NyheterAne var i åtte land før hun var åtte måneder

Ane var i åtte land før hun var åtte måneder

Av Av Nanna Baldersheim 1972 Sist oppdatert 21.02.11

Å reise med små barn er enkelt og trygt så lenge du tar visse forholdsregler. Her får du tipsene som gjør reisen og oppholdet trivelig for alle.

– Vi opplever at flere og flere småbarnsfamilier bruker pappapermen til å reise ut. Det blir en pause i en hektisk hverdag, og en fin måte å bli godt kjent med det nye familiemedlemmet på. Man lever sammen på en helt annen måte når man er på ferie, familien bor gjerne tettere og det blir mindre tv-titting og flere felles aktiviteter, sier sykepleier Eivor Iversen Bø, som også er daglig leder av vaksinasjonskontoret Centrum Vaksiner. Klinikken har spesialisert seg på vaksiner og reiseråd.

– Eksotiske reiser krever god planlegging
Ikke alle reiser like langt bort. Europeiske land som Italia og Spania er også populære reisemål for spedbarnsfamilier, forteller sykepleieren.

– Mange er generelt skeptiske til å ta med små barn til tropiske områder. Jeg fraråder ikke å reise til eksotiske steder, men det krever god planlegging.  Foreldrene må tenke nøye gjennom reisen de skal ut på. Hva gjør jeg hvis barnet mitt blir syk og trenger lege eller sykehus? Er jeg psykisk forberedt på det? Hvem passer på de andre barna dersom en må til lege?

Bø mener at når alle vaksiner og forholdsregler er tatt, er det liten sjanse for at barnet blir sykt. Som oftest dreier det seg om bagateller og sykdommer barnet like gjerne kunne ha fått hjemme i Norge.
– Jeg har selv reist mye, og flere ganger i tropiske områder med barna mine. Den yngste var 7 uker da vi dro av gårde for første gang. Jeg har også erfaring fra flere sykehusbesøk, heldigvis har det alltid vist seg å være småting, som urinveisinfeksjon og halsbetennelse. Sykehusene har allikevel vært en positiv opplevelse, da både hygiene og kompetanse har vært svært god! Feber skal imidlertid alltid sjekkes av lege når man er i tropiske områder. De fleste tropesykdommer starter nemlig med feber, og det er viktig at en ikke bare venter på at feberen går ned av seg selv. Som regel er de mer vant til hva de skal lete etter, og de kjenner bedre sykdommene som kan oppstå når en er i området hvor en er blitt syk.

Det er også lurt å bo innen rimelig rekkevidde av et trygt helsetilbud, og å huske beskyttelse mot mygg. Mygg kan overføre sykdommer i tropiske klimaer, og det finnes ikke vaksiner mot noen av disse sykdommene. Unngår du å bli stukket, er du på den sikre siden.

– Ferie er ikke farlig
Sykepleieren understreker at både korte og lange ferieturer med små barn stort sett er helt ufarlige og bare hyggelige for barn og foreldre.
– Det er viktig å beholde perspektivet. Det farligste når du er ute og reiser, er trafikken, ikke tropesykdommene! På ferie kan vi finne på å sette et barn usikret i en taxi. Det ville vi ikke gjort hjemme. Jeg har flere ganger sett norske barnefamilier på ferie i Thailand hvor mor, far og et lite barn sitter sammen på en moped – uten hjelm. Det er en større risiko!

Ane (3 mnd) sitter trygt på fanget til mamma Christine. Det er smart å la babyen suge på noe ved take off og landing, enten det er på bryst, flaske eller smokk. Så unngår du at babyen får vondt i ørene på grunn av forandringene i lufttrykket.

8 land på 8 måneder
Christine Heiberg (33), reisevant mamma til Ane (3) og Filippa (8 mnd), har pakket stelleveske, baby, vogn og koffert på mer enn én reise etter at døtrene kom til verden.
– Da Ane var 8 måneder gammel, hadde hun vært i 8 land. Den første turen hennes gikk til Skottland. Da var hun tre måneder gammel. Vi var 8 venninner og 7 babyer på tur og vi fikk noen blikk når vi gikk gjennom gatene! Vi fløy fra Torp med Ryanair og leide leiligheter med bad og kjøkken. Babyene var så små og sov mye i vognene, så vi kunne faktisk både shoppe og gå på restaurant med dem. Vi måtte bare sjekke på forhånd om de var villige til å gjøre plass til 7 barnevogner, ler hun.

 

Med så mange jenter i samme situasjon, var toleranseterskelen høy for spedbarnsgråt, forsinkelser, amming og ulike døgnrytmer.
– Jeg kan anbefale venninner i barselpermisjon å reise ut sammen. Du får sjelden et mer forståelsesfullt reisefølge!

Pakkingen kan være en utfordring når man skal reise med små barn, spesielt når mamma er glad i å kjøpe små, søte plagg i utlandet. Ane (3mnd) lurer på hvordan alt skal passe i kofferten.

Småbarnsmoren har et reisetips hun gjerne deler med andre shoppingglade mødre:
– Jeg pakker alltid bleier i kofferten. Jeg synes de er dyre i utlandet, men enda bedre er det at når bleiene mot slutten av turen er brukt opp, har jeg masse plass i kofferten til alt jeg har kjøpt på turen!

 

Heiberg mener at å reise med små barn er en innstillingssak, så lenge både mor og barn er i god form. Reisen er ikke mislykket om babyen skriker. Det er urealistisk å forvente at et spedbarn skal være bare stille og fornøyd i flere timer i strekk. Senk skuldrene og forventningene før du boarder flyet, råder hun.

– Hvis du starter reisen litt stressa og overbevist om at det er kjempevanskelig å fly med baby, smitter det selvsagt over på barnet. Det viktigste er å prøve å bevare roen i alle situasjoner og gjerne ha med noen leker og bestikkelser til de litt eldre barna. Det har gått med noen rosiner til eldstemann!

Ane (8 mnd) på bobilferie i Tyskland, Østerrike og Sveits. Med bobil har du alltid kjøkken og bad tilgjengelig – praktisk for en liten baby på tur. Foto: Christine Heiberg
Ane (7 mnd) storkoser seg på Kypros. 

– Folk vil gjerne hjelpe
Småbarnsmoren forteller at folk hun møter på reisene stort sett bare er blide og villige til å hjelpe.
– Jeg har reist med begge døtrene mine uten mannen min, og da ser jo folk litt på oss der vi kommer med bagasjen, lekene og rosinpakkene våre. Når jeg titter tilbake og smiler, spør de gjerne om de kan hjelpe, og tar Ane i hånden når vi går ut av flyet mens jeg bærer Filippa og håndbagasjen. Små barn er utrolig kontaktskapende!

Christines hotelltips
– Bestill gjerne all inclusive-hotell mens dere er småbarnsforeldre. Husk at dere kommer til å tilbringe mye tid på hotellet, så det kan være smart  å investere i et hyggelig rom med balkong, og gjerne et ekstra rom – slik at dere ikke må liste dere rundt en sovende baby  hver kveld.

Reisetips


– Sjekk at reiseforsikringen dekker det dere trenger. Noen reiseforsikringer gjelder for eksempel bare for korte reiser opp til fire uker.
– Hvis dere skal reise i Europa, bør alle i familien, også babyen, ha et helsetrygdekort i tillegg til reiseforsikringen.
– Forbered en liste med viktige ord du kan komme til å trenge, som ”feber” og ”lege”, eller ha en ordbok tilgjengelig.
– Ha adresser til nærmeste lege og sykehus klart.
– Sjekk hva slags tilbud de ulike flyselskapene har for spedbarn. Noen tilbyr soveplasser for babyer.
– Du kan stelle til en myk seng for babyen på gulvet om bord i flyet. Brett ut jakken din eller lignende og legg barnet med hodet mellom beina dine og føttene under setet ditt.
– Amming/flaske/smokk under take off og landing kan forebygge øresmerter. Trykkforhold gjør at landingen kan være vondere enn take off.
– I stellevesken (ryggsekk anbefales) må dere ha et ekstra skift av body og bukse i tilfelle uhell, bleier, våtservietter og mat. En leke kan være greit å ha med, men for et spedbarn er nøkkelknippet ditt, mobilen din og de knitrende bladene i flymagasinet like morsomt.  Sørg for at du har med nok mat, bleier og skift til forsinkelser.
– Bleier og mat får dere stort sett kjøpt på stedet. Ta gjerne med noe mat hjemmefra, slik at babyen også kan få noe den kjenner fra før. Mange land har mer sukker i babymaten enn vi er vant til i Norge.
– Et tisselaken er et fint reisestellebord.
– Hundeposer er praktiske å ha brukte bleier i når dere ikke har tilgang på en søppelkasse.
– En reisestol kan være kjekt å ha. Det finnes to typer: En bordhengt variant og en av tekstil som henges over en stolrygg.
– Dersom babyen sover i egen seng hjemme, må den det på reisen også. Ta med reiseseng eller overdelen til barnevognen dersom hotellet ikke tilbyr barnesenger.
– En lett trille som kan legges ned i ryggen slik at babyen kan sove underveis er praktisk.
– Trillen kan ikke brukes overalt. Ha med en meis, bæresele eller et –sjal.
– Sjekk at leiebil/taxi har bilseter for spedbarn tilgjengelig. Hvis ikke, ta med eget. Da må dere kjøpe sete til babyen/bilstolen på flyet.
– De voksne kommer til å tilbringe de fleste kveldene på hotellet etter at babyen er lagt. Invester i to rom, slik at barnet kan sove uforstyrret og dere kan sitte for dere selv med en hyggelig middag. Det kan være lurt å booke et hotellrom med balkong eller egen uteplass slik at dere ikke må sitte inne hver kveld. Et kjøleskap og mulighet til å lage mat og å koke vann og flasker er også praktisk.
– Det er ikke sikkert at dere har den samme tilgangen på barnevakt som hjemme. Avlast hverandre og gi hverandre tid til å gjøre noen ting på egen hånd, som å ta en joggetur eller et museumsbesøk.
– Hvis du har med større barn på turen, bør dere ha rutiner for hva dere gjør om dere skulle komme fra hverandre. Sørg for at barnet alltid har penger og en lapp med hotelladressen på seg slik at hun i verste fall kan ta en taxi hjem på egen hånd dersom det er trygt. Vis barnet hvordan politiet ser ut på stedet dere er, og forklar at hun skal ta kontakt med dem og vise fram lappen med hotelladressen på dersom hun trenger hjelp.
– Hvis dere er usikre på hva dere må pakke av utstyr, kan dere ta en test-overnatting hos venner før reisen. Noter hva dere eventuelt savner og hva dere har pakket unødig.

 

Vaksiner og reiseråd
• Det anbefales å følge vaksineprogrammet på helsestasjonen.
• Vaksinene gis til fastsatt alder. Det betyr for eksempel at du ikke bør dra til steder med meslingutbrudd før barnet er 15 måneder og har fått MMR-vaksinen.
• Noen av vaksinene kan imidlertid settes tidligere. Helsepersonell vil i så fall vurdere nødvendigheten av dette.
Hos Folkehelseinstituttet finner du oversikt over vaksineprogrammet i Norge.
• I tillegg må du undersøke om barnet trenger spesielle reisevaksiner dit dere skal som f.eks:

– Hepatitt A kan gis fra 1 års alder, og er den mest vanlige reisevaksinen. Den anbefales for reiser utenfor Vest-Europa, USA, Japan, Australia og New Zealand.

-Hepatitt B kan gis fra fødsel av, og er også mer og mer anbefalt for reiser utenfor Vest-Europa, USA, Japan, Australia og New Zealand.

– Gulfeber kan settes fra 9 mnd alder. Flere land i Afrika og Sør-Amerika har krav om denne ved innreise.

– Ulike vaksiner mot diarésykdommer kan også være aktuelt.

– Ellers finnes det både vaksiner mot rabies, hjernehinnebetennelse, samt noen myggoverførbare sykdommer. Dette vurderes i hvert enkelt tilfelle.

• Det frarådes å reise til malariaområder med de minste barna, samt gravide. Dersom en allikevel velger å reise, gis det tabletter som må tas under og etter reisen. Babyen må veie minst fem kilo for å få tablettene. De finnes ikke som mikstur, men tablettene kan knuses og blandes i mat eller drikke.
• Mygg kan overføre sykdom som det ikke finnes vaksiner mot. Husk myggspray og myggnetting, og dekk alltid barnevognen til med myggnett både på dagtid og kveld/natt.

Kilde: Eivor Iversen Bø, Centrum vaksiner.

 

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: