BabyBaby på fem måneder har lakenskrekk

Baby på fem måneder har lakenskrekk

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 13898 Sist oppdatert 03.05.13

Jeg trenger råd! Babyen min på snart 5 måneder vil plutselig ikke legge seg på kvelden. Han sovner av seg selv når jeg legger han ned og tar gode lurer på dagtid, spiser godt, vokser bra og virker fornøyd. På kvelden er situasjonen en helt annen.

Han går fra 0 til 100 så fort han blir lagt i sengen og skriker hysterisk helt til han blir tatt opp. Da roer han seg men er på’n igjen så fort han blir lagt ned igjen. Dette er noe han har begynt med den siste uken, tidligere har det fungert helt fint og han har sovnet av seg selv med smokk og kos på under 30 minutter.

Nå holder vi på i over en time uten at han roer seg i det hele tatt. Vi tar ham opp og bysser eller ammer og roer ham ned, og legger han tilbake i sengen, og da skriker han like hysterisk igjen. Han er definitivt trøtt for han kan sovne sittende i fanget eller ved puppen, bare ikke i sengen.

Nå er vi veldig usikre på hvordan vi skal håndtere dette her. Mange sier at det er nå vi må være standhaftige og ikke gi oss (les: stå imot presset til å amme eller ta ham med oss ut av soverommet), men er det virkelig slik at en baby på bare 5 måneder plutselig finner ut at han skal oppføre seg sånn for å slippe å legge seg? Det har jeg vondt for å tro, men hva kan det være som plager ham? Hvis det er tenner, forkjølelse eller annet ubehag i kroppen, er det ikke veldig rart at dette bare er plagsomt på kveldene, mens på dagene er det helt ok? Eller er det sånn at han plutselig nå har blitt såpass oppmerksom på omgivelsene sine at han har funnet ut at det er ukoselig/skummelt på soverommet og i senga?

Jeg kan godt forstå det hvis han har lyst på mer kos og nærhet, men hvorfor så hysterisk når han blir lagt ned? Håper virkelig jeg kan få et godt råd nå, for vi er veldig usikre på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, uten å kanskje skape andre vaner (f.eks. må ammes i søvn) som det kan ta tid å avvenne siden.

Les mer:
Metoder for å lære barnet å sovne
Søvn og gode søvnvaner
Se hva blogger Nina sier om å lage gode leggerutiner for barnet ditt

Helsesøster Elin svarer:

Hei!

Skjønner godt at dere er i villrede hva dere skal gjøre når ikke babyen vil sove om kvelden. Jeg tenker at det er viktig å finne ut om det er noe som plager barnet deres. Det at babyen deres sover godt og trives godt ellers på døgnet, tyder jo på at det ikke skulle være noe som er galt med ham.

Les mer: 10 kjappe om leggerutiner

Et fem måneder gammelt barn begynner å bli ganske sosial, og kan begynne å vise vilje. Det viktigste dere kan gjøre som foreldre for å få barnet til å legge seg i senga, er å gjøre leggesituasjonen forutsigbar. Forsøk gjerne å ha faste ritualer før leggetid - for på den måten å forberede barnet til legging. Sørg også for at det hersker en god og trygg atmosfære i hjemmet.

Det å ta seg god tid til kveldsstellet og kveldsmaten og gradvis trappe ned tempoet før soving kan være en god måte å forberede barnet på at det snart er leggetid. Støtt hverandre som foreldre og signaliser ro overfor barnet - selv om det våkner og gråter. Gå inn til barnet hvert femte minutt - snakk rolig til babyen. Gjenta dette til barnet sovner. Det er ikke lurt å ta barnet opp og inn i stua. Da må du begynne på ny igjen.

Les mer: Slik blir leggingen en god opplevelse

Ta tiden det tar fra barnet legges til det sovner. Som regel vil denne tiden reduseres for hver dag. La det være litt lys i rommet, slik at barnet kan orientere seg om hvor det er. Snakk med barnet når kveldsstellet begynner om at nå er det snart leggetid, og at det er godt å legge seg og at mor og far skal passe på. Gjenta dette mange ganger - også etter at barnet er lagt. Det aller viktigste er at dere som foreldre opptrer rolig og kontrollert og viser barnet kjærlighet og omsorg.

Lykke til!

Hilsen Elin Asbjørnsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: