FødselAlternativ smertelindring

Alternativ smertelindring

Av Babyverden 1969 Sist oppdatert 06.03.12

En fødsel uten epidural eller andre medikamenter er ikke nødvendigvis en fødsel uten smertelindring. Her får du innføring i hva som finnes av naturlig smertelindring.

Smerte er en naturlig del av fødselen, og noen mener at fødselsopplevelsen forflates ved å ta bort fødselssmerten. Den enorme lettelsen og gleden man føler når barnet er født og smertene er borte, overføres til barnet. Til tross for kunnskap, informasjon og fødselsforberedelse kan kvinner oppleve å komme til et punkt der de ikke klarer mer. For mye smerter er heller ikke bra for framdriften. Uansett hvordan fødselen utvikler seg, skal du huske på at det ikke er et nederlag å ta imot tilbud om smertelindring.

Les alt om smertelindring

Ulike typer naturlig smertelindring
I videoen under får du innføring i de vanligste typene naturlig smertelindring -  vann, akupunktur, massasje og steriltvannspapler. Andre måter å lindre smerten naturlig på, er bruk av bevegelse, avspenning, visualisering og lyder/musikk.  

Se også filmen om medikamentell smertelindring

Ofte hjelper smertelindringen ulikt i de forskjellige fasene - prøv deg fram underveis. Om du har bestemt deg for å prøve å føde uten medikamentell smertelindring, skal du huske at uforutsette ting kan dukke opp. Selv om du var innstilt på å ikke be om epidural, så kan det være at dette er helt nødvendig for deg når du er midt i fødselen.


Motsatt kan også være tilfellet, fødselen går så raskt og bra at det ikke blir nødvendig med noe smertestillende i det hele tatt. Dersom du har født før, kan du dessuten oppleve at denne fødselen går lettere enn den forrige.

Les om hvordan du best kan jobbe med fødekreftene


 Les mer om naturlig smertelindring i Fødselsboken. Den får du tilsendt i god tid før termin etter å ha registrert deg på Babyverden.

Les også om fødselsforberedelser


Se alle filmene om fødsel


Les alle fødselshistoriene


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: