Påsken i år er den seneste på 11 år. Tilbringer du ferien i snøen på fjellet, kan UV-strålingen bli veldig sterk. Det er derfor viktig å passe på at barna ikke er ubeskyttet i påskesola.

Sist oppdatert: 15. april 2011

Etter en lang vinter setter mange solhungrige nordmenn ekstra stor pris på fint påskevær. Men solstrålene kan bli sterke for vinterblek hud, spesielt for små barn.

– Påsken kan bare bli én dag senere, så dette er den nest seneste påsken vi kan ha. Det kan derfor være verdt å følge med på UV-varselet, sier Kristian Gislefoss, vakthavende meteorolog ved værvarslingen i Oslo.

I tillegg til den sene påsken, varsler Norsk institutt for luftforskning (NILU) at det er rekordlite ozon over Arktis denne våren. Dersom området med lite ozon kommer over Norge, kan strålingen bli enda mer intens.

Barn i pulk
– Særlig folk som er i fjellet må passe seg, fordi snøen reflekterer solstrålene. Jeg skal selv på fjellet med små barn, og de skal få et godt lag med solkrem når vi skal ut på tur, sier Gislefoss.

Påsken er gjerne en tid hvor folk vil sole seg, og har mye fri. Man utsetter seg for mer sol, og det er viktig å ta sine forhåndsregler. For solen er sterk selv om temperaturen er lavere enn sommerstid. Foreldre bør også være oppmerksomme på barn som sitter i pulk. Også de får mye sol på seg, kanskje til og med mer enn foreldrene – fordi de ikke beveger på seg.

Solkrem – uansett
Solkrem bør du ta på, enten du er i fjellet, på sjøen eller har byferie. Kreftforeningens generelle råd er å bruke faktor 15, uansett om du er barn eller voksen.

– Du må også ta hensyn til hvor i verden du befinner deg, når på året det er, og hva slags hud du har. Faktor 15 vil ikke være godt nok om du drar med barn til Thailand i mars, men under norske forhold vil det være godt nok for de aller fleste, sier spesialrådgiver Astrid Bismo.

Men det er også viktig at du smører på nok solkrem. Tar du for lite på, vil den reelle faktoren være lavere enn det som står på tuben. Rikelig og jevn smøring er viktigere enn at vi bruker høy faktor. Kreftforeningen anbefaler også at vinterblek hud får venne seg gradvis til sola. Det nytter ikke bare å smøre med høy faktor og være lenge ute fordi du tror du er godt beskyttet.

– Klær, solbriller og skygge er minst like viktig, sier Bismo.

– Hva med solkremen fra i fjor. Går det an å bruke den?

– Da må du se på datomerking. Hvis solkremen ikke har gått ut på dato, og den har stått litt kjølig og mørkt, kan du fortsatt bruke den, sier Bismo.

UV-varsel
Du kan selv følge med på hvor sterk UV-strålingen blir, og når det blir viktig å beskytte deg selv og barna.

– Områdene med lite ozon beveger seg fra dag til dag, og dette er målbart. Ut fra målingene lager vi egne varsler om UV-indeks, som er et mål på hvor sterk UV-strålingen er. Jo høyere verdi, desto sterkere er UV-strålingen, forteller Gislefoss.

Det går an å få UV-varsel på sms på mobilen, det vil bli eget UV-varsel i værmeldingen på Dagsrevyen, og ved sterk UV-indeks vil det også bli ekstra informasjon på radio.

Allerede nå i starten av påskeuka, er det steder i Sør-Norge som har sterk UV-stråling. En UV-indeks på 6-7 betyr en like intens UV-stråling som en sommerdag på Sørlandet.  Da er det nødvendig med solbeskyttelse som klær, solhatt og solbriller. Du bør ta pauser fra sola mellom klokken 12 og 15, og bruke solkrem med høy faktor. Kommer indeksen opp i 8-9, er dette stråling tilsvarende Italia og Spania om sommeren og gir solforbrenning etter kort tid uten beskyttelse.

Solvettreglene

1. Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent
Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller
Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15
Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en kropp.

Kilde: Solvett.no, Kreftforeningen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKreative navnevalg
Neste artikkelGravide krever keisersnitt
DEL