Har barnet ditt masse småting som det samler på? Med en settekasse kan du samle alt på en plass, og til og med pynte opp barnerommet. Se hvor enkelt du kan lage en personlig julegave.

Sist oppdatert: 10. desember 2012

Bittesmå pynteting, Moshi Monsters, Legofigurer, biler og annet smått kan være vanskelig å holde styr på. Og ofte er barna utrolig stolte av og glade i disse småtingene sine. Så hva med å la dem være på utstilling? Mange av oss husker vel også egne settekasser med flott innhold?

Å lage en personlig gave til barnet er koselig for både deg og barnet ditt. Dessuten gir det deg store muligheter til å skreddersy settekassen. Har du en liten med intens bilinteresse? Ja, så dekk rommene i settekassen med ark, stoff eller tapet med biler på da! Til Lego-entusiasten finnes Lego-ark, og til prinsessen finnes prinsesseark. Kanskje er det viktig at den passer inn i fargenyansene eller temaet på barnerommet? Her er det bare fantasien som setter grenser.

Lurt å tenke på når du skal handle inn:
Du finner settekasser overalt – for eksempel på hobbybutikker eller interiørbutikker. Noen er rektangulære og naturhvite, andre er malt eller formet som hus eller lignende. Velg etter smak og lommebok. Men det som er hovedpoenget er jo at du skal dekorere den selv.

Du velger selv hvordan du vil pynte settekassen. Noen er flinke med pensel og maling, men noe alle får til er å dekorere med papir. Det kan være lurt å velge ark som er litt tykke, gjerne i kartongkvalitet – da lar de seg ikke så lett bølge av limet. Det blir finest om du har noen ulike ark å variere mellom – helst noen som passer sammen fargemessig. Mange steder (for eksempel i hobbybutikker) får du kjøpt blokker med ark som passer sammen,.

Kjøp lim som passer til papir og tre. Her kan du helt sikkert få god hjelp i en hobbybutikk. Ofte er lim tilpasset scrapbooking et trygt valg.

Ønsker du å male settekassen, må du handle inn maling som passer.

Når du skal lime på arkene er det viktig å være nøye. Mål opp rommene og klipp til. Har du en papirkutter blir det enklere å få rette linjer og vinkler. Noen velger å klippe til alle papirbitene først og så lime, men du kan også ta det litt etter litt om du heller ønsker det. Ofte er det enklest å ta lim inni rommene og legge arket oppå, enn å feste limet til arket.

Slik gjør du:
Ønsker du å male settekassen først, er det lurt å tenke på at det kan ta litt tid hvis settekassen har mange rom. Ikke velg en for mørk farge. Noen velger å la enkelte rom være en annen farge – men dette bestemmer du selv. La settekassen tørke godt før du går videre. Ønsker du en trehvit settekasse, eller har en som allerede er malt, hopper du over dette trinnet.

Ett tips er å passe på at det ikke er to like mønstre ved siden av hverandre.

Du kan velge hvor mye ekstra du ønsker å gjøre. Passer det med en stjerne der, en sommerfugl der eller et lite pinnsvin? Dine små detaljer gjør settekassen mer unik og personlig.

Skal den fylles med innhold?
Ønsker barnet seg småting til jul, kan dette være en fin måte å gi dem på. En settekasse til Playmofigurer kan også gjøre seg bedre hvis det allerede er noe i noen av rommene. Men har du et barn med rommet fullt av småting, kan noe av gleden også ligge i å kunne «flytte» inn i alle rommene selv. En liten ting å tenke på om du fyller rommene med innhold, er at de sannsynligvis vil «fly litt rundt» inni rommene når gaven flyttes på. Derfor kan det være lurt å unngå ting som kan knuses, eller eventuelt pakke slike ting ekstra godt inn.

Pleksiglass for de med støv på hjernen
Tenker du med grøss på alt støvet som kan samle seg i de små rommene i settekassen? Da er kanskje pleksiglass løsningen? Men barna vil jo gjerne bruke settekassen som et lite dukkehus hvor innholdet kan byttes ut eller flyttes på. Er du hendig kan du kanskje lage dører til settekassen?

Lykke til!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?