Moltke

Moltke

Moltke

På jakt etter et sjeldent navn som kan passe inn i navnetrendene nå? Hva med å velge Moltke? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 364 Sist oppdatert 21.10.21
Moltke er opphavlig et tysk etternavn. Det har uklart opphav. Etternavnet Moltke kan blant annet komme fra et guttenavn som har blitt til som kjælenavn til guttenavnet Molte. Det er en variant til Malte. Malte er kortform av det tyske guttenavnet Helmold, som igjen trolig kommer fra deler som betyr hjelm (helm) og hersker (wald). Etternavnet Moltke kan også være laget på tysk område av et slavisk ord som betyr hammer. Etternavnet ble tatt litt i bruk som fornavn i Norge i andre halvdelen av 1800-tallet.

Så populært er Moltke:

Bruk av navnet Moltke i Norge og andre land:

Moltke kom i bruk som fornavn fra midten av 1800-tallet. Det begynte med folkloristen (eventyr- og folkeviseforsker) Ingebret Moltke Moe som fikk navnet som mellomnavn (etternavnstype) fra morfarens mellomnavn. Moe brukte det til daglig som første fornavn, som Moltke Moe, og noen få gutter fikk det som første fornavn etter hvert.

Siden Moltke er et etternavn, var det forbudt som fornavn i Norge med navneloven som gjaldt fra 1923. Navnet står i forbudslister utgitt i 1960 og 1970. Navnet er tillatt fra rundt 2000 fordi navnet har vært noe brukt som fornavn.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Moltke som første eller eneste fornavn. I alt 4 hadde Moltke som mellomnavn (etternavnstype).

Derfor fungerer Moltke godt nå:

Moltke kan bli brukt fordi det har litt tradisjon, og fordi det er kjent fra folkloristen Moltke Moe. Navnet har de godt likte stemte konsonantene m og l. De ustemte stopplydene t og k blir mye brukt i guttenavn på 2000-tallet, som i Kristian, Mathias, Markus, Jakob (uttalt med p), Oskar, Teodor, Aksel og Aleksander.

Varianter av Moltke:

Malte

Slik uttales Moltke

MÅLT-ke

Navn i samme sjanger som Moltke

Aimar, Annemone, Arnoldus, Bottolf, Colette, Errol, Filmon, Gudolf, Izolda, Karolius, Kimmo, Lambrigt, Lolly, Mimosa, Modolf, Moez, Moira, Molli, Monaliza, Monne, Mori, Mosse, Moy, Nickoline, Nikol, Raimond, Saimon, Simonette, Timothe, Viveke, Wenke, Wimon

Du kjenner Moltke fra:

Folklorist (Ingebret) Moltke Moe

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: