Vi voksne er flinke til å sørge for at barna våre er synlige i mørket. Men som foreldre er vi dårlige forbilder. Over halvparten av oss bruker ikke refleks.

Sist oppdatert: 8. februar 2021

Mer enn 7 av 10 voksne sier i en undersøkelse utført av TNS Kantar i 2020 at de alltid eller ofte bruker refleks. Men det stemmer ikke med virkeligheten. Fysiske tellinger gjort av Trygg Trafikk i 2020 viser at bare 45 prosent av de voksne bruker refleks. Hovedårsaken til at voksne ikke bruker refleks, er at de rett og slett glemmer det. I stedet tar de på mørke klær, og haster ut i mørket.

Likevel har trenden blant voksne vært stigende bruk av refleks. Eksempelvis var det i 2008 kun 16 prosent som brukte refleks, i 2015 var tallet 31, mens det nå begynner å nærme seg halvparten. Folk er flinkere å bruke refleks på landevei enn i sentrumsnære strøk.

Heldigvis er de voksne mye flinkere til å sørge for at barna er synlige i mørket, og omtrent alle barn har refleks. Ofte er det også fastsydde reflekser på klærne.

5 sterke reflekstips:

1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.

2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.

3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.

4. Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.

5. Husk at du enkelt får kjøpt gode reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Refleksens dag
I oktober hvert år markerer Trygg Trafikk refleksens dag.

Visste du at:

* Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

* Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten.

* Den aller beste reflekstypen er de som henger langs siden av kroppen. Denne typen reflekterer lys svært godt. Såkalte slapwrap-er – reflekser som du fester rundt underarmene eller den nedre delen av bena over føttene –  er også veldig gode for å holde deg sett, synlig og trygg i mørket.

Husk at refleksene blir slitt
Refleksene dine blir naturlig nok slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper eller er synlig falmet.

Det samme gjelder refleksvester. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger er reflekseffekten svekket så mye at bør kjøpe en ny.

Test reflekseffekten
Visste du at du kan teste reflekseffekten ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom?

Kilde: Trygg Trafikk

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?