FamilieForeldre– Fordel å være ung pappa

– Fordel å være ung pappa

Morten Fredriksen (22) er pappa til Theo Emiil (3), Oliver Tobias (2) og Emilija Isabella (1). Foto: Helges studio as
Av Karianne Munch-Ellingsen 1139 Sist oppdatert 09.01.13
19 år gammel ble Morten Fredriksen-Enger pappa til Theo Emiil. Siden da har han og kona fått to barn til. Nå er 22-åringen med på Unge mødre.

– Jeg lever et hektisk, men veldig rikt liv, sier Morten Fredriksen-Enger fra Lillesand.

Han har alltid hatt lyst på barn, men hadde ikke tenkt over når det skulle skje. Kona, Elisabeth Fredriksen-Enger, hadde midlertidig ikke tenkt så mye på å bli mor – før de sammen fant ut av at de ville prøve å få barn. Fire måneder etter at de ble kjærester, ble Elisabeth gravid. Morten forteller at graviditeten var ”litt planlagt”.

– Vi hadde prøvd en stund og gitt opp før Theo Emiil (3) var på vei, forteller han. Småsøsknene Oliver Tobias (2) og Emilija Isabella (1) kom mer overraskende på det unge paret.

Les mer: Sjekk vår terminkalkulator


Over gjennomsnittet glad i barn
Den unge faren innser at han har valgt bort ungdomstiden. Selv om han har opplevd mye mer enn andre på sin egen alder, så hender det han kunne ønske han kunne gjøre som de andre. Men han angrer ikke, selv om han ikke lenger har muligheten til å løpe ut og gjøre hva han vil – når han vil.

– Nå er det rutiner. Ikke mye spontanitet, sier han.

Han innrømmer at han nok er over gjennomsnittet glad i barn. Morten har utdannet seg til barne- og ungdomsarbeider, men mangler praksisdelen før han får fagbrevet.

Morten har ingen venner som har barn, men han har god erfaring både fra utdanningen sin og fra å ha jobbet som vikar i barnehage. Men fortsatt møter han hverdagslige utfordringer.

– Det kan være vanskelig hvis et av barna slår seg vrangt, ikke vil høre etter eller har vondt et sted og vi må finne ut hva problemet er. Men jeg liker utfordringer og å lære nye ting, sier han.

Folk blir overrasket
Når folk får vite om barneflokken til Morten blir de som regel overrasket. Fra familiene har de fått støtte, men da de fikk vite at nummer to og tre var på vei, ble de litt forundret.

– Familien trengte litt tid før det sank inn at det var flere på vei, sier Morten.

Les mer: 17 år og mor til tre

Satser på musikkarriere
Foruten å være pappa til tre, er Morten i full gang med å satse på en karriere innen musikk. Platekontrakten er i boks, og fredag 11. januar slippes hans første singel.

– Det er mye å gjøre når man følger drømmen sin kombinert med familie, sier han.

Men Morten anbefaler andre menn å bli unge fedre.

– Jeg synes det er en fordel å være ung far. Jeg har nok energi til alle barna. Men bli ferdig med utdanning og begynn å jobbe først, oppfordrer han.

Les mer: Anna ble gravid på ungdomsskolen

To husmødre
Hjemme hos Morten finnes det ikke noe som heter dame- og mannearbeid.

– Jeg er like mye med på alt. Hjemme hos oss har vi to husmødre, sier han, og mener andre menn må stille opp for barna de setter til verden.

– Alle menn som har muligheten bør ta ut pappapermisjon. Det ergrer meg når menn ikke gjør det. De har vært med på å skape et liv - et nytt barn som kommer inn i verden. Det minste de kan gjøre er å gi det en god velkomst, bli kjent, og gi barnet den omsorgen og tryggheten det trenger, sier Morten. Han legger til at fedre bør ta like stor del i livet til barna som mødre gjør.

Les mer: Mia ble mamma som 14-åring

Ung far på Unge mødre
Etter å ha blitt provosert over intro-sangen til TV-programmet Unge mødre meldte Morten seg på i trass. I sangen synges det ”Mor er stolt og far er borte”. Dette stemmer ikke med Mortens liv.

– Det er vanlig med unge mødre, men det er også mange unge fedre som er like engasjerte i barna sine liv som mødrene, forklarer han.

Han kom med på programmet, den unge faren og de tre barna kan følges fra 16. januar på kanalen FEM.

Trebarnspappa Morten blir snart å se på tv. Foto: Helges studio as

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: