FamilieØnsker barnet seg kjæledyr?

Ønsker barnet seg kjæledyr?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 16738 Sist oppdatert 18.10.17
Et kjæledyr kan gi mye glede til både små og store. Men hva bør du tenke på før du skaffer et nytt familiemedlem?

Med barn i heimen kommer ofte spørsmålet om å få en liten firbeint venn. Et kjæledyr kan være en ypperlig måte å lære ungene å ta ansvar, og være en del av livets skole. Men selv om det er barnet som ønsker seg dyr, er det ikke ungen som har hovedansvaret. Ifølge lov om dyrevelferd §6 skal ikke foresatt «la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr».

Per Evjeberg

– Å få et dyr er ikke noe du gjør på impuls. Det er viktig å tenke gjennom på forhånd hva du ønsker deg, du må ha tid og plass, og være klar over at du kjøper deg et ansvar, sier Per Arild Evjeberg, innehaver av dyrebutikken Dyrego. Hos dem må kjøpere skrive under en kontrakt når de tar dyret med seg hjem, samtidig som de får informasjon om kjæledyret.

Også dyrlege Pål Høie Abrahamsen er opptatt av at voksne tar ansvaret på alvor.

– Det nytter ikke å si til et barn at det skal få kanin hvis det lover å ta seg av den. Tre måneder etterpå vil kanskje den samme ungen heller gå på ballett, og da må foreldrene trå til, sier Abrahamsen.

Små barn synes ofte små dyr er veldig fine. Men jo mindre ungene er, jo større bør egentlig dyret være. Kaninunger kan lett bli klemt i hjel av ivrige små barnehender, og hamstere kan lett få store skader om det faller selv fra et lite barnefang.

Før du anskaffer deg et kjæledyr er det viktig å sette seg inn i alle sider ved dyrehold.

Gnagere
– Vi selger mye gnagere til barnefamilier. Hamster, ørkenrotte, kanin og marsvin passer for de som er fra sju-åtte år. Barn under denne alderen er for små til å ha egne kjæledyr, sier Per Arild Evjeberg. Men legger til at de gjerne må være deleiere i et kjæledyr dersom de har større søsken. Uansett så er det foreldrenes ansvar.

Men foreldre bør også være oppmerksomme på hvordan dyrene lever. Ikke alle vet for eksempel at hamstere er nattdyr og liker best å sove om dagen. Dermed kan det bli masse aktivitet i løpehjulet nattestid, og hvis buret står på barnets soverom, må ungen bli vant til lydene. Når barnet kommer hjem fra skolen og vil leke, kan hamsteren bli stresset. De er heller ikke så lette å ha på gulvet, fordi de lett kan stikke av.

– Da er hetterotter et flott alternativ. De er intelligente og sosiale dyr, og du kan ha dem på kroppen hele dagen om du vil. Også ørkenrotter er dagaktive kjekke dyr, og de kan gjerne være to i ett bur.  Men vi ser jo at særlig damer har problemer med de lange halene på rottene, og derfor heller foretrekker hamstere, sier Evjeberg.

Også akvarium og fugler som undulat, nymfeparakitt og dvergpapegøye kan være gode alternativer.

Hund og katt
Men hund og katt er nok de mest vanlige husdyrene, og de er også mer tilpasset miljøet her oppe i nord.

– Disse dyrene er mer robuste, og har lang levetid. Hunder kan gjerne bli 10-15 år, og er du heldig kan katten leve i nesten 20 år, sier dyrlege Pål Høie Abrahamsen.

Dermed har familien gjerne et ekstra medlem nesten til barna blir voksne. Og med de firbeinte vennene følger også større forpliktelser. De er dyrere, og det krever mer planlegging i forhold til ferier.

Dyrlege Pål Abrahamsen.

Barn og dyr alene?
Abrahamsen mener det er lurt å tenke gjennom hvilket barn du har, og hva som skjer om barnet er alene med dyret. Hvor mye tåler kjæledyret, og hva skjer for eksempel om kompisene blir med sønnen i huset hjem for å leke? Gjengmentalitet kan ofte føre til at skrupler forsvinner, og at de blir for hardhendte.

– Du må heller aldri la barn og hund være i samme rom alene. Jeg mener det alltid må være voksne til stede, for unger klarer ikke alltid å lese hunden og forstå signalene den gir når den har fått nok, sier han.

Allergi
Dersom noen i familien har allergi, kan akvarium være et fint alternativ. Det blir lite kos og kjæling, men det kan være en kjekk hobby og mange synes det er beroligende å se på.

Tidligere kunne du få dispensasjon til å ha skilpadde dersom du var allergisk mot pels. Dette er ikke aktuelt lenger, siden du nå kan velge mellom 19 lovlige reptiler, skriver Mattilsynet på sine nettsider. Det kom nye regler i forhold til reptiler 15. august 2017, og på denne listen står tre arter skilpadder.

Mattilsynet skriver at du kan beholde skilpadder som du tidligere har fått dispensasjon til å ha. Dette gjelder selv om arten ikke er en av de tre lovlige skilpaddeartene. Men du kan ikke skaffe deg nye skilpadder av ulovlige arter.

Skilpadder som har levd i Norge siden før 1. januar 1977, kan også beholdes.

Hamster
Levetid 1-3 år. Trenger et skikkelig bur med gode muligheter til å leke. Hver dag bør hamsteren få rent vann, og maten må du følge litt med på. Det kan se ut som om det er tomt i matfatet, men så har den tatt maten med seg inn i huset. Minst én gang i uken bør du skifte spon. Hamster med komplett utstyr får du for rundt 1000-1500 kroner, og månedlige kostnader til fôr, burstrø og vitaminer er rundt 150 kroner. Pass på å kjøpe et romslig bur.

Kaniner
Dvergkaniner er vanligst som kjæledyr, og kan leve opp til 12 år. Kaniner er sosiale dyr, og vil helst bo sammen med én eller flere andre kaniner. Derfor bør du minst ha to kaniner sammen. Kaniner bør også ha god plass til å bevege seg. De trenger mye plass for å trives. Helst bør de ha en god og sikker uteplass hvor de kan løpe og bruke kroppen sin. Innekaniner skal også ha god mulighet for å bevege seg utenfor et bur.

Hvis du velger å ha kaninene i bur, bør du velge et størst mulig bur. Kaniner som holdes i bur, har behov for å få komme ut og løpe fritt på et større område i flere timer daglig. Avføring, vått og fuktig materiale bør fjernes hver dag. Minst én gang i uken bør huset tømmes for strø og vaskes grundig. Kaniner trenger rikelig med godt tørt høy,  et godt fôr og friskt rent vann hver dag. Kjøp av kanin med utstyr vil koste ca 1500-2000 kroner. Fôr, strø og diverse utstyr og veterinærbesøk kan koste flere tusen kroner i året.

Kaniner er ifølge Mattilsynet ikke så godt egnet som kjæledyr for små barn. De har et forsiktig kroppsspråk som kan være vanskelig for barn å forstå, og de færreste kaniner liker å bli holdt fast og koset med. Tenk derfor nøye gjennom om barnet som ønsker seg kanin kanskje er bedre tjent med et mer ”utadvendt” kjæledyr. Hvis man likevel ønsker å anskaffe kanin i hjem med barn, er de store kaninrasene ofte bedre egnet enn de små, siden de er mer robuste.

Les mer om stell av kaniner her.

Marsvin
Naturlig levealder i fangenskap er opp mot 8-10 år. Sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper.  Kjærlig dyr som passer perfekt for et rolig barn. Trenger et bur med god tumleplass. Strø skiftes en til to ganger i uken, og samtidig rengjøres buret.  Også marsvinet trenger rikelig med tørt høy, en god fôrblanding og friskt rent vann hver dag. Det må også tilføres C-vitaminer daglig til marsvin. Marsvinet koster 300-400 kroner i dyrebutikk, pris på buret avhenger størrelse. Regn med 100-200 kroner per måned for kraftfôr, høy, burstrø, vitaminer.

Undulat
Kan bli 8-10 år. Svært sosial, og bør holdes i par eller flokk. Med en fugl bør du ha god tid til den, og er den alene i perioder, kan det være lurt å sette på radio som selskap. Noen fugler kan snakke litt.  Fuglehold medfører en del støv og søl. Buret bør renses ukentlig, fuglen trenger en god frøblanding og friskt rent vann hver dag. En undulat koster rundt 400 kroner, og et bur fra 1000 kroner. Buret bør være fra 60 cm lengde og oppover.

Hund:
Blir gjerne kalt menneskets beste venn. Levetid varierer. Noen kan bli åtte år, mens andre blir 10-15 år. Trenger daglig stell og tur, men hvor mye trim avhenger av rase. En rasehund koster fort langt over 10 000 kroner, mens du kan få blandingshunder billigere. Hunden trenger årlig en vaksine til ca. 600-700 kroner, og som et eksempel koster fôr til en hund på 20 kilo nærmere 5000 per år.

Norsk Kennel Klub (NKK) anbefaler folk å kjøpe rasehund, blant annet for å luke unna useriøse selgere som for eksempel smugler hunder inn i landet. De advarer mot å kjøpe hund på nett. NKK sier også at de jobber for at hundeavl skal forgå i kontrollerte former, og at de stiller krav til sine oppdrettere oppdrettere.

Katt
Katter kan være både ute og inne. Et av de mest populære kjæledyrene i norske hjem. Kan leve opp mot 20 år. Vanlige huskatter kan du få gratis, eller du kan velge dyre rasekatter. Huskattene er veldig forskjellige i utseende og oppførsel, mens en rasekatt har sine egne fysiske og atferdsmessige kjennetegn. Katter kan leve både ute og inne. Du må regne med en vaksine på rundt 600 kroner per år. Hunnkatt koster rundt 2200 kroner å sterilisere, mens kastrering av hankatt koster rundt 1200 kroner. I tillegg trenger katten en id-chip til ca 800 kroner.

Akvarium
Greit for alle aldre, og spesielt for de med allergi. Det krever litt tålmodighet i starten,men det er en spennende verden. Du bør ha filter, lys og planter. En liten uke etter at alt er på plass, kan du ta oppi fiskene. De første en og en halv til to månedene må du ikke ha for mye oppi. Velg litt om gangen. Etter at fisken har kommet oppi tar det en til tre uker før økosystemet stabiliserer seg. Når alt er stabilt, er det lite arbeid. Det finnes egen feriemat og foringsautomater, slik at ferieperioder ikke blir noe problem. Et startsett til akvarium får du fra rundt 1500-1600 kroner + innhold og dekor.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: