BloggDr. Karis legebloggEn annerledes barseltid i disse koronatider

En annerledes barseltid i disse koronatider

Barseltiden blir for mange mer isolert nå på grunn av korona. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 9068
Fastlege Kari Løvendahl Mogstad, som er leder for faggruppen for svangerskap og barns helse i Norsk forening for allmennmedisin, er bekymret for nybakte familier i disse koronatider. Hun håper familiene tar kontakt med helsetjenester hvis og når de trenger det.

Det er uvirkelige og urolige tider for oss alle. Og for vordende og nybakte foreldre kan disse dagene og ukene være ekstra utfordrende og spesielle. Det å skulle føde et barn, og bli mamma, enten det er for første gang eller ikke, er uansett svært sjelsettende og gjennomgripende for mange. Og så kommer den krisen vi står i nå på toppen.

Vi er mange som jobber med gravide og nybakte mødre og familier, som er ekstra opptatt av hvordan dere har det nå. I en tid da dere trenger ekstra oppfølging, en varm hånd og gode råd, så er mange dører stengt, og det er ekstra utfordrende å få forsikring om at vi er her for dere. Vi hører om fødende som må ikke får ha pappaen sammen med seg på fødestua, og det er lett å skjønne at det ble veldig annerledes enn man hadde sett for seg.

Jeg er samtidig imponert over de jeg har sett intervjuet, at det har gått greit, og de skjønte at det måtte bli sånn i denne tiden, da det å verne seg mot koronaviruset er det viktigste.

Alene i barseltiden

Men så er det når den nye familien kommer hjem, da. Til en helt ny hverdag, med en liten gråtende bylt, som man skal bli kjent med, og finne helt nye rutiner sammen med. Man hadde gjerne lagt mange planer, sett for seg å få besøk, hjelp og støtte både fra helsestasjonen og fra en trygg og erfaren mor eller søster; men så er alt snudd på hodet.

Jeg har selv kommet hjem, sliten og som nybakt mamma med verkende bryster, og sår i kroppen, og følt meg veldig sårbar og usikker. Da har det vært godt å kunne få hjelp og råd, og noen som kunne stikke innom for å se til at det tross alt gikk bedre enn jeg følte. Dette er verre nå, og vi er redde for at mange av dere kan kjenne dere usikre og få en uheldig og tyngre start på livet sammen med den lille babyen deres enn det man skulle ønske.

Dere må vite at vi er her for dere!

Vi som jobber ved fastlegekontorene gjør alt vi kan for å ta imot både telefoner, samtaler over video, eller et ekte besøk på kontoret, om det er det som trengs. Også ved helsestasjonene er de der for dere, om enn på andre måter enn ellers. Dere må aldri nøle med å ta opp telefonen og ringe etter hjelp eller støtte, og det er utrolig hvor mye en ting som for dere kan kjennes stor og neste uoverskuelig, blir bedre og mindre truende, om dere får noen kyndige ord på veien fra oss som jobber med dette.

Det er lett å skjønne at det er skuffende at barseltiden ikke ble som planlagt; ikke å kunne møtes i barselgrupper, eller ha de samme hyggelige barselaktivitetene som man kanskje hadde planlagt. Jeg håper dere oppe i denne situasjonen klarer å tenke litt annerledes – ta opp telefonen mer, skype mer med familie og venner, og gå lange gode turer med vognen alene eller sammen med partneren. Det er viktig å komme seg ut, og få frisk luft og mosjon, uansett.

Og om man skal prøve å tenke på noe godt som kommer ut av denne situasjonen, så er det at en del kanskje faktisk får mer tiltrengt ro og tid til å bli kjent med babyen sin. Og å bli trygg i sin nye rolle som mamma og barnefamilie, før alle forventninger og stress utenfra banker på døren. Det trenger faktisk ikke være så dumt det heller!

Vanskelige følelser

Barseltiden er en tid da mange kjenner på litt tungsinn og er sårbare psykisk. Dette er noe vi er veldig opptatt av uansett situasjonen som er nå, og vi kan ikke få sagt nok hvor viktig det er at dere ikke skal gå og bære slike tunge tanker alene. Det er IKKE vanlig å kjenne seg bare i lykkerus eller å synes at barnet man har fått er det fineste og nydeligste nurket i verden. Mange kjenner skam over å ha vanskelige følelser og tanker i denne tiden, og det er da det er så utrolig viktig å søke råd og hjelp, for å sortere litt i disse tankene, og å få det bedre.

Vær så snill å oppsøk oss! Vi er der for dere, og kan hjelpe dere til å få en bedre barseltid og opplevelse av den nye tiden med barnet deres.


Jeg vil også tipse dere om et par fine og viktige adresser akkurat nå:

Landsforeningen 1001 dager – mental helse under graviditet og i barseltiden
Mamma Mia – et fint selvhjelpsprogram laget av Sanitetsforeningen

Husk; dere er ikke alene, og det er hjelp å få!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: