GravidAnbefaler influensavaksine til gravide

Anbefaler influensavaksine til gravide

Folkehelseinstituttet anbefaler gravide i andre og tredje trimester å ta vaksine mot influensa. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 9777 Sist oppdatert 08.09.23
Gravide i 2. og 3. trimester har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at de tar influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også vaksine.

Anbefaling til gravide
Gravide i 2. og 3. trimester og spedbarn under 6 måneder har økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner som følge av influensasykdom. Vaksinasjon av gravide vil i tillegg til å beskytte mor, også bidra til å beskytte barnet inntil 6 måneder etter fødsel.

  • Gravide som er i 2. eller 3. trimester i influensasesongen bør ta influensavaksine.
  • Gravide som tilhører en av de andre risikogruppene for alvorlig influensa, eller en av de øvrige målgruppene for vaksinasjon (husstandskontakt, svinerøkter, helsepersonell) anbefales vaksine også i 1. trimester.

Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter).

Beskytter mor og barn
Influensa er like vanlig blant gravide som blant andre kvinner, men gravide i 2. og 3. trimester har høyere risiko for alvorlig sykdom. Risikoen øker jo lenger ut i svangerskapet man kommer. Hvis mor blir alvorlig syk utgjør dette også en fare for fosteret.

Spedbarn har høyere risiko for alvorlig influensasykdom enn større barn og voksne. Vaksineres mor i svangerskapet blir barnet beskyttet det første halvåret etter fødsel.

Les mer på fhi.no 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: