FødselSkriv et fødebrev!

Skriv et fødebrev!

Skriv ned tankene etter hvert som de melder seg. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 69507

Å notere ned tankene du har omkring den nært forestående fødselen kan være nyttig både for deg selv, partneren din og jordmoren som skal hjelpe babyen din til verden.

Det kalles fødebrev, ønskebrev, fødselsplan eller rett og slett bare tanker om fødsel – men innholdet er det samme. Det handler om hvilke tanker og ønsker du har for fødselen og barseltiden, samt mulighet til å fortelle tidligere erfaringer som kan påvirke fødselsopplevelsen. Målet er å gjøre fødselen best mulig.

– Men det er viktig å være klar over at dette ikke er en fasit. En fødsel blir ikke alltid slik man hadde sett for seg. Blir ønskebrevet for detaljert, er det også større risiko for at man blir skuffet når ikke alt blir som planlagt. Mange endrer også ønsker underveis i fødselsforløpet. Skriv om hva du tror kan gi deg en bedre og tryggere opplevelse, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Les også: Nina valgte hjemmefødsel

Innstillingen til fødselen er viktig å få med
Hun forteller at de fleste jordmødre synes det er flott å få viktig informasjon fra de fødende når de ankommer føden. Og at de gjør sitt ytterste for å imøtekomme ønskene så langt det lar seg gjøre.

– Fødebrevet forteller også mye om kvinnen og hennes innstilling til fødselen. Er hun åpen for innspill, eller har hun allerede sterke preferanser for hva hun ønsker i fødsel. Dette påvirker selvsagt våre anbefalinger til henne i fødselen, sier Grethe.

Og skulle ikke ting bli som du hadde forestilt deg eller ønsket deg, er det godt å få snakket ut om det med jordmor i etterkant.

Les også: Hvis du ikke rekker føden…

Vær litt generell
Fødebrevet er først og fremst en oversikt over hva som er viktigst for deg.

– Skriv litt ned underveis når du kommer på det, råder jordmor Grethe.

Hun mener tankene våre påvirker fødselen i veldig stor grad. Alt som øker adrenalinnivået i kroppen påvirker både smerteopplevelsen og senker fremgangen i fødselen. Derfor kan det virke beroligende og betryggende å vite at personalet via fødebrevet ved hva som er viktig nettopp for deg, og kjenner til din bakgrunn. Ved å skrive en fødselsplan, får du kanskje også bearbeide og bli klar over dine egne tanker.

Les også: Hvor vondt er det å føde?

Forslag til emner du kan skrive om (du velger ut de som er viktigst for deg):

Innstilling til fødselen
Hva tenker du om å skulle føde? Er det noe du gruer deg til – i så fall hvorfor? Tenker du at dette skal du klare? Er du skremt av tidligere fødsler, eller stikk motsatt? Holdningen din er noe av det viktigste du kan fortelle jordmor – da kan hun tilpasse støtten slik du trenger den.

Tidligere fødsler
Har du født tidligere, vet du mer om hva du går til. Og du vet også mer om hva som fungerer bra for deg, og hva du helst vil unngå. Har du tidligere hatt en tøff fødsel, er det nyttig at jordmor får vite om det.

Hendelser i livet som kan påvirke hvordan man opplever fødselen
Også hendelser man ikke automatisk knytter til en fødsel kan påvirke hvordan man opplever fødselen. Det er mye følelser knyttet til en fødsel. Har du et tidligere sykehusopphold som har satt sine spor? Opplevd overgrep eller andre ting som kan gjøre opplevelsen vanskelig? Da er det nyttig å fortelle om det. Du trenger ikke å skrive utfyllende om det. Samtaler med sykehus eller jordmor i forkant kan også være nyttig, og greit å få med i journalen din.

Angst/frykt/skrekk
Gruer du deg til å føde? Si ifra. Klarer du å spesifisere hva du er engstelig for, kan det også være til god hjelp. Har du fødselsangst bør det komme tydelig fram. Noen har også sykehusskrekk eller nåleskrekk. Vet jordmor om dette, vil hun være ekstra påpasselig med oppfølgingen.

Hva er fødselsangst, og er det mulig å bli kvitt den? Hør podcasten med gjest jordmor Annett Hegen Michelsen:

Smertelindring
Ønsker du en så naturlig fødsel som mulig, eller tror du epidural er noe du trenger? Selv om det naturligvis er rom for at ønskene endrer seg i løpet av fødselen, eller at du kan ha behov for mer eller mindre smertelindring enn du hadde tenkt på forhånd, vil dette gi jordmor en pekepinn. Er det noe du virkelig kunne tenke deg, eller som du vil unngå?

Fars tanker om fødselen
Slett ikke alle vordende fedre synes det er stas å skulle være med på fødestuen. Kanskje har han sykehusskrekk, er redd for å føle seg hjelpeløs eller synes det er ubehagelig å se nåler eller blod. Fars tidligere opplevelser med sykehus eller fødsler kan også være nyttig å ta med.

Undersøkelser/overvåkning under fødselen
Mange av undersøkelsene og overvåkningen som skjer under fødselen er ikke til å unngå. Det er som regel god grunn til at jordmor eller andre gjør som de gjør. Men ved å dele dine tanker rundt det, kan kanskje undersøkelsene holdes til et absolutt minimum, eller gjøres veldig forsiktig. Og selv om overvåkingen er rutine, er den kanskje ikke absolutt nødvendig? Det er ikke sikkert du får det som du ønsker, men da vet i hvert fall jordmor om dine tanker rundt det, og kan legge mest mulig til rette for at ting blir gjort på en skånsom måte. Noen føler seg også tryggere ved tettere overvåkning – da kan jordmor kanskje ta en ekstra kontroll eller to for å berolige deg.

Intimsone
For jordmødre er kropp en naturlig del av jobben, og de har sett mye. Men for deg kan det føles merkelig å skulle kle av seg foran et fremmed menneske, eller bli berørt på intime steder uten forvarsel. En del er naturlig nok ikke til å unngå. Men når jordmor vet hvor grensene dine går, blir det også lettere å respektere den.

Les også: Vanskelig med nakenhet under fødselen

Stemning på fødestuen
Jordmor Grethe sammenligner behovene man har under en fødsel med dem man har for å kunne falle i søvn. Ved dempet belysning, rolige stemmer, beroligende lyder, passe varme – blir det også lettere å slappe av og jobbe med kroppen under fødselen. Derfor kan du godt skrive litt om hva som skal til for at du kjenner deg avslappet. Og selv om jordmødre vet at slik stemning er til god hjelp for mange, innrømmer Grethe at det er fort gjort å glemme, særlig på travle dager. Derfor skader det ikke med en påminnelse i fødebrevet.

Bekledning/avkledning
Særlig førstegangsfødende synes ofte det virker litt merkelig å skulle kle av seg foran jordmor og kanskje andre i rommet. Mange som har født har erfart at når alt kom til alt, spilte det egentlig liten rolle. Men er dette noe du tenker på, ta det med. Kanskje kan du kle deg om uten tilskuere? Ønsker du å beholde dine egne klær på, kan du skrive det óg. Noen ønsker å være mest mulig tildekket, andre føler seg mer fri uten.

Fødestillinger
Har du spesielle preferanser – si ifra. Ved alternative fødeenheter blir som regel kvinnene oppfordret til å prøve ulike stillinger, men ved vanlige fødeavdelinger, er nok fødesenger det mest vanlige. Det gjør ingenting å utfordre rutinene litt. Fortell om ønskene dine, men vær klar over at både dine behov og fødselsforløpet kan føre til at det ikke blir som du hadde tenkt.

Se film om fødestillinger

Studenter med på fødselen
Ved universitetssykehusene vil det være studenter som skal lære, og det er et stort press på at de skal få viktig erfaring. Mange føler seg ekstra godt ivaretatt når både jordmorstudenten og en erfaren jordmor passer på under fødselen. Men har du en sterk aversjon mot studenter under fødselen, bør du informere om det i fødebrevet.

Klipp/drypp
Vil du helst unngå å få riestimulerende drypp, eller bli klippet i mellomkjøttet? Det kan være nyttig å gi beskjed. I mange tilfeller er slike tiltak nødvendige fordi fødselen stopper opp, eller hjertelyden blir dårlig. Men ved å skrive ned ønskene dine, drøyer man kanskje litt, eller prøver andre alternativer først.

Ønsker i fødselsøyeblikket
Ved de fleste fødestedene får mor babyen på brystet så snart babyen blir født, og navlesnoren får pulsere ferdig før den nybakte pappaen blir spurt om han vil klippe den. Så langt det lar seg gjøre, naturligvis. Men har du noen tanker omkring dette første møtet, kan du gjerne fortelle om dem.

Amming
Er du innstilt på å amme? Har du ammet tidligere – hvordan gikk det? Særlig viktig er det å informere om tidligere ammeproblemer. Da kan personalet være ekstra behjelpelige slik at ammingen kan gå bedre denne gangen. Det er lov å be om hjelp! Og skulle du ha problemer med at fremmede tar på brystene dine for å hjelpe babyen å få tak, så si ifra. Alle er tjent med at dere får en god start på ammingen – med riktig teknikk. Har du silikon i brystene er det nyttig at du informerer om det.

Les alt om amming

Babystell
Har du aldri byttet en bleie eller badet en baby før? Da kan det være greit å få litt ekstra opplæring, og så langt det er kapasitet til det, hjelper de deg gjerne!

Syk baby forrige gang
Har du barn fra før som ble syke under eller like etter fødselen? Fikk babyen en infeksjon? Gulsott? Slike erfaringer kan også være greie å ta med, slik at personalet kan være ekstra oppmerksomme.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: