GravidIKKE si dette til gravide!

IKKE si dette til gravide!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 28530

Mens noen hevder at gravide er hormonbomber som ikke tåler noe som helst, opplever mange gravide at folk tror de kan si hva som helst til dem. Her er listen over ting gravide ikke ønsker å høre.

Å, er du gravid, jeg trodde…
Jeg trodde du bare var blitt feit! Du ser mer feit ut enn gravid, egentlig. Eller – Det var på tide! Enkelte har også fått høre ”Dette burde ikke ha skjedd”. Lite gjennomtenkt…

Var det planlagt?
Spiller det noen rolle? Det er jo egentlig et ganske privat spørsmål. Enda kjipere er det å få høre ”Det var vel ikke planlagt?” Har du ikke hørt om prevensjon? Dette er en uønsket unge, ikke sant?

Prøvde dere lenge?
Ble det prøverør til slutt? Hvem var det noe i veien med? Noen blir til på første forsøk, andre har tatt lenger tid å unnfange. Men hvorfor trenger andre å vite dette? Er det et nederlag om man trenger litt lenger tid eller hjelp?

Hvem er pappaen?
Er det han du er sammen med nå? Er det samme far som med forrige? Er du sammen med barnefaren? Ekstra ubehagelig er det kanskje når du er gift eller har vært sammen med barnefaren lenge. Har alle ungene samme far?

Er ikke dette for tidlig?
Du synes ikke du skulle ventet litt? Er du virkelig klar for å bli mamma? Se der, barn som får barn! Eller om du har barn fra før – blir ikke ungene litt vel tette? Nå er det en gang sånn at noen ønsker å få barn i ung alder, eller ha dem tett. Og dessuten har barn en tendens til å komme når de selv vil. Og har man blitt gravid, så…

Skal du beholde det?
Du skal vel ta abort? Hadde det vært meg som hadde blitt gravid nå, hadde jeg tatt abort. Husk, du er ikke 12 uker ennå, fortsatt tid til å ta abort!

Feil bursdagsmåned
Huff, stakkars barn som blir født i desember. Da blir han jo yngst i klassen. Du får prøve å knipe igjen til over nyttår. Hvorfor planla du å få barn i desember? Ikke alle barn lar seg planlegge. Og forskning viser dessuten at barna ikke har vondt av å bli født i årets siste måned.

Nok unger
Orker du virkelig å gå gjennom det der en gang til? Dette er vel siste? Nå har du vel nok unger? Antallet barn bør det vel være opp til foreldrene å avgjøre? Og å snakke sånt om et barn som er på vei, er ikke særlig hyggelig gjort!

Passer du til å bli mamma?
Mammarollen passer ikke til hvem som helst, vet du! Som førstegangsgravid er det ikke uvanlig å lure på om man vil bli en god mor. Å så frykt for det motsatte er ondskapsfullt.

Abort og dødfødsel
Ei jeg kjenner mistet barnet i uke 12. Å snakke om abort, dødfødsel eller barn som dør i mors liv er noe av det gravide ønsker seg minst av alt. Bekymringen som følger med svangerskapet har allerede presentert henne for slike tanker. Påminnelser er ikke velkomne.

Så lenge det er friskt…
Denne setningen ser ut til å dette ut av munnen på både gravide og de rundt. Men er det sånn at barn som ikke er friske ikke er velkomne? Selvfølgelig ønsker vi oss først og fremst friske barn, men vet du at barnet i magen er sykt, kan slike kommentarer gjøre fryktelig vondt.

Hvilket kjønn ønsker du deg?
Får håpe det blir gutt denne gangen da. Du ønsker deg vel jente denne gangen? Og så snart kjønnet er kjent: Ble du skuffet over kjønnet? Synd det er ei jente til… Kjønn er nå en gang noe man ikke kan bestemme. Og to av samme kjønn kan jo faktisk være akkurat det de ønsket seg!

Så stor/liten du er!
Er du sikker på at du ikke lenger på vei, eller venter tvillinger? Å, så liten mage du har! Hvor mye har du egentlig lagt på deg? Oj, så svær du er! Så tjukk du har blitt, da! Pass vekta di! Er du sikker på at du ikke har lagt på deg mer? Ikke spis så mye nå da. Det blir ikke lett å gå ned alt det du har lagt på deg. Hei, tjukkebolla. Denne er alle gravides anti-favoritt. Ville du sagt slike ting til kvinner som ikke er gavide?

Kroppsfasong
Jeg så du var gravid… bakfra! Bare vent, det blir vanskelig å kle deg fint når du er gravid. Sitter ikke magen din fryktelig lavt?

Stakkars deg
Er ikke misunnelig på deg nå, gitt. Stakkars deg. Én ting er å si det når den gravide klager over plager, men ellers er det helt malplassert. Det er lenge siden graviditet ble omtalt som å ha havnet i ulykka… Å vente barn er en fin ting.

Slutt å syte!
Motsatt fortegn er nok likevel enda mindre populært. Så grinete du er! Graviditet er ikke en sykdom, altså! Slutt å klage, og nyt svangerskapet! Bekkenløsning er da ikke så ille. Slutt å syte – du har deg selv å takke! Du har jo valgt dette selv…

Kan jeg ta på magen din?
Ja, hvis jeg kan ta på din… Det kan være fristende å si iblant. Ingen andre tar på magene til mer eller mindre fremmede kvinner. Hvorfor er det greit når det er en baby der inne? De frekkeste spør ikke engang først.

Friste, friste
Noen må bare godte seg på andres bekostning. Se, så godt med en iskald øl. Åh, så deilig spekemat, du går virkelig glipp av en stor opplevelse her! Uhm… nå var det godt med et glass vin.

Negativt fokus
Du vet du kommer til å få masse strekkmerker? Så bleik du er! Snakk om å krisemaksimere og trykke folk ned…

Gru deg!
Det er jævlig vondt å føde! Bare vent, det blir enda verre. Gruer du deg ikke til fødselen? Det burde du. Ja, nå er det bare å venne seg ti våkenetter, hyling og grining. Har du ikke noe fint å si, så ikke si noe!

Skrekkhistorier fra andres fødsler
Min fødsel var grusom! Jeg revnet herfra til evigheten… Det virker som om de med de mest dramatiske fødselshistoriene er de som villigst deler den med gravide. Heldigvis får de aller fleste en fin fødselsopplevelse. Har du en sånn – del den heller!

Nå er det vel ikke lenge igjen?
”Nå er det vel like før”, er ikke særlig hyggelig å få høre når det fortsatt er 10 uker igjen til termin. Du kommer til å gå over tiden, det gjør de fleste førstegangsfødende. Joda, de fleste er klar over det. Men har du vært høygravid og lut lei et par dager før termin, skjønner du at hver ekstra dag føles som en evighet. Babyen kommer nok snart av seg selv. Du har jo fortsatt lenge igjen, kan virke provoserende når det bare er to uker igjen til termin, og babyen egentlig kan komme når som helst.

Har du ikke født ennå?
Ser det sånn ut? Så ikke spør! Det er vel ganske åpenbart at babyen fortsatt ikke er født. Og sjansen er også stor for at den gravide selv begynner å bli utålmodig. Velmenende kjerringråd blir ikke alltid like godt mottatt, særlig ikke om de fleste allerede er utprøvd uansett. Én ting er når andre mødre forteller om hva som fungerte for dem, men barnløses tips for å få i gang fødselen blir kanskje dårlig mottatt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: