GravidHelse og livsstilOtrivin nesespray i graviditeten

Otrivin nesespray i graviditeten

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 31314 Sist oppdatert 22.03.05
Er det greit å bruke nesespray i svangerskapet? Må det være saltvann? Hva om den ikke virker godt nok? Jordmor Monica svarer.

Spørsmål:

Hei. Er gravid (10+3). I går fikk jeg høre av en bekjent at det kunne være svært skadelig å bruke Otrivin nesespray under graviditeten. Jeg sjekket opp i bruksanvisningen og der stod det at man skulle være forsiktig med bruk av Otrivin under graviditeten. Problemet mitt er at jeg er totalt avhengig av denne hersens sprayen. Det har jeg vært de siste 8-9 årene. Jeg har gått til flere leger og har prøvd alt mulig for å slutte, f.eks. saltvannsspray. Ingen ting hjelper. Nå er jeg livredd for at barnet kan ha tatt skade av denne bruken. Hva slags skader kan forekomme? Hva gjør jeg? Klarer ikke å slutte. Orker ikke å gå rundt med konstant tett nese. Får heller ikke sove uten sprayen? Håper på svar.

Svar:

Jeg har erfaring fra mange kvinner i lignende situasjon, og vet at de sliter alle sammen med å overleve uten sprayen. Det står riktignok at den skal brukes med forsiktighet under svangerskap og amming p.g.a. at effekten den har på blodårene som trekker seg sammen. Det står også:” Bruk av terapeutiske doser medfører trolig ingen risiko for foster eller barn som ammes.” Referanse: Felleskatalogen. Du kan med andre ord unne deg en forsiktig bruk og overleve uten tett nese og dårlig samvittighet.

Du bør ta kontakt med en øre-nese-hals lege og høre om alternative behandlingsformer etter endt svangerskap. Man kan bl.a. ”fjerne/skrape” neseslimhinnen og oppnå god effekt.

Hva med akupunktur nå i svangerskapet?

Lykke til videre uten tett nese!

Hilsen Monica

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: