Mens noen smyger seg inn i yndlingsjeansen uken etter fødselen, må andre ut å kjøpe nye klær flere hakk større enn før svangerskapet. Hvordan ser vi egentlig på kroppen etter fødselen? Og vil vi tilbake slik vi var før?

Sist oppdatert: 10. februar 2010

Catrine ble mamma til tvillinger i juni 2008, og barna har nå blitt over halvannet år gamle. Catrine endret kosthold i svangerskapet – og det var ikke den riktige veien…
 
– Ja, jeg spiste ganske usunt i svangerskapet, tillot meg mer siden jeg var gravid og at dette mest sannsylig skulle være det eneste svangerskapet mitt. Spiste gjerne store middager til frokost og det ble mye restaurantbesøk siden jeg var sykemeldt, forteller Catrine.
Hun la på seg nesten 30 kilo mens hun bar på barna.
 
– Mye var selvfølgelig vann og babyer, men jeg var likevel LANGT over normalvekten min etter de kom ut. Jeg var 65 kilo da jeg ble gravid, da var jeg faktisk på det tyngste jeg noen gang har vært, og jeg er nede på 65 nå… Jeg må ned til 55 for å bli det jeg er mest fornøyd med.
– Hvor fornøyd er du med kroppen nå?
Misfornøyd med kroppen

 

– Jeg er 10 kilo unna trivselsvekten min. De siste kiloene er kjempeharde å få av! sier Catrine.

 

– Ikke fornøyd i det hele tatt. Skala fra 1-10, så kanskje en 4`er. Jeg skulle ønske at beina og armene var tynnere. Og at magen ikke så så ”strukket i og sluppet igjen”-ut. Jeg kan være glad jeg bare har lyse strekkmerker, de forsvinner når jeg drar i huden på magen, så DET er jo bra.
Catrine forteller at to aktive barn og en jobb som gjør at hun står og går hele dagen, er måten hun holder seg aktiv på for tiden.
– Jeg har som mange andre, en treningsmaskin som støver ned, hehe. Jeg var flink da jeg gikk ned fra 79 til 65 på ett år. Da trente jeg og spiste sunt. Men disse siste kiloene er kjempeharde å få av! Nå er jeg 10 kilo unna trivselsvekten!!
Catrine vurderer å gå ”plastisk” til verks for å få kroppen hun ønsker.
– Jeg må nok vente til jeg har penger til det, men jeg vil ta magen og brystene. Strekke, dra, løfte og gjøre ting mer glade, hehe.
Vi skal ikke ha flere barn… Jeg tror livet mitt blir bedre når jeg kommer ned i 

 

– Når jeg har penger, skal jeg operere meg. Nå er sol og strandliv et ikke-tema.

 

trivselsvekten min og får strekt i huden litt, fordi for MEG så setter det store begrensninger i hverdagen. Har droppet babysvømming med ungene for det var helt utenkelig å ta på seg en badedrakt eller shorts, og jeg går ikke i singlet offentlig. Jeg meldte avbud i bryllupet til noen venner fordi jeg følte meg tykk og utilpass…
Catrine ser ikke frem til sol og bading i sommer, og stranden er for tiden et ikke-tema.
– «Æresmerker» eller ei. Det er ikke pent. Når jeg får kommet meg til mitt noenlunde normale meg, så vil livet mitt bli helt annerledes, sier Catrine.
– «Ikke-eksisterende pupper» er helt OK!
Ingvild Nesting er en av dem som har blitt slankere enn hun var før hun ble gravid. Men for henne er kroppen underordnet gleden over å bli mor:
– I dag, snart tre år etter fødselen, er jeg fremdeles slankere enn jeg var før svangerskapet og er stolt av at jeg har klart å bære frem en flott og frisk gutt. Puppene har forandret seg mye og er tilnærmet ikke-eksisterende, men det er helt i orden. Vil ikke gjøre noe med det av den grunn. Kroppen forandrer seg 

 

Ingvild Nesting sier hun er stolt av endringene på kroppen etter fødselen: – Min lille sønn veier opp for alt!

 

selvsagt når man er gravid, og etterpå, og det aksepterer jeg fullt ut. For meg er det eneste som betyr noe at jeg endelig fikk mitt etterlengtede barn!
Slet i mange, mange år for å få barn. Og da det endelig skjedde, er jeg ganske sikker på at en mage full av strekkmerker faktisk ikke ville hatt noe å si for min opplevelse av kroppens endringer. Forandringer er det jo etter svangerskapet, men dette er endringer jeg er stolt av. Min lille sønn veier opp for ALT!
– Kroppen er blitt en «bruksgjenstand» også!
”Alos” ønsker ikke stå frem med navn. Hun har definitivt endret syn på kroppen etter fødselen:
– Har først og fremst endret syn/forhold til enkelte kroppsdeler. Har et mer «fargerikt» forhold til pupper og underliv. Tidligere var oppfatningen at de var stort sett til fornøyelse, mens nå har jeg også fått et «bruksgjenstand»-forhold til disse, noe som også gjør de mindre «eksotiske». Jeg ammer ennå, og puppene har ikke kjentes erotisk for meg siden den første melkesprengen omtrent..
Hun er nøye med å holde seg i form og å spise riktig. Men er det vitktig å bli helt som før?
– Jeg synes ikke nødvendigvis det er viktig å bli som før fødselen, men jeg har en generell oppfatning av at det er å foretrekke å leve sunt og å trimme. En fødsel vil forandre ens kropp, slik er det bare, da det er en voldsom belastning for kroppen. Men med å leve fornuftig kan man få det beste ut av seg selv til enhver tid, også i tiden etter en fødsel.
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?