1 av 3 barn utvikler en ekstrem lidenskap for én ting eller ett enkelt tema. Hvorfor er det slik, og bør foreldrene forsøke å pense barnet inn på andre interesser?

Sist oppdatert: 8. mars 2011

Er du litt usikker på hva som er forskjellen på type 69 og type 70? Greier ikke helt å huske toppfarten på NSB lokaltog type 72? Men da vet du sikkert at Deutz, MaK og Nohab er lokomotiver. Ikke? Da kan det hende at tonen rundt middagsbordet får mindre preg av en samtale enn en forelesning når fireåringen vil dele togkunnskapene sine med dere.

Foreldre forteller om barn som har dilla på alt fra nøkler, hender, tog, dukker, dinosaurer, været, universet, prinsesser til krokodiller og mumier – listen er endeløs.

En amerikansk mor kommer med et rop om hjelp til sønnen sin på 20 måneder, som bare er opptatt av tog og biler.

– Han har alt mulig rart av leker, men det eneste ha vil leke med, er bilene sine. Det har vært sånn i flere måneder nå. Jeg vil så gjerne at han skal leke med klosser og slikt, men han nekter. Når vi leser bøker, vil han alltid bla til der det står om biler. Et av hans første ord var ”bil” og når vi er ute og tur, blir han så opphisset over å se alle bilene at han hele tiden peker på dem for meg og roper ”bil bil bil!”.

De aller fleste av disse dillene er helt ufarlige. Mange barn går gjennom denne fasen, og den går over av seg selv. De færreste stiller med lekesverd på konfirmasjonsdagen selv om gutten var en innbitt, selvutnevnt ridder som fireåring.

Visste du at:
1 av 3 barn går gjennom en periode med en ekstrem interesse for et objekt eller en aktivitet?

Forskere fra Universitetet i Indiana har funnet ut at fasen hvor barn blir veldig opptatt av ett tema, og ikke noe annet, som hester eller riddere, oppstår en gang i årene før skolestart. En undersøkelse av en gruppe fireåringer viste at gutter har seks ganger så store sjanser for å utvikle en slik lidenskapelig interesse enn det jenter har.

Når starter det?
Gjennomsnittsalderen for dille-oppstart er 18 måneder, i følge en undersøkelse, men noen barn fattet allerede interesse for én ting så tidlig som ved tre måneders alder. Atter andre fant ikke sin indre nerd før de var 3 1/2 år. 37 prosent av barna som utviklet diller gjorde det før de fylte ett, og før de var to år hadde 90 prosent av de spesielt interesserte barna funnet sitt område. Dette gjaldt både for gutter og jenter.

Hvordan starter det?
For mange foreldre kan sønnens plutselige og intense lidenskap fortone seg svært mystisk. Hvordan i alle dager skjedde det at gutten ble fullstendig oppslukt av biler? Det kjennes som det mest naturlige i hele verden at teppet i stuen er byttet ut med en bilbane og selv har du for lengst vent deg til en subbende gange for å unngå å tråkke på en av de rundt 200 småbilene som ligger på gulvene i alle rommene.

Det viser seg at så mange som 78 prosent av foreldre som har barn med særlige interesser ikke kan si noe om hva som utløste dillen.

– Sønnen min har alltid vært interessert i baller og lekt mye med dem, sa en mor.

De fleste dillene starter ikke med én klar hendelse, men utvikler seg over tid. Litt sjeldnere hender det at foreldrene kan sette fingeren på nøyaktig når lidenskapen startet. Da er det gjerne en film de har sett sammen med barnet, eller en bok om for eksempel brannmenn eller prinsesser som starter det hele. Og gjenstanden for barnets store interesse er også ofte ett av de aller første ordene barnet sier – kanskje med unntak av dinosaur-tilhengeren som av lingvistiske årsaker sikkert vil prøve seg på ”mamma” før han sier ”mamenchisaurus”

Tog, bil og prinsesser
Så hva er det våre små går så opp i når de finner sin aller første hobby? De aller fleste var opptatt av biler (og lastebiler), tog, maskiner og baller – og alle var gutter. Jentene kledde seg ut, likte bøker, lekte med dukker eller levende dyr. I tillegg kommer for begge kjønn ulike ting, som tesett, flagg, verktøy og puslespill.

Noen få barn valgte seg helt spesielle interesser. En gutt var fullstendig oppslukt av børster i alle former. Tannbørster, koster, oppvaskkoster – foreldrene bedyret at det ikke var dem som hadde satt sønnen på sporet av den litt merkelige interessen.

Hvordan arter det seg?
Et barn som er lidenskapelig opptatt av en ting eller en aktivitet, bruker store deler av sin tid på å leke med denne tingen. Og ikke minst på å snakke om den. Barnet stiller en mengde spørsmål om temaet og vil lære mer. De opparbeider seg imponerende mengder kunnskap om emnet, og kan lett sette foreldre i forlegenhet hvis de beveger seg inn på barnets spesialområde. De blir raskt korrigert hvis de kommer med unøyaktige utsagn om produksjonsåret til naboens Golf. Ikke alle foreldre takler det like bra. Likevel støtter de alle fleste foreldre barnas lidenskap. Og det er en grei sak når datteren din elsker å lese og å være på biblioteket, men for moren som opplevde at sønnen var oppslukt av bilulykker, var det verre. Uansett må du være forsiktig med å nekte barnet å få utløp for interessen sin.

– Behandle dette som en vanlig utviklingsfase. Som med så mange andre oppførsler er det også her slik at om du reagerer sterkt, risikerer du at barnet ditt bare blir mye mer interessert i det du ikke ønsker at det skal være interessert i. Prøv å holde deg rolig. Interessen kommer ganske sikkert ikke til å vare evig, beroliger psykolog Cohen-Sandler.

Går det over?
Et barns lidenskap kan brenne lenge. I gjennomsnitt varer den spesielle forkjærligheten i 22 måneder, altså nesten to år.

Dette brenner de for:

Biler: En to år gammel gutt hadde en intens interesse for biler. Fra han var rundt 9-10 måneder gammel hadde han vært fascinert av alt som hadde hjul eller ting som gikk rundt og rundt. Han pekte opphisset på hjul eller ting som liknet på hjul, som bilhjul, hjulene på et trillebord, takvifter, sirkelmønstre på tepper osv. Han lette etter hjul i bøker og på tv. Etter hvert ble han mer interessert i bare biler.

Utkledning: Jenta var 2 1/2 år da hun begynte å kle se gut. Det begynte med at hun nektet  å ha på seg bukser og bare ville ha på seg skjørt og kjoler. Etter hvert begynte hun å kle seg ut, gjerne i en prinsessekjole. Hun var også interessert i klær på tv og i bøker.

Kjøkkenmaskin: Han var 18 måneder gammel da han begynte å insistere på å bli løftet opp av foreldrene for å se på miksmasteren på kjøkkenbenken. ”Vi måtte løfte ham opp minst ti ganger om dagen,” forteller foreldrene. De kjøpte en lekeversjon til ham som han hadde med seg overalt, til og med i sengen. Når de var på besøk hos andre ba han alltid om å få se på miksmasteren deres. Etter hvert utvidet han interesseområdet sitt til andre kjøkkenmaskiner, som brødristere og kaffemaskiner. Interessen varte i to år.

Kilde: http://www.faculty.virginia.edu/deloache/Planes%20trains%20and%20automobiles.pdf

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?