Med smokken i munnen blir det vanskelig å prøve ut ulike ansiktsuttrykk. Nå har forskere funnet ut at den dermed kan hemme den emosjonelle utviklingen – hos gutter.

Sist oppdatert: 21. september 2012

Forskere ved University of Wisconsin-Madison i USA mener smokken kan være syndebukken når det kommer til dårlig utviklet følelsesliv hos gutter. Årsaken er at vi, ofte uten å vite det, etterligner ansiktsuttrykk og kroppsspråk hos dem rundt oss.

– Ved å etterligne hva noen gjør, danner du en liten del av følelsen i deg selv. Det er en av måtene vi kan forstå hvordan andre har det – særlig om de virker sinte – selv om de sier at de ikke er det. Eller om de smiler i feil setting, sier Paula Niedenthal, psykologiprofessor og leder av studien, på universitetets nettside.

Hermer – og lærer
Etterligning er viktig for babyer. For når vi snakker til små babyer, skjønner de ikke ordene vi sier. Men de plukker opp tonefallet, mimikken og kroppsspråket. Med en smokk i munnen, blir det vanskeligere for babyen å etterligne – og babyen går dermed glipp av verdifull trening.

Det var bruk av Botox hos voksne som fikk forskerne til å knytte smokken opp mot mindre bredde i ansiktsuttrykkene hos barn.

– Hva om du alltid hadde noe i munnen som gjorde at du ikke kunne herme etter og dermed tolke andres ansiktsuttrykk?” spør Niedenthal.

Les også: Babyens utvikling måned for måned

Forskerne studerte barn i flere aldersgrupper, og så at gutter i 6-7-årsalderen som hadde brukt mye smokk som babyer, sjeldnere etterlignet ansiktsuttrykk vist på film. En gruppe studenter tok en standardtest på emosjonell intelligens hvor de skulle ta valg basert på andres humør. De som kom dårligst ut var de som hadde brukt mye smokk da de var babyer.

Gjelder bare gutter
Det er ingen effekt av smokkbruk hos jenter, men en tydelig påvirkning på følelseslivet etter langvarig og hyppig smokkbruk, sier hun.

Om jentene utvikler følelseslivet tidligere – altså før smokkbruken, eller om de klarer å utvikle det til tross for smokkbruk, vites ikke. Kanskje er bare gutter mer utsatt?

– Kanskje følger foreldre jenter bedre opp når det kommer til et velutviklet følelsesliv, fordi det er en ”jenteting”? spør Niedenthal.

Så om man forventer at gutter skal ha et litt avstumpet følelsesregister, så henger man seg kanskje heller ikke så mye opp i det når det blir sånn?

Les også: Slipp til de forbudte følelsene!

Ta diskusjonen!
– Foreldre hater å ta diskusjonen. De tar det veldig personlig. Men selv om dette er foreløpige resultater, bør de tas på alvor, sier hun.

Niedenthal tror det er tidsperioder hvor smokkbruk er mer skadelig for gutters følelsesliv enn andre.

– Vi vet at smokkbruk om natten ikke virker inn, sannsynligvis fordi dette er en tid hvor babyen ikke skal herme etter foreldrenes ansiktsuttrykk, sier hun.

Men ønsker seg mer forskning på området.

– Ettersom babyen ikke er verbal ennå, og så mye avhenger av ansiktsuttrykk, bør foreldre i det minste være klar over at smokkbruk kan påvirke babyens evne til å forstå og utforske følelser. Og gutter ser ut til å lide av denne begrensningen, avslutter hun.

Les også: Skal babyen bruke smokk?

Les også: 10 tips for å slutte med smokk

Les også om tenner og tannhelse

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEr du klar? Vi skal gå. Nå!
Neste artikkelBlogger Nina: – Jeg vil være hjemme og amme!
DEL