JulJuleforberedelser med barna!

Juleforberedelser med barna!

Baking, lage julepynt, pynte til jul... Det er mye hyggelig å ta barnet med på i desember. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 5133
Tiden før jul blir fort travel, men stopp litt opp og tenk over hva du ønsker barnet skal sitte igjen med av julestemning. Kanskje klarer dere å sette av tid til litt julekos før jul også? Hva med å lage julepynt, julebakst eller julesnop sammen? Her er 5 gode forslag!

1. Lag flotte håndavtrykk-engler
Synes barna det er kjekt å leke med maling? Da kan du la de små få lage en egen engel med sin helt personlige signatur. Du tar rett og slett maling på hendene og bruker barnets håndavtrykk som utgangspunkt. Ungene få leke seg, og du får et lite minne om hvor små barnas hender en gang var.

Dette trenger du:
Ark
Maling (som er lett å vaske av hendene)
Eventuelt malepensler
Du bør også ha en vask og mild såpe i nærheten, slik at barna kan vaske seg underveis når de skifter farge.

1. La barnet male hele hånden sin i den fargen han/hun måtte like, og lag et godt avtrykk midt på arket. Bruk et godt lag for å dekke skikkelig. Dette blir engelens kjole. La det være igjen litt luft over toppen av fingrene, for her skal du etter hvert male engelens hode.

2. Lag to håndavtrykk til i gul farge. Et med venstre hånd og et med høyre. De skal være litt lenger nede enn kroppen, og blir da vingene til engelen.

3. Snu arket og mal en runding – med fingre eller pensel – mellom vingene. Dette blir engelens hode.

4. Bruk pensel eller fingre til å lage engelens armer.

5. Lag litt hår, ansikt og eventuelt en glorie over engelens hode.

2. Bak og pynt pepperkaker eller pepperkakehus

Denne kan godt deles opp i flere aktiviteter. Mange smårollinger synes det holder i lange baner å «bare» bake og «bare pynte». Skal dere lage pepperkakehus kan det være en fordel at voksne lager og setter sammen huset og lar det tørke slik at det er mest mulig stabilt før små ivrige fingre får pynte. For de minste kan det være utfordrende nok å pynte flate pepperkaker som ligger på bordet, uten å måtte ta hensyn til at godteriene sklir nedover husveggen sammen med glasuren. Mange vil nok også smake mer enn de lager, og det er greit.

3. Lag julepynt av ispinner

Man kan gjøre mye gøy med ispinner, lim, maling og filt eller papp. Voksne kan med fordel stå for limingen av selve figuren, mens barna kan male og pynte. Pynt rundt i huset eller på juletreet, eller pakk inn og gi i julegave til besteforeldre eller andre.

4. Lag dorullnisser

Vi har alle gjort det – brukt tomme dorullhylser til å lage nisser, snømenn, juletre og annen julepynt. Enkelt, dekorativt, billig og flott! (Psst. Klistremerker kan fungere veldig bra både som pynt og som øyne og annet tilbehør.)


5. Mal julepynten!

Det går an å kjøpe figurer i tre som kan henges på juletreet. La barnet sette sitt unike preg på dem med litt maling, glitter og annen stas! Enkelt og flott. Eventuelt kan man også klippe ut figurer i papp og male.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: