GravidHelse og livsstilStressmestring i graviditeten

Stressmestring i graviditeten

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 3752 Sist oppdatert 03.05.19
En graviditet kan være en påkjenning for mange. Ønsket om at barnet skal være friskt og raskt, og at fødselen skal gå bra kan føles overveldende. Da kan stressmestring være hjelpsomt.

Jordmor Ingrid Randen har møtt mange som stresser i graviditeten, og hun har et ønske om å få gravide til å stresse mindre.

– Gravide er ofte engstelige, og i tillegg til alt annet stress i hverdagen med jobb og andre gjøremål kan dette bli veldig tungt for deg som gravid. I svangerskapet kommer det ofte opp nye tanker som ikke har vært der tidligere. Å skulle tilføre et nytt medlem til familien er en omveltning, og det setter tankene i gang. Det er ikke alle som synes det er like enkelt å skulle bli mor og ha det ekstra ansvaret, sier Randen.

Hør podcast om hvordan du kan ha en best mulig forberedelse til fødsel:

Mye stress kan være tungt
Stress kan gjøre livet tyngre der og da, men stress over lang tid kan være nesten uutholdelig. Det har Randen erfart i sin praksis.

– Tankekjøret opptar tiden til deg som gravid. Det gjør at du blir sliten og husker dårligere. De naturlige bekymringene de fleste gravide har, vil ta større plass enn normalt, og kan virke negativt på opplevelsen av svangerskapet. Gravide stiller seg stort sett spørsmålet “har barnet det bra?”. Det er helt naturlig, men det er hvordan du jobber med disse tankene som er forskjellen på om det tar mye eller lite plass i hverdagen, sier Randen.

Hun legger til at mange glemmer å kjenne på kroppen, men i stedet flykter inn i hodet.

Dette kan gjøre deg mer stresset
Det finnes et hav av informasjon der ute. Hva er greit å spise, hvor mye skal vekten øke, og skal du trene eller ikke? Dette kan være veldig overveldende.

– Å hele tiden lete informasjon kan gjøre at gravide blir mer stresset, og deretter minste fokus på å nyte svangerskapet. Det er veldig positivt at vi har tilgang på god informasjon. Likevel burde du være forsiktig med hvor mye tid som brukes på å oppsøke informasjon som kan virke stressende, sier Randen.

De fleste har nok tatt seg en runde på Google og funnet skremmende artikler, og diagnoser. Dette kan gjøre deg mer stresset, og det kan ofte være vanskelig å sortere hva som er sant og usant.

– Vi søker gjerne etter enkelte symptomer som er basert på frykt, og deretter kommer svarene. Det er sjelden du googler “jeg er veldig glad”, sier Randen.

Les også:

Sosiale medier kan være en stressfaktor
Googling er én ting, men sosiale medier er noe annet. Uten å ha søkt etter informasjon, dukker det opp likevel. Randen mener du bør være forsiktig med bruken av sosiale medier i sårbare faser.

– På dager hvor du kjenner ekstra på stresset, bør du trekke fokuset vekk fra noe som kan virke negativt. Sosiale medier kan være bra, men det finnes baksider i stressede faser i livet, sier Randen.

Noen ganger kan en post på Instagram være det som ødelegger dagen. Kommentarfelt er ofte fylt med meninger om hva som er riktig og galt.

– Kanskje du ofte legger merke til de negative innspillene fremfor de positive, og det kan føre til økt stressnivå. Hvis du er stresset og bekymret trekkes du gjerne mot ting som er negative, sier Randen.

Hvordan skal du nedkjempe stresset?
Selv om bekymringer i svangerskapet er helt naturlig, kan det være svært ubehagelig.

– Størsteparten av tankekapasiteten til enkelte i våken tilstand er bekymringer. Når disse bekymringene oppstår bør du vippe dem i positiv retning, fremfor å la den negative ta overhånd. sier Randen.

Så hvordan skal du angripe tankeprosessen, og bli bedre på å kontrollere den?

– Du burde stille deg selv spørsmålet “Hva er det som foregår i hodet mitt nå?”. Gjerne også spørre: Er jeg fornøyd og glad, eller det er bekymringer som tar opp meste av kapasiteten nå? Hvis du klarer å komme deg ut av tankespinnet, og kjenne på din egen kropp kan det være lettere å slappe av, sier Randen.

Det er slett ikke få ting du kan kjenne på i svangerskapet. Et nytt liv vokser der inne! Tankene om en fremtid som familie kan være positivt mener Randen.

– Prøv å nyte svangerskapet. Kjenner du på dette kan veldig mye allerede være gjort, sier Randen

Jordmor som samtalepartner
Når du står midt i stresset kan du ofte føle deg alene og hjelpeløs. En samtale med venner og familie virke som en god start, men Randen påpeker at du bør være forsiktig med hvem du velger å oppsøke.

– Noe av det viktigste du har er ofte partner eller andre gravide i din omgangskrets. Snakker du med bekjente, kan situasjonen også utvikle seg til stress. Venninner som har vært gravide har gjerne erfart noe, og ønsker å dele dette med deg. Det er ikke alltid like hjelpsomt. Derfor kan jordmor være et godt alternativ, sier Randen.

Oppi alt stresset, er det en ting Randen fremhever som et viktig aspekt ved stressmestring:

– Som de sier på fly så skal du ta på sin egen oksygenmaske før du hjelper andre med deres. Det samme gjelder ofte i hverdagen. Det er noe du burde ta meg deg inn i barseltiden også. Ikke bare følge etter barna, men ta vare på seg selv oppi det hele. Det er mye lettere å passe på andre når du selv har det bra, sier Randen.

Hvis du vil ha flere gode stressmestringstips av jordmor Ingrid Randen, klikk her

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: