BabyKostholdNår begynne å gi barnet kumelk?

Når begynne å gi barnet kumelk?

Barnet bør ha rundet ett år før det begynner å få kumelk som drikke. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 30002 Sist oppdatert 15.02.23
Når bør man gå over fra morsmelk eller morsmelkerstatning til kumelk? Hvilken melketype bør man velge, og hvor mye kumelk bør barnet få hver dag?

Barn under ett år bør ikke få vanlig kumelk som drikke eller i grøt, anbefaler Helsedirektoratet. Det handler ikke om at kumelk er direkte farlig for barnet, men at kumelk rett og slett inneholder for lite jern. Så dersom barnet ditt ikke ammes, eller trenger annen melk enn morsmelk det første året, bør man gi morsmelkerstatning – både i grøt og som drikke. Morsmelkerstatningen er nemlig beriket med jern.

Derfor er det viktig at barnet får nok jern

Jern er blant annet viktig for barnets mentale utvikling. Barn som ammes får jern gjennom morsmelken, som inneholder jern i en form som tas lett opp i kroppen til babyen. Et barn som har fått kun morsmelk i seks måneder, har brukt opp jernlagrene sine – og trenger tilførsel av jern. Derfor anbefaler Helsedirektoratet at den første maten til babyen er jernrik. Barn som er født for tidlig kan ha behov for ekstra tilførsel av jern tidligere, og dersom barnet veier under 2,5 kilo ved fødselen, gis det råd om jerntilskudd. Ifølge Spedbarnsboken anbefales jerntilskudd til premature barn fra 4 uker til 12 måneders alder.

Litt melk i matlaging fra 10 måneder

Fra barnet er rundt 10 måneder gammelt kan man, ifølge Helsenorge, bruke mindre mengder kumelk i matlagingen, som for eksempel i sauser, bakverk og pålegg. Fra denne alderen kan barnet også få yoghurt og syrnet melk, helst sammen med kornvarer eller som dessert. Fram til barnet er rundt ett år bør mengden yoghurt begrenses til 2-3 spiseskjeer eller omkring en halv desiliter. Når du velger yoghurt og syrnet melk, kan du gjerne kjøpe typer som inneholder lite eller ingen ting sukker.

Kumelk fra ett år – velg gjerne magre typer

Dersom barnet har et variert kosthold, kan det etter fylte ett år få kumelk. Du kan med fordel velge en mager melketype, som skummet, ekstra lett eller lett melk. Ernæringsfysiologene Christine Gørbitz og Vibeke Østberg Landaas skriver i Spedbarnsboken at fettet i melken hovedsakelig er mettet, og at alle bør begrense mengden av dette fettet i det daglige kostholdet.

Selv om barnet nå kan få kumelk, er det viktig å huske at du fremdeles kan amme – dersom dere trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler amming fram til barnet er to år, og noen velger også å amme enda lenger. Men barn trenger tilleggskost fra seks måneders alder, så fra da av anbefales ikke fullamming.

Tilleggsblanding – morsmelkerstatning med mer jern for eldre barn

Dersom barnet spiser lite variert, finnes det også en morsmelkerstatning for eldre barn – såkalt tilleggsblanding. Den kan ifølge Spedbarnsboken benyttes som et mer jernrikt alternativ fram til barnet er cirka to år gammelt. Mattilsynet opplyser at tilleggsblandinger er beregnet på barn fra seks måneders alder, og at de gjerne inneholder litt mer jern og protein enn morsmelkerstatning beregnet på de første seks månedene.

Dersom du lurer på om ditt barn bør bruke tilleggsblanding, kan du snakke med helsesykepleier eller fastlege.

Hvorfor drikke melk?

Kumelk og kumelksprodukter er i norsk kosthold en viktig kilde til energi, protein, kalsium, jod, vitamin B12 og andre næringsstoffer.

Hvor mye melk?

For at ikke kumelk og kumelksprodukter skal oppta plassen til mer jernrike matvarer i kosten, anbefales det på Helsenorge at man begrenser mengden for små barn til 5-6 desiliter per dag, inkludert yoghurt.

Kilder:
Spedbarnsboken 2023-24 (Sandviks)
Helsenorge.no
Mattilsynet.no
Helsedirektoratet.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: