders fødselsattest står pappa Eirik som jordmor. Det synes familien er stas.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mormor Audgunn og pappa Eirik med de tre små. Foto: privat

Jordmors beste tips hvis du ikke rekker føden

Har du født fort tidligere, er sjansen stor for at det går minst like fort neste gang. Kanskje bør du ikke vente så lenge med å reise til fødestedet? Men jordmor Grethe R. Teigen forteller at kjappe hjemmefødsler som oftest er enkle og ukompliserte.

Her er hennes beste tips:


 • Bestem deg for om du vil dra eller bli hjemme. Hvis du ikke tror du rekker frem til sykehuset i tide, bli hjemme. Hvem vil vel føde i en busslomme eller på en parkeringsplass?

 • Ha nummeret til føden og ambulansen lagret på mobilen i god tid før termin. Hvis du ikke tror du rekker fram til sykehuset i tide, kan ambulanse med jordmor komme hjem til dere.

 • Finn et varmt sted å være. Badet er å foretrekke, for der er det god tilgang til rene håndklær, og de kan komme godt med. Rekker dere det, kan dere skru opp varmen der inne.

 • Få barnevakt om det er andre barn hjemme. Greit for mor og far som kan konsentrere seg om fødselen, og greit for barna som føler seg trygge og ivaretatt imens.

 • Utsett pressingen hvis du kan. Kanskje klarer du å forsinke forløpet noe, slik at jordmor rekker å nå fram til å ta imot babyen? Men må du presse, så er det ikke så mye annet å gjøre.

 • Finn fram mange gode håndklær. Dette er det viktigste hjelpemiddelet ved en hjemmefødsel. Legg gjerne noen under mot, men ha rikelig til å tørke av og dekke til babyen med når den er født.

 • Ta vannet om nødvendig. Hvis mor får pressrier uten at vannet har gått, kan det bule ut en vannblære i åpningen. Far kan dra litt i den, eller stikke hull med for eksempel en strikkepinne. Men vær forsiktig! Den må ikke være steril så lenge den er ren. Mor bør ligge lett tilbakelent med håndklær under seg.

 • La mor styre pressingen. Mor vet best hva som skal til, og er dermed den som skal ha det siste ordet. Men ikke press for hardt når hodet blir født. Da bør far oppfordre henne til å puste seg gjennom rien i stedet for å presse. Når hodet er ute, kan hun fint presse igjen.

 • Tørk bort eventuell avføring. Under de første pressriene kan mors endetarm tømme seg. Hvis det kommer avføring, bør far tørke det bort med papir eller klut. Babyen bør helst ikke komme i kontakt med avføringen.

 • Babyen på mors bryst. Så snart babyen er født, skal den opp på mors bryst. Bryst mot bryst, altså slik at babyens ansikt er tett oppunder mors hake. Hud skal være mot hud.

 • Dekk til babyen. Når babyen ligger på mors bryst, skal den dekkes godt til med håndklær. Blir de våte, bør de byttes med varme, tørre nye. Sørg for at babyens hår og bakhode er dekket – her er varmetapet størst.

 • Vent med navlestreng og morkake. Så lenge mor ikke blør, kan navlestrengsklipping og føding av morkake godt vente til jordmor rekker å nå fram. Unngå å dra i navlestrengen. Hvis mor blør, er det lurt å snakke med føden om hva man skal gjøre.


Etter en hjemmefødsel er det vanlig at mor og barn blir med ambulansen til sykehuset for en sjekk. Synes dere at hjemmefødselen ble en dramatisk opplevelse, bør dere snakke med jordmor om det.

Gikk ikke fødselen så kjapt likevel? Det er ikke flaut om jordmor og ambulanse kommer før babyen er født. Er det tid til det, kan det hende jordmor blir med tilbake til sykehuset i ambulansen slik at fødselen kan skje der. Ellers venter man til babyen blir født hjemme.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: