FamilieForeldreBarnevakt: Hvor tidlig er greit?

Barnevakt: Hvor tidlig er greit?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernilla Gudmundsson 7759 Sist oppdatert 05.12.11

Som nybakt mamma fikk Jenny hatmeldinger på bloggen sin. Hun hadde blogget om at hun og mannen hadde hatt barnevakt da datteren var tre uker gammel.

Jenny og Micke var fast bestemte på å ikke miste hverandre da de skulle bli foreldre. De hadde sett flere eksempler i vennekretsen på at gnisten i forholdet hadde forsvunnet i den travle småbarnstrøttheten.

– For mange virker det som alt dreier seg om det praktiske. Slik ville ikke vi ha det, sier Jenny.

Les mer: Når to blir tre

Noen uker etter fødselen ordnet de seg barnevakt, Mickes bror, og gikk på restaurant.

– Siste delen av svangerskapet var tøff, men nå var Bianca her og alt var bra. Samtidig kjente vi at vi lengtet etter hverandre og ville ha oss noen timer der vi bare satt og pratet om alt som hadde hendt. Vi ønsket å ”bekrefte” at vi fremdeles var et par.

De bestemte seg for å fortsette å gå ut på egenhånd, og de kjente seg trygge med den nybakte onkelen som barnevakt.

– Allerede da vi kom tilbake første gangen spurte han; når kan jeg komme neste gang? Alt hadde gått så fint og Bianca hadde sovet for det meste. Vi avtalte en ny dato med det samme.

Les mer: Dette betaler du barnevakten

Fikk hatmeldinger på bloggen
På den tiden hadde Jenny en blogg med en mange følgere. Men da hun skrev om at hun og mannen hadde brukt barnevakt allerede etter tre uker, fikk hun massiv kritikk.

– Jeg var ikke forberedt på at dette skulle være et så følsomt tema. Jeg ble kalt egoistisk, dårlig mamma, og noen skrev at jeg aldri burde fått barn. Sannheten er jo at vi kjente oss trygge – vi hadde ikke overlatt henne til hvem som helst!

Nå er Bianca blitt ett år, og både Jenny og Micke har hatt hvert sitt halvår med fødselspermisjon. Hele tiden har de ordnet seg slik at de har fått kvelder for seg selv, bare de to.

– Bianca spør etter ”Mobbe” (onkel som sitter barnevakt) og vi kjenner det slik at vi alle sammen vinner på å få egentid – både vi tre sammen, og vi to som par. Dette kommer vi til å fortsette med, sier Jenny.

Merknad: Jenny har stengt bloggen sin, og ønsker ikke lenger å være et offentlig navn. Navnene over er endret.

Les mer: Foreldre - men også kjærester

– Det finnes ingen fasit
Foreldrepsykolog Malin Alfvén sier at det ikke finnes noen fasit når det kommer til hvor tidlig man kan forlate barnet sitt.

– Når man selv føler for å ha barnevakt, er det ok. Noen har barnevakt når barnet er en uke gammelt – andre venter flere år.

Malin Alfvén sier det er viktig å ikke glemme hverandre som par og at alle må få sin plass i familien. Det er ikke bare barnas behov som er viktige og som skal tas hensyn til. Mor og far trenger tid for å vedlikeholde forholdet.

– Voksenkjærligheten trenger næring, ellers er det lett å bare bli ”Familien AS”, sier Malin Alfvén.

Les mer: Kjærestetips for nybakte foreldre

Å være borte fra barnet over tid
Men hva med å være borte fra barnet over lenger tid? Barnepsykolog Eva Tedgård mener man skal være bevisste på hvordan dette kan påvirke barnet, og at barnet trenger en kontinuitet i barnepasset.

– Å være borte fra foreldrene er en påkjenning for barnet. For å gi barnet trygghet trenger det at samme person er hos det. Det gir barnet en forutsigbarhet som det trenger.

Barn kan være ekstra følsomme for å bli forlatt i ulike perioder av livet. Ved åtte måneders alder er mange barn ekstra sårbare for å bli forlatt. Barnet vet veldig godt hvem som er foreldrene – og hvem som ikke er det... Dette kalles seperasjonsangst og f.eks barnehageoppstart eller det å reise fra barnet over flere dager, bør unngås.

Les mer: Hvorfor vil barnet bare være hos meg?

– I denne alderen har barnet problemer med å se foreldrenes for seg når de er borte. Foreldrene på sin side klarer ikke forklare hva som skal skje osv. I verste fall slutter barnet å stole på at foreldrene vil komme tilbake. Barnet trøster seg selv og stenger ute noen av følelsene sine, og det kan påvirke barnet til ikke å bli en trygg person, sier Tedgård.

Barnepsykolog Tedgård legger til:

– I beste fall kan barnevakter være et godt supplement til foreldrene – et sted de er trygge.

Artikkelen fortsetter under pollen

Hvor tidlig brukte du barnevakt første gangen? – Foreldres egne erfaringer

Saga var bare noen uker da vi leverte henne for at vi skulle få sove litt. Etter det gikk noen uker til før vi hadde henne på overnatting. Selv om vi trengte hjelp, valgte vi bevisst å venne Saga til andre i familien som kunne passe henne. Det har fungert veldig bra.
Susanne, mamma til Saga(5)

Julia sov over hos en venn bare tre uker gammel. Både min mann og jeg hadde et akutt behov for å sove. Etter det har vi latt henne være på overnatting hver eller annenhver måned for å gi oss selv litt alentetid – og kvalitetssøvn.
Vibeke, mamma til Julia (3)

Datteren vår var to måneder da vi engasjerte søsteren min til å sitte barnevakt en kveld. Jeg var rolig på dette, kanskje spesielt fordi det var søsteren min.‎
Lotta, mamma til 5-åring og 2-åring

Vi lot vår 16 måneder gamle baby være hos gudfar og kona, lørdag til søndag. Samboeren og jeg dro til Manchester for litt kjærestetid. Det gikk kjempefint og vi kommer til å gjøre det flere ganger. Det trengs!
Sabina, mamma til baby (16måneder)

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: