Husker du Tines reklame for melk med slagordet: ”Må ha det, bare må ha det”. Sånn kan det være for mange gravide også. Det er visse ting de bare må spise eller drikke, uten å vite hvorfor. I sin uskyldige form kalles det gjerne å få dilla, i alvorligere tilfeller heter det pica.

Under svangerskapet, og gjerne de første månedene, oppdager mange kvinner at det er enkelte matvarer de bare må ha. De fleste av oss har hørt historier om kvinner som midt på natten bare måtte ha for eksempel sylteargurker, iskrem, grønne epler eller sitroner. Og om mennene som måtte ut og handle på nærmeste bensinstasjon. Langt fra alle får slike sterke lyster i løpet av svangerskapet.

For mange kan det like gjerne dreie seg om en endring i hva man liker og ikke liker, og sammensetninger av matvarer. Ting man ikke likte før blir favoritten, og bare lukten av det man tidligere ikke kunne få nok av får magen til å vrenge seg. Iskrem sammen med hamburgere kan også plutselig være en normal matrett.

Slike lyster kan dukke opp som lyn fra klar himmel på et hvilket som helst tidspunkt i svangerskapet, men er vanligere de første månedene. Lystene forsvinner ofte brått.

Usikker årsak
Hva som fører til slike lyster vet man ikke. Og det har vært mye debatt rundt emnet. Noen mener det skyldes mangler ved kostholdet, slik at man får lyst på det som er godt for kroppen. Andre mener det er psykologisk. Mange støtter imidlertid opp om teorien at lystene skyldes hormoner. Men hvilke hormoner, hvorfor og hvordan det henger sammen er fremdeles et mysterium, og teorier om lyster verserer derfor i myter.

Ifølge tv-programmet Schrödingers katt er det gjort forsøk for å se om det er mangel på jern eller vitaminer som ligger bak slike lyster, uten noen entydig konklusjon.

Enkelte mener imidlertid at lystene kun er innbilte på grunn av myter, og en slags unnskyldning for kvinner som ønsker å spise usunne matvarer uten dårlig samvittighet.

Skal man gi etter?
Også rundt dette spørsmålet har det vært mye debatt. Men de fleste ser ut til å være enige; spis med måte. Så lenge du ikke har lyst på noe som er skadelig for deg eller fosteret (se pica, under) kan de fleste tilfredsstille lystene sine. I hvert fall av og til. Det gjelder å bruke hodet. Ingen har godt av å spise mye usunn mat, uansett hvor fristende det måtte være. Under svangerskapet er kosthold viktig.

Dersom usunne lyster vedvarer er det lurt å forsøke å finne sunnere alternativer. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Pica
Noen får lyst på ting vi ikke anser som matvarer. Dette kalles pica eller pika-syndromet og noen mener det skyldes jernmangel, men årsaken er ikke sikker. Dersom du tror du har pica, bør du ta det opp med lege eller jordmor. Hvor mange som får pica vet man ikke.

Kvinner med pica får gjerne lyst å spise jord, leire, vaskemiddel og spiker. Noen får ikke nok av bensin-lukt mens andre får lyst å sniffe skokrem!

Det er viktig å ikke gi etter for disse lystene. Særlig hvis du får lyst på noe som du vet er skadelig for deg og barnet.

Kilder:

  • Helsenett
  • Schrödingers katt
  • PennHealth
  • Babyworld
  • American Pregnancy Association
  • SheKnows
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL