En australier på ferie i Reykjavik skapte debatt da hun tok bilde av en vogn (med baby i) like utenfor en restaurant og kommenterte at synet skremte henne.

Sist oppdatert: 10. juni 2016

Den australske programlederen ferierte på Island da hun, til sin store forbauselse, oppdaget at islendere lar barna bli igjen ute mens foreldrene går inn i restauranten for å spise og drikke.

For en helikopter-mamma som meg får synet meg til å kaldsvette! Men det er helt vanlig i Reykjavik at foreldre forlater babyene sine utenfor kaféer, butikker osv. De forteller meg at «frisk luft er bra for dem», skriver hun til dette bildet:

Reaksjonene er mildt sagt forskjellige. Islendinger forsvarer sin tradisjon, mens australiere er enige med Jessica Rowe om at dette umulig kan være trygt.

Her er noen av kommentarene:

«Jeg synes det er idiotisk, uansett hvor trygt det er. Alt som trengs er én kriminell som benytter seg av muligheten.»

«Det er mange europeiske land (Tsjekkia, Østerrike og Sverige for å nevne noen) som gjør dette, og det virker! Det er trygt og barna har det bra i dette miljøet. Jeg er stolt av å være australier, men har bodd 10 år i Tsjekkia og min eldste (som nå er 16) ble oppdratt på den måten der. Så vakkert som Australia er, ville jeg aldri følt meg trygg nok til å gjøre det samme her! Det er trist, men sant. Jeg ville også blitt fornærmet om du tok bilde av min vogn (med baby i) og lagt det ut på Instagram med slike kommentarer som du gjorde.» 

«Hadde vært fint å vite om det faktisk er vanlig. Så flott at noen mennesker får bo sammen med familiene sine på et få fantastisk sted hvor barn er frie og foreldren fri for bekymringer. Kan jeg få lov til å flytte til Island med én gang?»

«Hvis dette bekymrer deg så mye, vær snill og forbli i det kriminelle landet ditt hvor du føler deg trygg.»

«Jeg har nettopp lest artikkelen din i mamamia og herregud så frekt av deg. Jeg er fra Island, men har vokst opp i Australia. Jeg ville foretrukket å vokse opp der. Islendere dreper, voldtar eller misbruker ikke ungene sine slik de gjør i Australia. De er vennlige og kjærlige mennesker. De passer på hverandre. Vi har gode tradisjoner der og å la dem være ute i frisk luft i stedet for i innestengt luft inne er en av dem. Island er et av de lykkeligste landene i verden. Hvorfor det??»

«Hvis du ikke skjønner kulturen du er i på et gitt øyeblikk… Ikke kommenter på det. Det får deg bare til å virke … tragisk.»

«Det er lang tradisjon på Island for å la barna sove utendørs. Det er bare rundt 300 000 mennesker på Island, og veldig lite kriminalitet sammenlignet med den store skumle vide verden. Alle her kjenner til og respekterer denne tradisjonen, og kidnapping skjer ikke.

Mammaen til babyen i vognen kastet seg også inn i diskusjonen:

«Hei. Først av alt, så rart som det høres ut, så er jeg mammaen til den lille babyen! Hvis du var så bekymret for babyen, hvorfor prøvde du ikke å finne foreldrene inne i restauranten i stedet for å ta et bilde av vognen og få det til å virke mye verre enn det faktisk er? SELVFØLGELIG har vi et øye på babyen, vi sitter ved bordet nærmest vinduet. Du kan ikke reise til et annet land og bli overrasket over deres skikker, ta bilder og poste dem uten tillatelse. Du viser ikke respekt for måten jeg oppdrar min baby på, den samme måten som jeg selv er oppdratt med slike skikker og regler, det er Island. Og til slutt så har jeg jobbet på kaféen i fire år, og alle de ansatte holder også et øye med babyen min. Du må være forsiktig med å kritisere andre lands skikker så kraftig uten å vite noe om dem. Ha likevel en fin dag.»

Til slutt så Jessica seg nødt til å kommentere, ikke bare én, men to ganger:

«Wow, jeg er i transit på vei hjem til Australia og oppdaget at det hadde blitt heftig diskusjon! Jeg kritiserte deg ikke på noen måte @hafrunelisa …Og jeg unnskylder hvis du trodde jeg kritiserte deg. Bildet var ment som en observasjon av en tradisjon som flere lokale forklarte til meg. Igjen beklager jeg hvis du følte deg støtt på noe vis. Hvis du foretrekker det, kan jeg slette bildet fra Instagram. Jeg hadde det flott på Island…»

«Det har kommet mange kommentarer rundt dette… Jeg beklager at jeg postet bildet som medførte urettferdig kritikk av fantastiske @hafrunelisa som er mamma til babyen i vognen. Jeg brenner for å støtte mødre og foreldre, og ville ikke virke nedlatende. Så igjen vil jeg gjøre det klart at det bare var ment som en observasjon, én av mange spesielle ting jeg opplevde på reisen til Island. Vær så snill og være gode mot hverandre…»

Hva synes du?
Her er det jo også vanlig å la barna sove ute i vogn – kanskje til og med uten at vi overvåker dem konstant. Det skjer i barnehager, og ved kaféer. Er det trygt? Hva med i storbyer – er det mindre trygt der? Eller er det kanskje avhengig av land? Hadde du turt å la babyen din sove utenfor en kafé i New York eller Sidney?

 


Og hva synes du om at Jessica Rowe postet bildet på Instagram? Bør det være lov å kommentere på andre lands skikker som man kanskje ikke forstår, hvis intensjonene er gode?

Hva synes du om artikkelen?