Øde

Øde

Øde

Av Babyverden 802 Sist oppdatert 06.04.21
Øde er et nordisk navn fra middealderen. Betydningen er eiendom. Formen i middelalderen var Aude og Audi, og kan ha blitt til som kortform av lengre navn med Aud- som første del, slik som Audberg som ikke lenger er i bruk, der Aud- betyr eiendom og -berg betyr beskyttelse og berge. Det tyske Otto har opphav i et gammelt tysk ord med samme betydning som Øde. Øde er også i bruk som etternavn. Det kommer fra gårdsnavnet Øde med ukjent betydning, og har annet opphav enn ordet øde. Gårdsnavnet kan være satt sammen av to deler, som betyr god, og gård og eng.

Så populært er Øde:

Bruk av navnet Øde i Norge og andre land:

Øde/Öde er litt brukt i Sverige, Danmark og Finland fra 1300- til 1500-tallet. Varianter, som Aude og Odda, er kjent som guttenavn i Norge fram til 1700-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 gutter/menn med Øde som første eller eneste fornavn. Navnet er i bruk. Det var 10 menn som heter Audar. I alt 22 het Øde som etternavn.

Derfor fungerer Øde godt nå:

Øde kan bli brukt som navn for gutter fordi det er et gammelt nordisk navn.

Varianter av Øde:

Audar, Öde

Slik uttales Øde

ØØ-de

Navn i samme sjanger som Øde

Nansi, Neline, Nidar, Nobel, Nottov, Orian, Pergot, Pius, Ragnhill, Randal, Redvald, Ri, Rogvi, Ryte, Salmund, Sandov, Save, Selver, Sidse, Sigurlin, Solav, Solgerd, Stor, Suljo, Synnve, Tarjerd, Terjei, Thode, Tille, Trygge, Vale, Vidkunn, Wang, Wiona, Yaneth, Yannic, Zaga, Ziv, Øli

Du kjenner Øde fra:

Kuntner Öde Spildo Nerdrum

Jentevariant(er) av Øde:

Aud, Aude

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: