Ninas første fødsel varte over en hel helg, og nummer to ble en styrtfødsel. Ingen av fødslene ble noen god opplevelse. Da Nina ble gravid med nummer tre, ønsket hun trygghet og valgte hjemmefødsel.

Sist oppdatert: 13. juni 2012

For seks år siden ble Nina Bachke fra Stavanger mamma for første gang. Det er ikke uvanlig at den fødselen kan dra ut i tid, men Nina hadde nok ikke sett for seg at hun skulle få med seg så mange vaktskift før Matilda Pauline kom til verden.

– Jeg hadde en skikkelig weekend-fødsel. Den begynte fredag morgen, men jenta vår kom ikke til verden før natt til tirsdag. Det ble en stor påkjenning for meg, og babyen kom til slutt med sugekopp, forteller Nina.

Les mer: Når babyen blir født med tang eller sugekopp

Traurige opplevelser
Alt gikk egentlig fint, men det ble mange nye folk å forholde seg til. Nina var sjenert, og syntes det var litt vanskelig å skulle kle av seg for å bli undersøkt – av stadig nye personer.

– Og da Matilda var født, havnet jeg på seksmannsrom. Jeg sov ikke mye, og følte at det rett og slett var et kaos, sier Nina.

To år senere kom Laura Fredrikke til verden. Fødselen ble den rake motsetning av den første. 15 minutter etter at Nina var kommet til sykehus, ble datteren født.
– Laura var litt puslete etter fødselen, og jeg følte meg usikker og alene. Også denne gangen ble det en traurig opplevelse, sier Nina.

Les mer: Forventninger i barseltiden


Tok over kontrollen selv
Da Nina ble gravid med nummer tre, tenkte hun at det måtte være en hyggeligere måte å oppleve fødselen på – en måte som var mindre industripreget. Hun bestemte hun seg for at hun ville vite hvem hun hadde rundt seg.

– Jeg ville ha det så trygt som mulig. Ved å velge hjemmefødsel, kunne jeg sikre meg at jordmor kom hjem til meg når tiden var inne. For meg føltes det som om jeg da fikk bedre kontroll, og det ga meg trygghet, sier Nina.

Følte seg trygg
Nina hadde termin med tredjemann 27.desember 2010. Siden det var midt i julen, visste hun at det ville bli vanskelig å få jordmor hjem blant annet på julaften. Nina var veldig redd for at fødselen skulle starte en av dagene jordmor ikke kunne, men babyen visste å komme på riktig dag.

29.desember gikk vannet, og Nina forsto fødselen var i gang. Ninas mann Kjetil ringte jordmor Grethe Teigen, som forlot brødbaksten hjemme for å hjelpe Ninas tredje datter til verden. Til alt hell hadde besteforeldrene to timer tidligere tatt med de to andre døtrene på hyttetur, så det var ro i heimen.
– Men jeg hadde også kjøpt inn Astrid Lindgrens filmer, i tilfelle fødselen skulle starte før den planlagte turen, sier Nina.

Les mer: Dette må til for at du kan føde hjemme

Nyfødte Petra Leonora ble veid med bagasjevekt i ei tøybleie.

Ble født til heiarop
Nina hadde fra før vært gjennom to veldig ulike fødsler, og jordmor sa at tredjemann kunne være et wild card. Men også denne fødselen gikk fort. Nina tok sats og klarte å komme seg fra stuegolvet og opp i senga før babyen ville ut.
– Det ble jo rett og slett komisk. På soverommet hadde vi skråtak, så vi måtte flytte senga for at jordmødrene skulle få god arbeidsstilling. Delvis med meg oppi, minnes Nina.

To timer og ti minutter etter første telefon til jordmor, var Petra Leonora født. Ei flott jente på 3750 gram og 48 centimeter.

– Det var ikke noe stress rundt fødselen, og jeg følte meg trygg.  Jeg kjente Grethe godt, og hun hadde også med seg jordmor Ragna. Petra kom til verden med heiarop fra pappa Kjetil og jordmødrene. Det var rene idyllen. Etter fødselen spiste vi småkaker og så på den lille babyen - mens snøen lavet ned, minnes Nina.

Alle nyfødte skal innen 24 timer undersøkes av barnelege, så Nina fikk besøk av lege hjemme.
– Han skulle bare vaske bilen først, så var han på plass. Alt var i orden. Et par dager senere måtte vi selv til sykehuset for å ta Føllings prøve, sier Nina.

Men var du ikke på noe tidspunkt skeptisk til å velge vekk sykehus?
– Jeg var veldig trygg på mitt valg, og synes hjemmefødselen gikk enda bedre enn jeg hadde forventet. Jeg ser sykehuset fra stuevinduet mitt, men jeg oppfattet ikke sykehuset som trygghet. Det er ingen garanti for at alt skal gå bra selv om barnet blir født på sykehus, mener Nina.

Les mer: Er hjemmefødsel det riktige for deg?

Matilda Pauline og Laura Fredrikke hilser på sin nye lillesøster Petra Leonora. De var på hyttetur med besteforeldrene da hun ble født.

Fikk ulike reaksjoner
Nina forberedte seg før fødselen, og leste masse. Hun forteller at hun kan være en engstelig person, men hun var reddere for sykehus. Mange syntes hun var modig som tok et slikt valg, men noen syntes også at det var uansvarlig.
– Det var ei som spurte om jeg ikke ville få dårlig samvittighet dersom barnet mitt døde, sier Nina.

Men Nina følte hun var så trygg som hun kunne. Hun visste at jordmor aldri hadde tillatt hjemmefødsel hvis hun ikke mente det var forsvarlig. Babyen var også nøye undersøkt på ultralyd bare dager før fødselen, og skulle det oppstå noen problemer, var sykehuset rett i nærheten.

– Noen lurte også på hvordan jeg ville takle smertene, siden du ikke har mulighet til å få smertelindring og epidural hjemme. Det betydde ikke noe for meg, jeg ville ikke ha noe uansett. Jeg gråt meg fra å få epidural ved første fødsel. Det er klart at det er hardt når fødselen står på, men det er en mening med smertene. Jeg har migrene, og det er vondt, det. Men en fødsel er over når den er over, sier Nina.

Hun mener det skumleste med en hjemmefødsel hadde vært om hun blødde mye. Men jordmor hadde med seg medisiner i tilfelle dette skulle skje.

Les mer: Naturlig smertelindring

Hva tenkte familien din om valget ditt?
– Mannen min jublet ikke akkurat. Han var skeptisk og syntes det hørtes litt skummelt ut. Men samtidig hadde heller ikke han gode opplevelser med sykehusfødslene. Han forsto at dette var min greie, og var også med på samtale hos jordmor i forkant. For henne var det viktig å forsikre seg om at dette var et valgt vi begge kunne stå for, forteller Nina.

– Mamma syntes det var modig gjort, på en positiv og flott måte. Søsteren min syntes nok det var nok en alternativ ting, i likhet med økologisk mat, tøybleier, bæresele og steinerskole, ler Nina.

Nina synes at også Petra var veldig rolig og avslappet etter hjemmefødselen.

Hadde gjort det igjen
Selv er hun ikke i tvil om at hun gjorde det riktige. Nina følte seg spretten og i god form etter hjemmefødselen, og var mindre mentalt sliten enn de to første gangene.

– Og så var det stor stas for storesøstrene da de fikk komme hjem og hilse på Petra. Jeg synes det var mye mer avslappende å være hjemme i vante omgivelser. Jeg hadde gjerne valgt hjemmefødsel igjen. Av alle valg jeg har gjort, synes jeg det er merkelig at folk synes dette er det rareste. For meg var dette det riktige, sier Nina.

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om fødselen

Les mer: Alt om babyen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMia ble mamma som 14-åring
Neste artikkel20 ferieaktiviteter – helt gratis
DEL