For kvinner med en psykisk lidelse, er det viktig å oppsøke legen allerede før prevensjonen legges på hylla. Særlig viktig dersom man bruker medisiner.  Det er flere medisiner man ikke kan ta i svangerskapet.

Sist oppdatert: 22. august 2011

– Det er veldig viktig å oppsøke legen FØR man prøver å bli gravid. For stort sett går det an å bytte ut medisinen man bruker med noe annet som er mindre skadelig for fosteret. Det er også flere medisiner som kan tas lenger ut i svangerskapet, men er skadelige den første tiden.

Du kan få et opplegg som passer akkurat deg
– Hva med oppfølging gjennom svangerskapet?

– Jeg råder kvinner med psykisk sykdom til å planlegge oppfølgingen sammen med fastlegen. Noen ganger er ekstra samtaler hos lege eller jordmor tilstrekkelig, andre ganger en spesialutdannet jordmor ved sykehuset. Noen sykehus har psykiatrisk sykepleier og jordmor i én, en fantastisk kombinasjon for disse kvinnene.

Jordmoren kan for eksempel lage et tilpasset opplegg rundt fødselen som gjør kvinnen trygg. Noen trenger ekstra oppfølging av spesialisthelsetjenesten.

– Psykisk syke er en stor og mangfoldig gruppe
Inger sier at gruppen psykisk syke er en stor og mangfoldig gruppe. Noen sliter med spiseforstyrrelser, andre med angst/depresjon og andre igjen med mer alvorlige diagnoser. En del har også sammensatte utfordringer. Noen bruker ikke medisin – andre ville fungere dårlig uten.

– Det er også et stort mangfold innenfor diagnoser. Det viktigste er å gå til fastlegen sin og bli godt fulgt opp helt fra man tenker på å få barn.

På Babyverdens forum finnes mange i samme situasjon som deg. I tillegg til lege-/spesialist-/jordmor-besøk, kan dette være en nyttig plass å møte andre og utveksle erfaringer. Vær oppmerksom på at forumet er en møteplass for helt vanlige prøvere/gravide/småbarnsforeldre og at de faglige rådene du skal føge er de du får hos legen din.

Babyverdens forum

Underforumet Angst og depresjoner

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelPrøving og psykisk helse
Neste artikkelKaroline må ha to operasjoner til
DEL