GravidNi gode grunner til å ikke finne ut om du venter gutt...

Ni gode grunner til å ikke finne ut om du venter gutt eller jente

Klarer du å vente, eller er du for nysgjerrig? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 24331

Hvem gjemmer seg i magen? Holder det å vite at det er en baby, og at du vet sånn omtrent når den er forventet å komme til verden? Eller vil du helst vite alt som er mulig å vite – også kjønnet?

Spiller det noen rolle om du får en liten gutt eller jente? Kjønnet er jo bestemt allerede i unnfangelsesøyeblikket, så dere får ikke endret det uansett. Svangerskapet er jo i det hele tatt en øvelse i å gi fra seg kontrollen. Det er fint lite du kan gjøre annet enn å stole på din egen kropp. Lytter du godt, nok kan det jo dessuten være at den forsøker å gi deg noen hint om hvem mageboeren din er. Noe som leder oss til punkt 1:

1. Hva sier magefølelsen?
Mange forteller at selv om «alle andre» (inkludert jordmoren som gjorde ultralydundersøkelsen) mente babyen i magen måtte være ett kjønn, så bare kjente de på seg at det var motsatt. Og fikk rett! Kroppen din forteller deg mye hvis du bare hører etter. Men når det er sagt, har jeg tatt feil hundre prosent av gangene jeg har vært gravid…

2. Du har masse tid til å leke med myter, kjerringråd og fødselskart
Ut fra din alder ved unnfangelsen, kvalmen, hårvekst på leggene og måten du holder en kaffekopp på, så venter du en… jente! Du kan velge å tro at disse mytene har noe for seg, eller le godt av dem. Men ingen skal si at de ikke er underholdende. Kanskje kan dere føre statistikk – heller det mot gutt eller jente? Så blir det morsomt i ettertid å se om det stemte.

3. Dere kan starte kjønnsnøytralt
Trenger babyen å komme hjem til et lite prinsesserom? Vi vet jo at babyer liker kontrastfarger best. Og mange av oss har jo babyen sovende på vårt soverom den første tiden. Så dere har jo egentlig god tid på å male babyens soverom lysenblått eller rosa hvis dere har behov for det. Babyer er søte uansett om de er kledd i hvitt, gult, grønt, rosa eller lyseblått. Og babyen selv? Den kunne ikke brydd seg mindre! Å starte livet uten en klam kjønnsrolle tredd over hodet kan være å foretrekke, eller hva?

4. Dere kan irritere alle rundt dere!
Dette er kanskje en av de morsomste tingene ved å holde kjønnet hemmelig – alle andres irritasjon og forbauselse. Det er liksom forventet at man skal finne ut babyens kjønn før man er halvveis i svangerskapet. Så tenker du utenfor boksen, blir folk i stuss. Liker du å skille deg litt ut, er dette veien å gå.

5. Dere slipper unna mye av skuffelsen over «feil» kjønn
Joda, det er mange som ønsker seg et visst kjønn. Men som vi har vært inne på før, så er ikke akkurat svangerskap alltid bestillingsverk. Man får det man får, og takker for det. Og sjansene for at bestemor synker sammen i godstolen av skuffelse over at barnebarnet er en gutt, og ikke en jente, er vel ikke så store om hun samtidig får møte barnebarnet sitt for første gang? Det skal godt gjøres å være skuffet over et helt nytt menneske!

6. Forventningen er halve moroa
Å glede seg til noe er ofte like spennende som å få overraskelsen. Hva kan det være? Kjenner du ikke igjen kriblingen av å vite at noe bra kommer til å skje? Akkurat som man kan glede seg til å reise til et nytt og spennende sted, kan det å fokusere på babyen, og ikke bare kjønnet, være med på å gjøre ventetiden ekstra fin.

7. Du er blant flertallet
Det er som oftest ingen medisinsk grunn til å finne ut babyens kjønn før fødselen. I de aller fleste tilfellene handler det om nysgjerrighet. Og skal man finne ut noe bare fordi man kan? Eller skal man la undringen få overta? Fram til begynnelsen av 1980-tallet fantes ikke ultralyd tilgjengelig for gravide her til lands. Altså klarte man seg helt fint uten å vite kjønnet før. Dessuten deler du skjebne med de fleste andre gravide på verdensbasis om du ikke finner ut kjønnet på forhånd. For kvinner flest er kjønnet fortsatt en overraskelse ved fødselen.

8. Dere kan tenke videre
I stedet for å velge ett navn kan dere finne fram til det fineste guttenavnet – og det fineste jentenavnet. Hvem vet, kanskje får dere bruk for begge etter hvert? Dere kan også ha en videre horisont på andre ting – tenke på hvilke leker som er gode for babyen i stedet for hvilke som passer inn i det ensfargede jenterommet, eller velge den mest guttete leken. Ved å tenke på babyen som et individ heller enn et bestemt kjønn, åpnes kanskje flere muligheter?

9. En ekstra motivasjon under fødselen
Det mange trekker fram som det viktigste argumentet med å vente, er nok denne. Å kunne ha en ekstra drivkraft mot slutten av fødselen. Endelig – etter ni måneders venting – skal hemmeligheten avsløres. Tenk så fantastisk den overraskelsen er!

Inspirert av Huffington Post

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: