BabyLivsfarlige bæreslynger selges på nett

Livsfarlige bæreslynger selges på nett

- Det er bare visse modeller som er farlige og ikke burde være i omløp. Folk bør være like kritiske og selektive i sitt valg av bæretøy som når de skal kjøpe vogn og bilsete, sier Kristine Haugland.
Av Heidi Elin Nupen 6600 Sist oppdatert 11.05.12

Tre babyer døde i en type bæreslynge, og slyngene ble tatt fra markedet. Likevel selges slike slynger ennå, blant annet på bruktmarkedet. Bæreentusiast Kristine advarer mot ukritisk kjøp.

I 2009 døde en sju uker gammel baby i Philadelphia, en seks dager gammel baby i Salem og en tre måneder gammel baby i Cincinnati. De tre dødsfallene i USA opprørte mange – og særlig entuasiastene for bæring av barnet tett inntil kroppen.

Lær å bære

Dødsfallene fikk de amerikanske myndighetene til å forby de livsfarlige slyngene fra markedet, og produsenten Infantino måtte tilbakekalle over en million bæreslynger som var solgt. Produsenten gikk også ut med en henstilling om at alle måtte slutte å bruke produktet umiddelbart, og det ble iverksatt etterforskning.

I omløp fortsatt - på tross av advarsler
Men dessverre sirkulerer slyngene på diverse nettbutikker og bruktmarkeder ennå. Denne uken lå en av de tilbakekalte slyngene fra Infantino på norske finn.no.


- Disse slyngene ligner en veske, og har bare en enkel stropp. De – og lignende modeller -  selges både i butikker og på bruktmarkedet. Da sier jeg ifra med én gang.


Det forteller bæreentusiast Kristine Haugland (28). Hun er mamma til en jente på ni måneder og svært opptatt av bæring. Hun liker ikke at de farlige slyngene er i omløp.


- Barnet blir liggende som en banan, og haken kan bli liggende inntil brystet slik at barnet ikke får puste fritt. Dessuten forsvinner barnet mer eller mindre nedi. En har veldig liten oversikt over barnet og hvordan det har det, sier Kristine.


Selv har Kristine prøvd de fleste typene bæretøy på markedet, og har flere bæreseler og mei tai til sin datter. Disse har hun kjøpt i butikker, nettbutikker og på bruktmarkedet. Hun har også prøvd billigmodeller som har vist seg å ikke være så trygge som de burde være.


Lær å bære riktig og trygt - se video:- Noen av kina-mei taienes stropper er laget i et for glatt materiale, slik at knutene faktisk kan gå opp! Og stroppene er for korte og for dårlig polstret slik at de gnager. Ordentlige mei taier er laget i et mer solid stoff, forteller Haugland.


Hun anbefaler folk om å være kritiske, og sjekke grundig rundt produktet før kjøp. Har ikke slyngen et merkenavn i det hele tatt, ville hun blitt veldig skeptisk. Og har den et merkenavn, ville hun ha googlet rundt merkenavnet – gjerne sammen med søkeord som farlig/erfaringer osv.  


Hva tenker du om at folk prøver å selge slynger som er ikke er trygge?


- Jeg tror ikke de vet bedre. Selv i butikker for barneutstyr opplever jeg at mange ikke har god nok kunnskap om hvordan bæretøy skal brukes.


Kristine har prøvd mange bæreseler og favorittene er Caboo til de minste, og Ergo-selen til de litt større. Denne kan brukes til barnet er fire år. Hun er også veldig glad i mei tai-bæreselene.


- Bæring med riktig bæretøy er virkelig bra, og har mange fordeler både for forelder og barn. Jeg skulle ønske enda flere oppdaget gleden ved å bære barnet sitt tett inntil, sier Kristine. 


Les mer om trygg bæring på Babywearinginternational.org og tettinntil.no 


Finn.no vil se nærmere på bæreslynge-annonsene
Nylig lå det en annonse på finn.no med en av de farlige slyngene. Flere har reagert på annonsen og kontaktet både selgeren og finn. Jurist Lars Vinden i finn.no sier at de er takknemlige for tips om konkrete annonser de bør se nærmere på.


- Erfaringsmessig vet vi at det kan være vanskelig for oss å fange opp alle annonser, da annonsørene eksempelvis ikke alltid skriver navnet på produktet de selger. Finnes det et omsetningsforbud for disse bæreselene, vil vi trolig fjerne relevante annonser. Vi vil undersøke dette nærmere, sier Lars Vinden.


 Riktig bruk av slynge....


... og feil. Dette kan være livsfarlig for barnet.

 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: