GravidGutt eller jenteAggressive kvinner føder flere gutter?

Aggressive kvinner føder flere gutter?

Er du av den aggressive sorten? Det er kanskje ikke tilfeldig hvilke kvinner som får gutter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 42708

Tidligere trodde man det var tilfeldig hvilket kjønn man fikk. Men er du av typen som ikke er redd for å si hvor skapet skal stå, er sjansen stor for at du blir gravid med en sønn.

En studie fra New Zealand ser ut til å sette gamle oppfatninger på prøve. Hvilket kjønn barnet blir, er ikke bare avhengig av hvilken sædcelle som kommer først fram til egget. Ifølge forskere kan høye nivåer av testosteron i livmoren gi et bedre miljø for sædcellene som er kodet til å lage gutter. Og høye nivåer av testosteron ser ut til å være mer tydelig hos aggressive kvinner.

Foreløpig er sammenhengen bare sjekket på dyr. Men forskerne som gjennomførte studien, tror de ville finne det samme hos mennesker.

Også stress kan virke inn
Det er ikke bare aggressive kvinner som har større sannsynlighet til å få gutter. Også kvinner som er under stress og føler seg engstelige, kan ha høyere nivåer av testosteron, og dermed større sjanse for å få gutter.

I utgangspunktet er det sæden som bestemmer hvilket kjønn barnet blir. Hvis sæden som befrukter egget inneholder et x-kromosom, vil det bli ei jente. Er det et y-kromosom, blir det en gutt. Imidlertid kan det se ut som at miljøet i kvinnens livmor kan være med på å påvirke sannsynligheten for at visse typer sædceller kommer til egget først. Studien viste at ved høye nivåer av testosteron, var det sæd med y-kromosomer som hadde overtaket.

For å bevise sammenhengen hentet forskerne i New Zealand egg fra kuas eggstokker. Testosteronnivået i eggene ble testet, og deretter ble de befruktet i laboratoriet. Det viste seg at eggene med høye testosteronnivåer oftere ble befruktet med sæd som inneholdt y-kromosomer, og altså ble gutter.

Kilde: Daily Mail

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: