KommentarerPermisjonslengde – et minefelt

Permisjonslengde – et minefelt

Her er jeg hjemme i permisjon med minstemann. Men siden det er sommer er vi hjemme alle mann. På trilletur med baby og toåring. Foto: privat
Av Maren Eriksen 11512 Sist oppdatert 15.10.13

Vil du ha kortere permisjon, er du Tårnfrid. Vil du ha lenger permisjon, er du grådig. Kjeder du deg hjemme med babyen, er du utakknemlig. Gruer du deg til barnehagestart, er du bakstreversk. Tar ikke pappa ut fedrekvoten er han en dårlig far. Tar han mer enn fedrekvoten, er han rar. Det er nesten umulig å gjøre dette riktig!

Det er få ting som er så vanskelige å gjøre riktig, som å bestemme fødselspermisjonen. Ikke nok med at man bør ha jobbet i NAV for å fylle ut skjemaveldet riktig, man skal også prøve å unngå alle fellene som får andre til å konkludere med hvor god mor eller far du er – allerede før babyen er født!

Maren Eriksen Foto: Anne Lise NorheimVi var lure (tilfeldigvis) og fikk barn i juli. Da sa det seg selv at barnet kunne begynne i barnehage 13 måneder gammelt, og vi rakk barnehagefristen. Flaks for oss! Men med 100 prosent dekning (som for oss var mer lønnsomt), var min permisjon ferdig i mars! Da var jo den bittelille babyen bare åtte måneder gammel. Det passet dessuten fryktelig dårlig for mannen min å ta fedrekvoten da. Dermed valgte vi at jeg tok ulønnet permisjon til godt ut i juli måned. Vi fikk beskjed fra NAV om at fedrekvoten burde tas ut så snart mors permisjon var slutt, ellers måtte vi søke om utsettelse. Det gjorde vi, og mannen min tok permisjonen sin på forsommeren. Så kommer vi til det som gjør oss til dårlige foreldre; Vi hadde fri begge to! Jeg var i ulønnet permisjon mens han tok ut fedrekvoten. Vi dro på sydenferie når jeg egentlig skulle vært på jobb og latt far og datter ha verdifull bonding hjemme på kjøkkenet! Han fikk jo ikke prøvd ut hvordan det var å ta seg av babyen vår helt alene uten meg. 

Les også:

For ensformig å bare være hjemme i permisjon

Grudde meg til å begynne å jobbe igjen

Dønn kjedelige babyer

Virkeligheten var at det fungerte kjempebra for oss. Så bra, faktisk, at da nestemann kom i juli to år senere, gjorde vi akkurat det samme. Med samme rynkede blikk fra fremmede som syntes at mannen min burde måtte ta all matingen, bleiebyttingen og lekingen med babyen – med mor langt unna.


Endring i fedrekvoten

Permisjonsordningen endres fra 1. juli 2014, ved at fedrekvoten reduseres fra 14 til 10 uker. Samlet permisjonslengde blir lik som før.

Vi er utrolig heldige som har så gode permisjonsordninger, og som har lovfestet rett til å ta ut et helt ekstra år hjemme med barnet – ulønnet, men likevel – før det fyller tre år. Vi har fedrekvoter og mødrekvoter, men vi har faktisk ganske stor valgfrihet. Så hvorfor rynker ”alle” på nesen når man velger annet enn ”malen”?

Les også:

Fødselspermisjon og foreldrepenger: Hva har dere krav på?


– Drømmen er å være hjemmeværende husmor


Hvem kan bestemme hva som fungerer for dere? Hvorfor er det feil å skulle ønske å begynne å jobbe allerede når babyen er seks uker, eller vente helt til småen har fylt 18 måneder? Hvorfor skal alle andre bry seg om hva den enkelte velger? Vi har jo denne valgfriheten lovfestet! Jeg synes det er flott at så mange velger å benytte seg av den!


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: