KoronavirusetFHI åpner for at gravide kan vaksinere seg mot korona

FHI åpner for at gravide kan vaksinere seg mot korona

Folkehelseinstituttet (FHI) åpner nå gravid for at gravide kan vaksinere seg mot korona. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 1012 Sist oppdatert 04.05.21
Folkehelseinstituttet (FHI) sier at gravide utenfor risikogruppene i områder med høy smittespredning kan velge å vaksinere seg. – Dette er en gradvis åpning, og ikke en generell anbefaling om at alle gravide bør vaksinere seg, sier lege Helena Niemi Eide.

Gravide har ifølge FHI noe høyere risiko for sykehusinnleggelse dersom de får covid-19 enn kvinner som ikke er gravide, selv om de ikke har noen underliggende risikotilstand.
– Derfor åpner vi mer opp for at alle gravide kan vurdere vaksinasjon i samråd med lege, sier Helena Niemi Eide ved FHI i en pressemelding.

Vaksinasjon har hittil kun blitt vurdert for gravide med underliggende helsetilstander som øker risikoen for alvorlig forløp av covid-19.

Ikke generell anbefaling
Likevel understreker hun overfor Babyverden at dette ikke er en generell anbefaling om at alle gravide bør vaksinere seg.
– Nei, vi har foreløpig for lite datagrunnlag for å kunne åpne for generell anbefaling om vaksine til alle gravide, sier Eide.

Eide sier det kan være aktuelt å vurdere vaksine for gravide som bor i områder med høyt smittetrykk og som er utsatt for å bli smittet, for eksempel fordi de ikke har mulighet til å redusere sin omgang med andre enten gjennom jobb eller hjemmesituasjonen. – Det er fortsatt viktigst at gravide med risikotilstander vurderer vaksinasjon i samråd med lege, forteller Eide.

Nærmer seg andre europeiske land
Med den gradvise åpningen sier Eide at Norge kommer på lik linje med flere andre europeiske land, hvor gravide kan bli vaksinert etter vurdering av fordelene mot ulempene. Overgår ulempene med å bli syk risikoen ved å ta vaksine, kan det være aktuelt å vurdere vaksine.
– Fram til nå har Norge holdt en mer restriktiv linje enn mange andre europeiske land, sier Eide.  Og legger til at det også er enkelte land, som Israel og Frankrike, som anbefaler alle gravide å vaksinere seg.

Ikke i første trimester
FHI sier at vaksinasjon av gravide som hovedregel ikke bør gjøres i det første trimesteret av svangerskapet. Partner og andre medlemmer i husstanden kan bidra til å redusere risiko for smitte til den gravide ved å ta vaksinen når de får tilbud om det.

– Men mange vil vel likevel være engstelige for om det faktisk er trygt for gravide og fosteret å ta vaksinen?
Studier som er gjort hittil tyder på at det er trygt både for den gravide og fosteret. En har fulgt nær 4000 gravide i USA som har tatt koronavaksine, og det er ikke registrert noen farlige bivirkninger. 712 av dem har også født, og det er ikke registrert noen skader hos barna, sier Eide.

Men foreløpig er det altså ikke som med influensavaksinen, at man anbefaler alle gravide i andre eller tredje trimester å ta koronavaksine.
– Vi har alltid et føre-var-prinsipp i forhold til gravide, spesielt når man tar i bruk en ny vaksine. Så risiko for alvorlig sykdom hos den gravide bør alltid veies opp mot en ukjent risiko ved vaksinering av mor og barn, avslutter Eide.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: