BloggBarna og banken

Barna og banken

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: journalist Anette Vårvik, Norsk familieøkonomi 512 Sist oppdatert 13.02.17

Hvor tidlig har barna rett til å styre sine egne penger? Og hvorfor bør vi som foreldre lære barna om økonomi?

Blogginnlegget er skrevet av journalist Anette Vårvik i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomiDen beste måten å lære barna å være ansvarlige når det kommer til penger og økonomi, er å være gode forbilder selv. Barn og ungdom får altfor liten opplæring i økonomi, og det er derfor viktig at gode vaner og rutiner læres tidlig hjemmefra. Vi har derfor lyst til å gi deg noen gode råd som du kan ha med deg når barnet vokser.

Snakk med barn om personlig økonomi tidlig
Det som er viktig å huske på er at det finnes noen viktige aldersgrenser som er knyttet til ansvaret barna har for egen økonomi. Tolv år gamle skal de tas med på avgjørelser som gjelder dem selv, og visste du at allerede når barnet er 13 skal det levere selvangivelse for egen arbeidsinntekt?

15-årsdagen er et nytt vendepunkt, da har barnet rett til å bestemme over penger de har tjent selv. I tillegg kan han eller hun inngå avtale om innskuddskonto og få et bankkort knyttet til denne kontoen. 15-åringen kan også inngå arbeidsavtaler selv.

Barnet får fullt ansvar selv fra fylte 18 år
Når barnet fyller 18 år blir det regnet som voksen, og får alene full råderett over kontoene sine. Dette gjelder også eventuelle sparekontoer/fond som du har spart i i barnets navn. Kryss fingrene for at de sårt oppsparte pengene ikke ryker inn i første og beste russebuss…

Når en er myndig kan en også bestille kredittkort eller ta opp lån. Dette er en stor overgang og et viktig ansvar. Vi vet at mange blir fristet til å kjøpe ting på kreditt som de egentlig ikke har råd til. Har du brukt tid gjennom oppveksten til å lære barnet om penger og budsjettering, er det nå du får igjen for det!

Vi anbefaler at alle 18- åringer får et møte med rådgiver angående daglig økonomi, hvordan han/hun skal dele opp kontoer, budsjett og hva det vil si å oppta lån/kreditt. Hvis du er bekymret for at banken vil benytte anledningen til å selge ungdommen produkter han/hun ikke trenger, kan dere gjerne avtale et slikt møte hos uavhengige rådgivere (for eksempel oss i Norsk Familieøkonomi).

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: