Fingal

Fingal

Fingal

Navnet Fingal passer godt å velge for deg som ønsker et sjeldent nordsik navn til babyen din. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 314 Sist oppdatert 17.09.21
Fingal har opphav både fra det nordiske Finngard og som engelsk form av et skotsk navn. Finngard er et nordisk navn fra middelalderen. Det består av to deler som finnes i mange navn. Finn betyr same fordi finn var ordet for samer i middelalderen. Delen -gard betyr gjerde og beskyttelse. L-en til slutt har blitt til som tjukk l fra rd (slik som i ordet bord i mange dialekter). Det opphavlige skotske navnet var Fionghall med navnedeler som betyr hvit og fremmed. Det kom først i brukt som tilnavn (i tillegg til fornavn) for vikinger fra Norge og Island, og uttrykte at de var lyshårede. Fingal er også i bruk som etternavn. Det har ukjent opphav, men kan være tatt i bruk fra det opphavlig keltiske fornavnet i andre land.

Så populært er Fingal:

Bruk av navnet Fingal i Norge og andre land:

Fingal var brukt i Norge som variant av det opphavlige Finngard fra 1600-tallet eller kanskje litt før. Det var særlig i området for tjukk l, som vil si på Østlandet, i Trøndelag og kanskje litt i Nordland.

Fra 1800-tallet kan også Fingal med det skotske opphavet ha kommet litt i bruk, etter inspirasjon fra Ossian-sangene av den skotske forfatteren MacPehrson.

Med nordisk opphav har Fingar har vært den vanligste varianten.

Både i 1801- og 1910-folketellingene var det rundt 55 til sammen av ulike Finngard-former, mest Fingar. Det var 6 Fingal både i 1801 og 1910.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Fingal som første eller eneste fornavn, 11 Fingar og under 4 eller ingen Finngard. I alt 5 hadde Fingal som etternavn.

Derfor fungerer Fingal godt nå:

Fingal kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og tradisjon. Det kan også ha blitt tatt i bruk etter inspirasjon fra de britiske øyene, eller fra noe svensk bruk som er inspirert fra skotsk. Fingal har de godt likte stemte konsonantene n og l.

Varianter av Fingal:

Fingall, Fingar, Fingard, Finger, Finngard, Fionnghall

Slik uttales Fingal

FING-gal, der NG står for ng-uttale i én lyd

Navn i samme sjanger som Fingal

Abina, Alberth, Alstein, Angelicka, Annalea, Aveline, Cine, Elinore, Eng, Finnbogi, Hallkjell, Helgar, Herstein, Ingwill, Inngunn, Kolstein, Magnvald, Malle, Meindert, Ninne, Norfinn, Redvald, Ring, Sigfinn, Sigurlin, Sofien, Sofina, Svennung, Thomasine, Winnifred, Yngvard

Du kjenner Fingal fra:

Figuren Fingal i Ossian-sangene av den skotske forfatteren MacPehrson, sangen «Fingal Olsson» av Martin Ljung, bokserien «Fingal O’Reilly, Irish Doctor» av Patrick Taylor

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: