Kvinner oppfordres til å følge med på endringer i brystene sine, og kvinner over 40 år anbefales å undersøke brystene selv rutinemessig cirka en gang i måneden et par uker etter menstruasjonsstart med tanke på tidligst mulig oppdagelse av brystkreft. Men som gravid eller ammende er brystene annerledes. Hvordan gjør man det da?

Sist oppdatert: 21. oktober 2010

Hvordan skal man som gravid undersøke brystene sine? Er det noe spesielt man må tenke på? Babyverden spør Rolf Kåresen som har jobbet med brystkreft i over 30 år om brystundersøkelse som gravid eller ammende.
– Følg med på endringer
– Det er ikke grunnlag for å anbefale gravide å undersøke brystene sine systematisk med tanke på brystkreft. Til det er sannsynligheten for å oppdage noe slikt for liten. Men skulle man tilfeldig oppdage en ikke øm kul som ikke har vært der før, bør man be om å få henvisning direkte til et brystdiagnostisk senter i sykehus. Det krever mye erfaring å avgjøre hvordan en slik kul skal undersøkes videre. Mammografi egner seg dårlig og en ultralydundersøkelse alene er ikke godt nok. Det bør være en kombinasjon av erfaren kliniker som undersøker brystene og ultralyd i første omgang, deretter muligens en nåleprøve dersom den erfarne klinikeren er usikker på funnet, sier Rolf Kåresen, nettopp pensjonert professor og kirurg med over 30 års erfaring med brystkreft og kreftbehandling.
Lav risiko for kvinner under 40
Kvinner under 40 år har svært lav risiko for å få brystkreft, og majoriteten av de som er gravide og ammer er betydelig yngre. Noen anbefaling om at gravide/ammende bør undersøke brystene er det derfor ikke grunnlag for, mener Kåresen.
Brystene er ofte både ømme og ”kulete” mens man går gravid og kjertlene utvikler seg, men det er som regel ikke farlig. Det er likevel viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer. Og når barnet er født kan man oppleve både hovne kjertler, tilstoppede melkeganger og brystbetennelse. Hvordan kan man vite om alt er ok?
– Får man feber og en øm kul i et ammende bryst er det mest sannsynlig en brystbetennelse det dreier seg om. Men dersom man ikke får effekt av antibiotika i løpet av en ukes behandling, bør også en slik kul undersøkes ved et brystdiagnostisk senter i sykehus etter samme prinsipp som i spørsmålet over. Også en kreftsvulst kan være ømfintlig en gang i blant, svarer Kåresen.
Ikke grunnlag for systematiske brystundersøkelser av ammende heller
Han sier at det ikke er grunnlag for å anbefale ammende systematiske brystundersøkelser.
– Det er ikke grunnlag for noen systematisk undersøkelse. Men dersom man vil kjenne etter, skal det gjøres med flat hånd inn mot brystveggen og systematisk hele veien rundt med klokken. Man bør også kjenne etter inne i armhulen fordi en del av brystet går et stykke opp dit og i tillegg kan første tegn på brystkreft være en forstørret lymfeknute. Men det er da også viktig å vite at en brystbetennelse kan gi forstørrede lymfeknuter i armhulen.

Fakta om brystkreft
1 av 12 kvinner i Norge får brystkreft i løpet av livet.
Risikoen øker med alder, ca 80 % av de som rammes er over 50 år.
Risikoen for brystkreft er svært liten for unge kvinner. Men oppdager du en kul eller et annet symptom, skal du alltid undersøkes av lege.
Mammografi: Alle mellom 50-69 innkalles til mammografi annet hvert år. Men man kan få tatt mammografi på eget initiativ og privat.
Mer enn 3 av 4 overlever. Tall fra Kreftregisteret viser at over 87 prosent lever også fem år etter.
Symptomer
Kul eller knute som kjennes i brystet
Søkk i huden på brystet
Brystvorte som trekker seg innover eller peker i annen retning enn vanlig
Væsking fra brystvorten, særlig om væsken er blodtilblandet
Kul i armhulen eller på halsen
Sår som ikke gror
Smerter i brystet
Eksem, rødhet med økt varme eller andre hudforandringer på bryst/brystvorte

Kilde: kreftforeningen.no

Hva synes du om artikkelen?