Noen "smyger" seg inn i bilen, føder uten å fortelle det til noen andre, og ringer når alt er overstått. Andre poster på Facebook - og Babyverden -  fra den første ria kjennes, ringer halve slekta mens vannet går og sender videosnutter fra fødestua.

Vi er forskjellige – det viktigste er at dette blir slik du vil det selv. Noen liker å dele den minste detalj om framdriften, og har du et publikum som er der, kan det være hyggelig med heia-rop fra sidelinjen!

Les mer:
– Jeg vil være den som forteller at babyen er født

Jordmødre irritert over mobilbruk på føden

Andre liker å overraske og taster inn den første meldingen først når babyen er vel ute. Da har man i hvert fall ikke bekymret mødre og svigermødre mer enn nødvendig.

Vi spurte forumbrukerne hvor mye de har delt; da de dro til sykehuset, underveis og etterpå. Kanskje noe å tenke på for deg?

Å ha kontroll på hvem som får vite hva, og når, kan være viktig for din trygghet og ro underveis. Kanskje verdt å snakke igjennom før fødselen?

«Da vannet gikk kl.09 om morgenen, sendte jeg sms til søsteren min, mener å huske at jeg ringte mamma også, og oppdaterte sladrevennene min her på Babyverden (BV) via sms. Etterhvert postet jeg også på terminforumet her.»

«Da riene begynte litt etterpå, nøyde jeg meg med å oppdatere familie og sladrevenner pr. sms da vi dro på sykehuset. Mener det lå en oppdatering etter at jeg fikk epidural og ble «tilsnakkendes» igjen, og så gikk det ut en sms i løpet av første timen etter fødselen til sladrevenner, familie og venner – men det er litt mer ullent, kan ikke si jeg husker nøyaktig hva vi gjorde da!»

«Sendte litt mld første par timene, men etter det ble det så vondt at eg ikkje orka… Mannen tok masse bilder og filmer masse også, har faktisk filmet akkurat då gutten vår var komt ut i armene på jordmora. Hehe… Det er det nok ikkje mange som har gjort! Regner ikkje med å vise den filmen til så alt for mange hvertfall…»

Les mer:
Fødselsfilmer på Youtube

Slik begynner fødselen

Ikke alltid mulig å holde det hemmelig!
Når nummer en skal fødes, kan ganske mange klare å holde det for seg selv. Det er verre når man trenger barnevakt – eller hundepass! Og blir man innlagt eller planlagt igangsatt, sprer ryktet seg fort!

«Siden moren min skulle være med på fødsel bodde jeg hos dem den siste tiden. Derfor visste stefaren og søskenene mine at jeg var i fødsel. Sendte også en sms til bestevennina mi og sladrevennen på bv om at vannet var gått.  Så fikk de ikke mer oppdatering før 4 timer etterpå, når mini var født. Da var det en selvfølge at barnefaren fikk den første telefonen 15 min etterpå!»

«Første gang var det bare min søster som visste, hun var backup i tilfelle Pappaen frika ut.  Andre gang Fikk besteforeldre vite fordi vi måtte ha barnevakt. Denne gangen (11 år siden sist) blir det evt det to store barna om de er hos meg og en barnevakt. Er jeg og mannen hjemme alene blir det bare oss og venninna jeg skal ha med på fødselen. Det blir ingen facebook eller BV-oppdatering!»

«Med førstemann fikk de kommende besteforeldrene vite det når det stod på, for var så mye «drama» rundt hele greia. forgiftning, innleggelse, rier som aldri gjorde noe nytte – vi holdt på i 4 dager før han ble tatt med ks, ikke lett å gjemme seg unna i 4 dager, haha.
Denne gangen håper jeg på å klare å holde det hemmelig til det er over, fordi vi ønsker at storebror skal bli den første til å vite, og den første til å møte lillebror… Spent på hvordan det blir…»

Les mer: Dette pakker du i fødebagen?

Facebook – til glede – og ergrelse!
Det kan lønne seg å stenge facebookveggen dersom man vil ha full kontroll på gratulasjonene. Da er det du som bestemmer når gratulasjonsrushet starter og du kan åpne den når du har tid å gi litt tilbakemeldinger også. Men hva andre poster på sine vegger, er det litt vanskeligere å kontrollere…

«Besteforeldrene på begge sider fikk en sms om at nå var det i gang. Ellers var det bare meg og sambo som hadde denne store opplevelsen for oss selv. Når ting hadde roet seg litt og vi hadde fått kost oss med babyen vår alene en stund gikk det mms til stolte og spente besteforeldre. Facebook hadde allerede hørt ryktene når vi logget inn etter noen timer og der var koselige gratulasjoner fra kjente og kjære. Og vi oppdaterte med status om størrelse og klokkeslett på nyfødt baby. Ingen bilder.»

«Venner publiserte det på Facebook….. I ettertid kunne jeg egentlig ha tenkt meg og holdt det hemmelig til minsten var ute. La kun ut et bilde av den nyfødte når det hele var over»

«Her har ingen fått vite noe før barna har vært ute, bortsett fra Mamma (som var med på første fødsel) og sambo, såklart..
Nå når veslemor kom, kom det ikke ut på Facebook før dagen etter, faktisk. Det verste jeg vet er når du har Facebookveggen full av gratulasjonsmeldinger, og så har du omtrent ikke rukket å sagt det til noen selv.»

«Vi ville holde det privat til det var overstått, vannet gikk klokken 3 på natta, men dro ikke på føden før klokka 7 på morgenen. Vi trengte noen til å se etter bikkja og ringte svogeren min, gutten ble forløst med sugekopp klokken 2 på dagen, og må innrømme at jeg ble utrolig skuffet da vi skulle ringe rundt og fortelle nyheten, og fikk vite at svogeren min hadde lagt det ut på Facebook at vi var på føden, slik at bekjente hadde spurt mora mi om jeg hadde født, uten at hun hadde fått vite noe enda.»

Les også:
Nettvett starter på dag én 

De som sniker seg til sykehuset…
Noen liker å være ekstra hemmeligshetsfulle. De svarer på sms-er som om ingenting er i gjære, mens de puster seg gjennom stadig vondere rier.

«Snek oss avgårde i stillhet. Ringte den kommende mormor fra fødestuen å sa det var noe på gang. Ellers ringte mannen sine foreldre da babyen var født og jeg til min mor. Ellers sendte vi meldinger til den nærmeste familie. Mannen oppdaterte Facebook rett før han kom ut på sykehuset igjen dagen etter fødsel, da fikk resten vite det.»

Les mer:
Slik velger du den perfekte ledsager til fødselen

«Absolutt ingen fikk vite at jeg var i fødsel (utenom mannen som var med selvfølgelig). Ville veldig gjerne si det til helt nærmeste familie, men da vi endelig fant ut at det virkelig var fødsel (var i uke 33+6) hadde jeg allerede 9 cm åpning og hverken jeg eller mannen fikk lov av jordmor til å ringe noen… Og siden hun kom midt på natta og jeg måtte til operasjon etterpå var det ingen som fikk vite at hun var kommet til verden før hun var ca 8 timer gammel.»

«Ingen visste noe, gubben ringte besteforeldre når fødselen var over, og så noen timer etter fødselen sendte jeg mld med bilde av vidunderet til søstrene mine og noen meget få utvalgte venner.»

« Jeg kommer nok ikke til å fortelle noen om fødselen før etterpå – og kanskje også inkludert barnefar. hvis han ikke bestemmer seg for å være med… Grunnen til det, er at jeg ikke orker tanken på telefoner og smser i et kjør – hvor de også blir urolige om de ikke får svar… Så sånn er det med den saken!»

«Med første delte vi ingenting med noen før hun var vel ute. Jeg hadde tilogmed besøk av en venninne mens jeg hadde rimelig gode rier, men klarte å skjule det for henne. Jeg ville ikke at noen skulle vite det helt enkelt – jeg trengte å bare fokuserer på meg selv og jobben jeg skulle gjøre, uten forstyrrende elementer som meldinger og telefoner (typisk svigermor kunne funnet på å ringe som en gal hvis hun visste ting var på gang og vi ikke rapporterte hvert 10.minutt…)»

«Sa i grunnen ikke noe til noen..skrev jo noen dager før på forumet at jeg hadde noen rier men ingenting ellers.. Eneste som fikk vite noe var venninna mi rundt kl 4-5 om natten -som litt payback for at hun selv sendte mld kl 2 om natten og jeg hørte ikke noe før 12 timer etter!
Underveis var det ikke noe særlig deling i og med at vi var midt på natten og mot slutten ble det andre ting vi var opptatt over. Vi delte heller rundt kl 11 da jeg var klar for litt mat og babyen skulle stelles.
Håper at nestemann har tenkt å komme slik at vi kan svippe tutta av i barnehagen og si ifra når vi er ferdig.. liker å overraske.»

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?