NavnJentenavnAntoinette

Antoinette

Antoinette

Antoinette

Navnet Antoinette er foreløpig ganske lite i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 400 Sist oppdatert 07.06.21
Antoinette er fransk jenteform av guttenavnet Antoine. Antoine er fransk form av Anton og det eldre latinske Antonius. Navnet Antonius var opprinnelig et latinsk etternavn, og det er usikkert hva navnet betyr. Endingen -ette har blitt brukt i franske jentenavn, og vi kjenner den fra blant annet Henriette, Annette og Jeanette.

Så populært er Antoinette:

49 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Antoinette i Norge og andre land:

Varianter av Antoinette er kjent i Norge fra 1700-tallet og ble litt brukt på 1800-tallet og senere. Det var inspirert fra Frankrike, gjennom norsk overklasse. Navnet var særlig kjent gjennom den franske dronningen Marie Antoinette sent på 1700-tallet.

Den vanlige norske formen var Antonette allerede fra 1600-tallet. Navnet Antoinette ble sannsynligvis også uttalt som Antonette, og kunne i dagligtale være Tone (som i tillegg har et gammelt nordisk opphav i Tor+ny).

I 1801-folketellingen var det to Ant(h)oinette, og rundt 250 med Antonette-varianter. I 1910 var det rundt 45 Antoinette (oftest skrevet slik) og rundt 1600 med Antonette-varianter, der rundt 300 av dem var skrevet inn som Antonete, Anthonette, Antonætte, Antonnete, Antonnette, Antonetta og Antonete. Vi kan regne med at flere varianter kunne bli brukt om samme person fram til tidlig på 1900-tallet, alt etter hvem som skrev.

Den 01.01.2021 var det 45 jenter/kvinner med Antoinette som første eller eneste kvinnenavn, og 35 Antonette.

Rundt 80 prosent av dem som fikk navnet i Norge på 1900-tallet hadde det som andre fornavn, slik at det til sammen i dag kan være vel 200 med navet som første og andre fornavn. De fleste har norsk bakgrunn.

Derfor fungerer Antoinette godt nå:

Antoinette kan bli brukt fordi det har tradisjon, men også fordi det har klanger og en slutt som er godt likt. Navnet har den godt likte n-en to ganger. Det skrevne «oi» blir uttalt som to vokaler inntil hverandre, som oa. Endingen -ette minner om gammel tradisjon, slik vi også kjenner endingen fra Henriette og Annette.

Varianter av Antoinette:

Antonella, Antonette, Antonia, Antonie, Antonina, Tone, Tonette

Slik uttales Antoinette

an-to-NETT, an-to-NETT-e og ANN-to-nett-e, kan vi regne med er eldre uttaler i Norge

an-to-a-NETT, er vanlig norsk uttale i dag

ãn-twa-NET, er fransk uttale, der ã står for a-uttalt gjennom nesen (nasal) og w står for v uttalt med runde lepper (svakt trutmunn)

Navn i samme sjanger som Antoinette

Abella, Aime, Albine, Alizee, Amaury, Anastasie, Anissa, Anouk, Arianne, Arnaud, Aude, Avril, Babette, Benoit, Blanche, Camelia, Carole, Celestine, Charlot, Christelle, Clair, Clea, Colette, Corinne, Dalila, Daphne, Delia, Laure, Marietta, Nael, Natacha, Rio, Tommas, Totto

Du kjenner Antoinette fra:

Dronning Marie Antoinette, prinsesse Antoinette av Monaco, skuespillere Antoinette Bower, Antoinette Robertson, Antoinette Kellermann, Antoinette Taus og Antoinette Antonio, skøyteløper Antoinette de Jong, forfatter Antoinette Portis, musikkartist Antoinette Rootsdawtah

Guttevariant(er) av Antoinette:

Anthoni, Anthony, Anton, Antoni, Antonio, Antonius, Tony

Relaterte lister:

Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: