GravidSvangerskapskontrollerMye kynnere – bør jeg undersøkes?

Mye kynnere – bør jeg undersøkes?

Av Babyverden 44148 Sist oppdatert 25.04.10

Spørsmål:

Hei!

Jeg er gravid for første gang og vi venter baby i midten av januar. Spennende! Som de fleste sikkert opplever kommer mange erfarne mødre med velmente råd. Det jeg føler meg mest usikker på nå er dette med kynnere. Jeg opplevde tidlig (uke 14) at magen var stram og jeg viste jo ikke hva dette var.

Mitt første besøk hos jordmor var i uke 18 og hun fortalte meg at dette var kynnere, men at det ikke var farlig på noe vis. Kynnerne har vært til stede jevnt siden da. Når jeg forteller dette til mødre jeg kjenner, blir de litt alvorlige og sier at jeg må passe på og ta det med ro da dette kan bli verre, kan føre til for tidlig fødsel osv.

På hver kontroll har jeg fortalt jordmora at jeg har kynnere, men hun sier at dette er ikke farlig, kun en forberedelse til fødsel og at jeg bare kan prøve å ta det litt med ro når de kommer.

Jeg synes det er så stor forskjell på erfaringene og jeg vet ikke hva jeg skal tro. Enkelte sier at jeg bør holde meg i ro og eventuelt sykemelde meg. Hva skal jeg tro? Jeg vil jo ikke bli sykemeldt, men heller ikke få en prematur baby.

En mor jeg kjenner fortalt at hun hadde mye kynnere i uke 33 og ble sendt til sykehus for kontroll og det viste seg at hun hadde åpning og måtte ligge med drypp et døgn og ble sykemeldt fram til permisjon. Hun nevnte også at jordmora hennes undersøkte henne ved å kjenne inni henne osv.

Dette har jeg heller ikke vært borti av min jordmor. Hun måler kun hjerterytme og sf-mål. Hva er vanlig? Hvor mye undersøkelse kan man forvente? Håper på oppklarende svar.

Svar:

Hei!

Når det gjelder dette med kynnere, så stemmer det at mange kvinner vil oppleve dette fra tidlig svangerskap. Kynnerne vil da vanligvis ikke være vonde, og de er uregelmessige. Dette kan fortsette hele svangerskapet, uten at det anses å være farlig. I utgangspunktet er jeg enig med det jordmoren din har sagt. Det er livmora som øver seg til fødsel.

Det du bare skal være obs på er, hvis dette øker veldig på. Blir de mye vondere, sånn at du må stoppe opp, at de kommer ved liten aktivitet, de blir mer regelmessige….

Da kan det kanskje være en ide å få sjekket opp livmorhalsen din.

Vet ikke hvor langt du har kommet nå, men det vil avgjøre om en ønsker å gjøre en innvendig undersøkelse.

Personlig prøver jeg å unngå det, så lenge barnet er prematurt, fordi en med en slik undersøkelse kan «trigge» noe i gang. Da vil jeg heller sendt kvinnen opp til en ultralydkontroll. Er du over 35-36 uker, kan en prøve å gjøre en slik undersøkelse veldig forsiktig, hvis der er indikasjon for det. Ellers ikke.

På en vanlig svangerskapskontroll hos jordmor, vil en som du nevner, måle SF-mål, lytte på babyen, ta blodtrykk og sjekke urin.

Når en kommer over 30 uker vil de fleste også begynne å kjenne etter hvordan babyen ligger.

Håper du har fått svar på det du lurer på, og lykke til med resten av svangerskapet og fødselen!

Mvh jordmor Grethe

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: