GravidTips og rådNår er man høygravid, og hva betyr det?

Når er man høygravid, og hva betyr det?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 30224
Det finnes ingen eksakt definisjon på når man er høygravid. Men mange regner i dag at man er høygravid de siste 40 dagene før termin og til man har født. Da er man altså høygravid når man er 34+4 uker gravid. Trolig regnes det fra gammelt av fra man er åtte måneder gravid.

– Å si at man er høygravid er et gammelt uttrykk. Det var vanlig å bruke da jeg var nyutdannet jordmor på 1980-tallet, sier jordmor Kirsten Jørgensen, leder i faglig etisk utvalg i Den norske jordmorforening.

Hun mener uttrykket stammer fra den tiden hvor man ikke regnet svangerskapet i uker og dager, men måneder. Før man hadde ultralyd som ga mer presise terminer, før svangerskapsomsorgen begynte å fokusere på uker og dager.

– Nå er vi mye mer opptatt av dager, for eksempel når man passerer termin. Før var det mer ullent og vi sa gjerne at gravide var dagsventende eller høygravide da fødselen nærmet seg, sier Jørgensen.

Les også:

Hvilken funksjon har begrepet høygravid?

Spiller det noen rolle om du vet når du er høygravid? Har det noe å si for deg eller babyen i magen? Egentlig ikke. Ikke mer enn at du nærmer deg fødsel.

– Men det er jo litt staselig da. Å si at man er høygravid. Jeg har ikke inntrykk av at det er noe gravide selv bruker så mye nå, men de får kanskje høre det fra eldre generasjoner som ikke selv regnet uker og dager, men måneder, tror Jørgensen.

Likevel synes hun at det er et godt uttrykk som gjerne kan brukes.

– Det sender signaler om at tiden er inne for å forberede seg til fødselen. Legge seg i et rede, på en måte. Det handler om trappe ned, starte permisjonen, senke aktiviteten, hvile og spise god mat. På slutten sover mange dårligere på natten og våkner gjerne ofte for å tisse. Da kan det være bra å sove eller hvile på dagen. Når man er høygravid skal man ruge og bli klar. Så på den måten er begrepet bra, sier Jørgensen.

40 dager igjen til termin?

Hvorfor mange mener at begrepet høygravid skal brukes fra akkurat 40 dager før termin, vet ikke Jørgensen. En idé er at det er fra man er omtrent åtte måneder gravid. Som kjent varer et svangerskap i mer enn ni måneder fordi 40 uker faktisk er nærmere ti måneder. Dermed vil den siste svangerskapsmåneden gjerne vare nærmere 40 dager enn 30.

– Jeg tenker at det kanskje ikke er så farlig om det er 40 dager eller innenfor det vi sier at er «til termin» – som er fra uke 37 eller de siste 14 dagene før termin. Høygravid er jo et folkelig uttrykk, så det kan variere litt hvor mange dager man mener. Uansett handler det om at fødselen nærmer seg, og at man bør bruke tiden til å bli klar, sier Jørgensen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Fotokonkurranse: Se de flotte fødselsbildene

Når de profesjonelle fødselsfotografene deltar i fotokonkurransen i regi av International Assosiation of Birth Photographers (IABPB), kan de sende inn bilder i ulike kategorier....