GravidÅ bli en familie

Å bli en familie

Spent på hvordan dere vil bli som familie? Det er helt normalt å synes det er overveldende. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 6096 Sist oppdatert 26.05.16

Å gå fra én fase i livet til en annen gjør oss sårbare. Opplevelsen av det å skulle bli og være foreldre kan være overveldende.

Å bli foreldre kan sammenlignes med en oppdagelsesreise i et ukjent farvann. Alt er nytt, du vet ikke hvor ferden ender eller helt hvor du vil. Det er utvilsomt en unik mulighet til å bli bedre kjent med deg selv og få dypere innsikt. Et svangerskap tar dere med tilbake til deres egen barndom, der dere må hente erfaringer til den nye rollen dere skal få som mor eller far. Mange blir svært opptatt av fortiden og gjenopplever sin egen barndom. 

Dere har alt startet forberedelsene til den nye livssituasjonen. Å vente barn kan være det dere begge har lengtet etter, dere er glade og forventningsfulle. Dere blomstrer, både hver for dere og som par. For andre kan svangerskapet gjøre fremtiden mer usikker; hva med oss som par, hva med studier, jobb og økonomi? For noen betyr det å bli foreldre å endre livsstil, det blir et vendepunkt.

Ny livssituasjon – ny livsstil?
Gravide forbereder seg selvsagt til fødselen, men det er også viktig å tenke på tiden etterpå. Fødselen er slutten på svangerskapet og begynnelsen på ”foreldreskapet”. Et nytt medlem i familien påvirker og endrer roller i parforholdet, og skaper nye roller. Forventningene til det å være gravid og til det å ha barn, har mye å si for hvordan dere reagerer på utfordringene. 


Vær konkret når du forteller partneren hva du ønsker og har behov for, og hvordan du ser for deg livet med barn. Gnisninger kan oppstå fordi vi ikke forteller hverandre om våre egne forventninger generelt og i hverdagslige situasjoner. Én og samme situasjon kan fremkalle vidt forskjellige reaksjoner hos hver av dere. Fordi dere som par har forskjellig oppvekst og bakgrunn, vil dere også ha forskjellige forventninger.


Livslang kjærlighet
Opplevelsen av det å skulle bli og være foreldre kan være overveldende. Av og til kan det være vanskelig å uttrykke hva du føler. Mange opplever en større ro i livet etter at de har blitt foreldre. Dere får et stort felles prosjekt, et prosjekt som spiller på hele følelsesregisteret. Det er ikke uvanlig å bli overrasket over hvor overveldende det er å ha et lite barn å ta vare på, hvor mye kjærlighet som finnes mellom dere, og hvor fantastisk det er at nettopp dere får opplevde dette. Tenk på hvilken berikelse det er å få barn. Prøv å nyte tiden og alt dere har i vente!


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: