Zuzanna og Antoni som toppet polsk navnestatistikk i 2019 er kanskje ikke vanlige navn i Norge, men Susanna og Anton er jo nære slektninger som kan regnes som vanlige i Norge. Kanskje blir du overrasket over hvor like navnetoppene faktisk er?

Sist oppdatert: 14. februar 2020

Tenker du at polske og norske foreldre velger veldig ulikt når de finner navn til barna sine? Ikke så ulikt som mange tror. For navn som Olaf og Maja er faktisk høyere på listene i Polen enn i Norge.

Topp 10 jentenavn i Polen i 2019:

1. Zuzanna
2. Julia
3. Zofia
4. Maja
5. Hanna
6. Lena
7. Alicja
8. Maria
9. Oliwia
10. Amelia

Topp 10 guttenavn i Polen i 2019:

1. Antoni
2. Jan
3. Jakub
4. Aleksander
5. Szymon
6. Franciszek
7. Filip
8. Mikolaj
9. Wojciech
10. Adam

Mye er helt likt

Er du på jakt etter navn som passer like godt i Norge som i Polen (og andre land for den saks skyld), er det mange navn som er populære og vanlige i begge landene. Slike navn kan være fine å velge dersom man ønsker at navnet skal fungere bra på tvers av landegrenser, for eksempel dersom en av foreldrene er polsk og en er norsk, begge er polske men bor i Norge eller motsatt.

Slike navn kan være Julia, Maja, Hanna, Lena, Maria, Amelia, Aleksandra, Emilia, Natalia, Helena, Anna, Klara, Kornelia, Kaja, Barbara, Nina, Karolina, Agata, Sara, Mia, Paulina, Adrianna, Marianna, Marta, Aurelia, Klaudia, Bianka, Olga, Daria, Ida, Diana, Elena, Ada, Olivia, Inga, Sandra, Lea, Emma og Sofia for jenter. Og Jan, Aleksander, Filip, Adam, Leon, Oskar, Julian, Alan, Dominik, Gabriel, Hubert, Fabian, Bruno, Artur, Adrian, Sebastian, Olaf, Daniel, Milan, Olivier, Leonard, Damian, Emil, Stefan, Robert, Teodor, Alex, Konrad, Nataniel, Leo, Alexander og Albert for gutter.

Navn med en litt annerledes skrivemåte

Mange navnene er i praksis like, men skrives ulikt. Navnet kan altså fint uttales på norsk og andre språk, selv om det skrives og uttales ulikt på polsk. Slike navn kan være fine å velge om man ønsker å vise tilknytning til Polen, men samtidig ønsker å velge et navn som er kjent i andre land, for eksempel i Norge.

Eksempler på slike navn til jenter kan være Zuzanna, Zofia, Alicja, Oliwia, Wiktoria, Gabriela, Lucja, Weronika, Matylda, Izabela, Joanna, Eliza, Ewa, Urszula, Liwia, Patrycja, Kamila og Luiza. Og for gutter Jakub, Szymon, Kacper, Wiktor, Oliwier, Maksymilian, Mateusz, Dawid, Tomasz, Patryk, Krystian, Eryk, Henryk, Lukasz, Jozef, Tobiasz, Gustaw, Juluisz og Feliks.

Navn som kan være spennende å velge

Man trenger naturligvis ikke å ha tilknytning til Polen for å velge noen av navnene i topp 100 til barnet sitt. Heller ikke navn som kanskje er mer typiske for Øst-Europa enn Norge. Mange ønsker seg sjeldne navn til barna sine, og noen av de populære navnene i Polen er foreløpig ikke så mye brukt i Norge. Bruken kan variere noe, så sjekk gjerne på navnesidene våre eller på ssb.no/navn om du vil være sikker.

Navnetips for jenter kan være Marcelina, Liliana, Michalina, Milena, Nikola, Blanka, Aniela, Roza, Dominika, Malwina, Bianka, Apolonia, Marika, Dagmara, Stefania og Lilia. For gutter kan Antoni, Mikolaj, Marcel, Michal, Nikodem, Tymon, Karol, Dominik, Hubert, Bruno, Kajetan, Kuba, Witold, Kornel, Rafal, Marek, Jeremy og Arkadiusz være spennende.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTopp 100 guttenavn i Polen i 2019
Neste artikkelYusra
DEL