Sist oppdatert: 21. april 2011

Spørsmål:

Hei, Jeg har i dag oppdaget at jeg er gravid, ca. 4 uker fra siste mens, absolutt ikke planlagt dette (hjelp!) Vi har 4 barn i alderen 11 til 15 år, men ingen felles barn fra før. Og det fører til at jeg omtrent ikke får gjort noe på jobben i dag, masse tanker…

I mine 2 første graviditeter fikk jeg svangerskapsforgiftning med Hellp syndrom, og nr. 1 ble forløst 6 uker for tidlig, og nr. 2 kom 9,5 uke for tidlig, begge keisersnitt.

Den gangen spiste jeg veldig mye sjokolade og karbohydrater. Nå har jeg levd på lavkarbo diett i over 2 år, pga. leddsmerter (som er helt borte), tror dere at dette kan gjøre at jeg slipper svangerskapsforgiftning denne gangen? Og er det noe jeg bør tenke på i forhold til kosten. Jeg spiser mye ost, fløte, kjøtt, fisk, fugl og endel grønnsaker.

Er det andre ting som kan redusere faren for svangerskapsforgiftning? Jeg trener aktivt 2-3 ganger i uke, mye trening med vekter, kan jeg forsette med dette, og hva med mageøvelser, de jeg gjør i dag er tøffe…

Jeg har lest om noe som kalles DUO testen og tidlig ultralyd for å evt. se om man trenger fostervannsprøve. Når kan disse tas? Og hva kan man finne ut?

Mannen min og jeg har ikke lyst til å fortelle noe til familie og venner før vi vet om dette kan gå bra eller ikke. Når vet vi om det «sitter»? Hva bør jeg ellers gjøre, kontakter man lege eller jordmor først, regner med at det blir endel oppfølging pga. av alder og tidligere svangerskap. Kjenner at jeg ikke helt klarer å glede meg over dette lille mirakelet, da det er så mange ting å tenke på. Håper på svar!

 

Svar:

Kjære Bamsemamma.

Jeg kan godt forstå at du kjenner seg litt satt ut – av og til når naturen tar innersvingen på oss, trenger vi litt mer tid til å fordøye fakta og finne ut hvordan veien videre skal gå……..

Hvis jeg forstår deg rett er dette ditt tredje barn og jeg kan godt forstå at du gjør deg mange tanker. Som du selv sier var ikke dette planlagt og du har to ganske spesielle svangerskap bak deg som begge endte prematurt med keisersnitt.

Jeg skal prøve å svare på spørsmålene dine så godt jeg kan:

Jeg kjenner ikke til noen sammenheng mellom lavkarbo-diett og risikoen for svangerskapsforgiftning og Hellp syndrom……. Men jeg tenker at det i utgangspunktet er bra å ha et sunt fokus og være i aktivitet, og det er du jo. Nå har du jo ny mann og det ser vi ofte kan spille en positiv rolle, men uansett vil man nok holde litt ekstra øye med deg i dette svangerskap! Meg bekjent er det ikke noe annet du kan gjøre for å redusere risikoen for svangerskapsforgiftning end det du allerede gjør, nemlig å leve sunt og holde deg i aktivitet. Du som er i god form kan fint fortsette med styrketrening med vekter. Mageøvelser som f.eks. direkte sit-ups bør du etterhvert være litt mer forsiktig med når magen begynner å vokse. Men er god tommelfingerregel er at du skal være lydhør for de signaler kroppen din sender deg.

Siden er du over 38 år har du rett til genetisk veiledning! Din lege eller jordmor henviser deg til sykehuset og der får du allerførst en samtale med masse informasjon om hvilke muligheter du har. DUO testen er en blodprøve hvor man ser etter markører som kan fortelle noe om risikoen for kromosomavvik. Sammen med en tidlig ultralyd gjort i uke 11 til 13 kan man beregne en kalkulert risiko. Deretter tar man da stilling til om man ønsker å gå videre med fostervannsprøve.

Jeg vil anbefale deg å kontakte både lege og jordmor! I din situasjon er det bra med tett og god oppfølging. Snakk med fastlegen om henvisning til genetisk rådgivning og med jordmoren om alle de tankene du trenger litt hjelp til  å få sortert.

De aller fleste kvinner som blir gravide har svangerskap som «sitter». Hvis man først har sett hjerteaksjon på en tidlig ultralyd i uke 7-8 er det veldig stor sannsynlighet for at det går bra.

For å oppsummere litt:

Ta kontakt med lege og jordmor snarest mulig! Få hjelp til å sortere alle de tankene som svirrer i hodet ditt! Når du har kommet igang og ting blir satt litt mer i system, vil du kjenne at roen innfinner seg på en helt annen måte – og sansynligheten for at gleden over dette lille mirakel dukker opp er veldig stor!

Masse lykke til videre!

Mange hilsner fra jordmor Ragna.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?