Tidligere trodde man det var tilfeldig hvilket kjønn man fikk. Men er du av typen som ikke er redd for å si hvor skapet skal stå, er sjansen stor for at du blir gravid med en sønn.

En studie fra New Zealand ser ut til å sette gamle oppfatninger på prøve. Hvilket kjønn barnet blir, er ikke bare avhengig av hvilken sædcelle som kommer først fram til egget. Ifølge forskere kan høye nivåer av testosteron i livmoren gi et bedre miljø for sædcellene som er kodet til å lage gutter. Og høye nivåer av testosteron ser ut til å være mer tydelig hos aggressive kvinner.

Foreløpig er sammenhengen bare sjekket på dyr. Men forskerne som gjennomførte studien, tror de ville finne det samme hos mennesker.

Les mer:
Er det mulig å unnfange et bestemt kjønn?
Guttemage eller jentemage?
– Jeg vil helst ha ei jente

Også stress kan virke inn
Det er ikke bare aggressive kvinner som har større sannsynlighet til å få gutter. Også kvinner som er under stress og føler seg engstelige, kan ha høyere nivåer av testosteron, og dermed større sjanse for å få gutter.

I utgangspunktet er det sæden som bestemmer hvilket kjønn barnet blir. Hvis sæden som befrukter egget inneholder et x-kromosom, vil det bli ei jente. Er det et y-kromosom, blir det en gutt. Imidlertid kan det se ut som at miljøet i kvinnens livmor kan være med på å påvirke sannsynligheten for at visse typer sædceller kommer til egget først. Studien viste at ved høye nivåer av testosteron, var det sæd med y-kromosomer som hadde overtaket.

Les mer:
Kinesisk fødselskart
Myter og kjerringråd om barnets kjønn

For å bevise sammenhengen hentet forskerne i New Zealand egg fra kuas eggstokker. Testosteronnivået i eggene ble testet, og deretter ble de befruktet i laboratoriet. Det viste seg at eggene med høye testosteronnivåer oftere ble befruktet med sæd som inneholdt y-kromosomer, og altså ble gutter.

Kilde: Daily Mail

Hva synes du om artikkelen?