GravidEkstra ultralyd med stor baby?

Ekstra ultralyd med stor baby?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 1772 Sist oppdatert 07.01.14

Hun er liten av vekst, og fødte sist en stor baby. Nå er hun redd det skal skje igjen. Tror jordmor hun har rett på ekstra ultralyd?

Hei!

Sist hadde eg på følelsen at eg fikk ei stor jente, dette nevnte eg fleire ganger uten at eg følte eg blei skjønt! Eg var redd for å gå overtid på grunn av størrelse! Gikk fem dager over og fikk ei på 4500 gram og 56 cm! Er ei lita jente på vel 50 kilo!

Trur du det er mulig for en ekstra ultralyd på slutten nå, eller vil dere si at siden eg klarte det sist, så det går fint? Ønsker ikkje gå over og føde så stort en gang til!

Les mer: Se barnet og magen vokse
Terminen – kvalifisert gjetting 

Jordmor Ragna svarer:

Hei!

Dette med størrelsen på babyen er at tema som mange gravide er veldig opptatt av. Vi ser det her på forumet, men også når vi jobber med gravide og fødende ellers!

Jeg tenker at det er veldig mange ting som spiller inn når man vurderer det med størrelsen på babyen. Noen av dere har skrevet her er inne på forumet at ultralyd til dels kan ha ganske store feilvurderinger - men vi opplever bestemt oftest at det stemmer ganske godt.

Generelt er det din lege eller jordmor som skal henvise deg til en ekstra ultralyd på fødestedet ditt, hvis de får mistanke om et barn som er vesentlig større enn gjennomsnittet. Så aller først hadde jeg snakket med én av dem om din bekymring!

Les mer: Slik fordeler vektøkningen seg
                Fødselens faser

Det er faktisk ikke så ofte at det får noen konsekvens hvis man finner en baby som er stor. Det er nemlig slik at det oftest går enklest når fødselen går i gang spontant, og man ikke blir igangsatt. Man ser jo selvfølgelig på morens kropp og størrelse, og man er også veldig interessert i hvordan andre fødsler har gått!

Så jeg tenker at det denne gang er kjempeviktig at du får til en dialog med lege/jordmor så du føler deg hørt og tatt på alvor. Det vil nemlig gi deg lavere skuldre i forhold til fødselen, og det er alltid bra for hele prosessen.

Masse lykke til videre da!
Vennlig hilsen fra jordmor Ragna.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: