Kunne du tenke deg å piffe opp barnerommet litt, men aner ikke hvor du skal begynne? Eller skal du lage nytt rom til de minste? Her er tipsene til hvordan du enkelt og billig kan få et koselig, kult eller stilig barnerom.

Sist oppdatert: 22. april 2021

Å lage et flott barnerom trenger ikke å koste skjorta eller ta fryktelig mye tid. Mange er mer lekne når de ordner til barnerommet, så slå deg løs med interiørdrømmene du ikke våger å prøve ut i stua. Velg gjerne et tema – under vann, dyr, skog, regnbuer eller rett og slett en farge du og/eller barnet liker. Ikke gjør det for avansert – toåringen som elsket vann kan plutselig synes haier er skumle og ønsker seg heller et koselig skogstema. Interiør gjør mye, og er enklere å bytte ut enn for eksempel en tapet.

Husk at rommet som regel ikke bare skal inspirere til lek, men også være et trygt sted å sove. Tenk også praktisk når det kommer til oppbevaring. Og ikke minst – sikkerhet.

Du kan hente mye inspirasjon fra trender du finner i sosiale medier, blogger, blader og i interiørbutikker, men barnerommet skal ikke nødvendigvis først og fremst fungere på bilder på Instagram. Det er helt innafor å gi fullstendig blaffen i trender og bare gå for det dere liker.

Og hverken liker du å male, har tid til det eller er særlig flink til det? Gjør noe annet! Eller hyr inn noen til å gjøre jobben for deg. Kanskje vil en besteforelder synes det er stas å få forespørsel om å male et møbel eller en vegg? Eller har du praktisk anlagte venner går det jo an å høre med dem og tilby en annen tjeneste tilbake, som barnevakt, mekking på bil eller annet du/dere er gode på.

Enkle tips som fresher opp barnerommet:

Mal en, to, tre eller fire vegger:

Mange velger å male alle veggene eller ha én vegg som kontrastvegg. Men det MÅ jo ikke være sånn. Kanskje blir det skikkelig stilig om dere maler to vegger i én farge og to i en annen? Eller bare maler halve veggen, fra gulvet til midt på veggen eller fra midt på og opp til taket? Det går også an å bruke en maling som gjør at barnet kan tegne på veggen med kritt. Det er utrolig hvor enkelt en malekost eller -rulle enkelt kan forvandle et rom.

Mal taket:

Hvite vegger og svart tak? Eller lyseblå vegger og mørkeblått tak? Gjerne med påmalte eller påklistra stjerner? Det høres jo kult ut, men vær obs på at et mørkt tak gjerne gjør at rommet virker mindre og kanskje litt dystert. Men takfargen trenger jo ikke å være mørkere enn fargen på veggene. Mørkerosa vegger og lyserosa tak kan jo også funke. Hvis dere vil/tør.

Mal gulvet eller velg et stilig gulv:

Et slitt tregulv kan fort få nytt liv med litt maling, eller man kan velge å legge belegg på gulvet, for eksempel i vinyl. Her finnes det mye spennende å velge mellom – og kanskje våger dere å gå for knall orjanse gulv? Pass på at gulvet ikke er for glatt eller at det er fort gjort å få fliser i små barneføtter. Barn tilbringer mye tid på gulvet.

Les også:

Mal listene:

Ikke så vågal at dere hiver dere ut på de store sprellene på barnerommet, men ønsker å gi det en liten ansiktsløftning likevel? Dør- og vinduskarmer trenger ikke å ha samme farge som veggene, men kan godt skille seg litt ut. Kanskje er det her barnets drømmefarge får vise seg? For det er jo fort gjort å male noen lister om favorittfargen skulle endre seg fra lilla til turkis over natten.

Mal døren:

«Mitt rom er det med den rosa døren!» Eller lilla, gul, turkis, svart … Så enkelt og så effekivt. Og veldig stas for den lille (eller store) som får velge fargen.

Tapetsér:

Lekker tapet gjør seg både på alle vegger, noen av veggene, en vegg, halve veggen, på døren, skapdører, kommode eller i rammer. Gjør som dere selv vil. Skal den ene veggen se ut som betong? Som en himmel, verdensrommet eller en skog? Opp til dere!

Mal møbler:

Klesskap, bokhylle, en gammel (eller ny) stol, en krakk … Mal hele eller deler av møbelet, mal i ulike toner eller farger. Med et kjapt malingsstrøk kan barnerommet få et «pop» av farge – i form av en lilla gyngestol, en svart krakk, en knallgul bokhylle eller noe annet. Dermed kan alt annet være så dust eller nøytralt du ønsker, og likevel virke sprekt. På Finn.no er det enkelt å finne billige møbler som du enkelt kan pusse opp.

Ram det inn:

Rammer på veggen gjør noe med rommet. Dere velger selv om dere går for mange små, noen middels store eller noen veldig store rammer. Kjøp flotte postere eller kunst, fremkall bilder av barnet og/eller venner/slekt og heng opp, eller bruk rammene som utstillingsplass for barnets vakre kunstverk. Her går det jo an å bytte innholdet i rammene også fra tid til annen. Og – også rammene i seg selv kan gi rommet egenart. Kanskje males de i en fin farge?

Vær leken med interiøret:

Et stilig gulvteppe, en tøff lampe, en uvanlig og kul seng, et flott dukkehus på utstilling … Det viktigste er jo at rommet skal passe til barnet, så ta gjerne barnet med på avgjørelsene. Det trenger ikke å kunne velge fritt blant alle møblene, men kanskje mellom to, tre som du synes er fine? Eierskap til rommet betyr mye.

Oppbevaringstips

Barn + leker = sant. Dermed kan det fort bli mye ting på et lite barnerom. Dermed er oppbevaring en nøkkel. Husk at det er en fordel om barnet lett har tilgang til mange av lekene – i hvert fall de som brukes mest for tiden.

  • Tenk at du trenger dobbelt så mye skap- og skuffeplass som du først trodde.
  • Hvor kan du ha oppbevaring? Tenk kreativt – under senga, i nattbordet, på veggen?
  • Ha faste plasser til hver kategori – for eksempel en egen lekekasse til Duplo, en kurv til lekedyr, bamser i hyllen på veggen og så videre. Og lær barnet hva som skal hvor.
  • Bruk fargekoder eller merkelapper med bilde av hva som skal hvor, for eksempel i en kommode.
  • Gjennomsiktige plastkasser er praktiske og oversiktelige.
  • Kroker på veggen kan holde mye – for eksempel utkledningsklær eller tøyposen med koppestell.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelÅdel
Neste artikkelÅne
DEL