FødselDårlig fødselsopplevelse – veien videre etterpå

Dårlig fødselsopplevelse – veien videre etterpå

Det kan være lurt å søke profesjonell hjelp for å bearbeide følelsene etter en vanskelig fødsel. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 13276
Dersom du har hatt en dårlig fødselsopplevelse, bør du bearbeide følelsene i stedet for å forsøke å glemme. På ett eller annet tidspunkt presser det seg frem igjen, og da ofte med en voldsom kraft.

Alle dere som har født vil sikkert være ganske enige med meg i at en fødsel er en skjellsettende opplevelse, at det er noe av det største man gjør i kvinnelivet sitt – på godt og på vondt, og at man når man er i fødsel kjenner på krefter i kroppen som man ikke trodde fantes. Noen av dere har kanskje kjent på en vanvittig stolthet og mestringsfølelse etter en fin fødsel, mens andre igjen sitter med en vond følelse i både kropp og sjel etter en traumatisk fødselsopplevelse. Det er til dere som har hatt en traumatisk og riktig dårlig opplevelse dette blogginnlegget er skrevet.

Mange kvinner med sår på sjelen 
For i jordmorlivet mitt treffer faktisk jeg ganske mange av dere. Både på Mamastork-kontoret hvor jeg møter dere i svangerskapet, men også på Fødeloftet hvor dere kommer inn i fødsel – mange med mye engstelse og uro, eller til og med angst i kroppen. Dette er etter min erfaring den største årsaken til mange tårer og av og til søvnløse netter hos kvinner som blir gravide igjen. Jeg opplever virkelig at på samme måte som det kan være høy grad av mestringsfølelse i en god fødsel, så kan det være like høy grad av traume i en dårlig. Jeg vil faktisk våge å påstå at det finnes kvinner med sår på sjelen, som aldri helt kommer tilbake til seg selv etter en traumatisk fødselsopplevelse…

Ta tak i de vonde følelsene
Derfor er det helt vanvittig viktig at få hjelp til å bearbeide en tøff opplevelse – aller helst før du blir gravid igjen. Hvis du som leser dette har hatt en tøff opplevelse; TA TAK I DET! Det blir ikke bedre av å vente. Det går ikke over av seg selv. Du glemmer det ikke. Sånn er det bare. Ta tak i det!!


Har du gått til jordmor som du har god kontakt med og tillit til, be om en ettersamtale. Ha med deg alle papirer fra fødselen og be henne om å ha god tid til deg. Fortell om din opplevelse og få forklaring på alt som måtte være uklart. Kanskje du trenger å komme mer enn én gang før du kjenner at du kan legge opplevelsen vekk på en okay måte, og at den på en måte finner sin plass i livet ditt.

Du kan også be din fastlege om en henvisning til sykehuset der du har født – typisk til Fødepoliklinikken. Der kan du snakke enten med jordmor eller gynekolog. Igjen, fortell om din opplevelse og få forklaring på det som måtte være uklart. Alt etter hva som gjorde opplevelsen dårlig, kan det være forskjellige ting som kan hjelpe deg. Kanskje du trenger en forsikring om at det aldri kommer til å skje likt igjen. Gjerne trenger du en beklagelse eller unnskyldning hvis noe skulle vært gjort annerledes. Kanskje har du behov for å vite at du kan ivaretas på en annen måte hvis du skulle velge å bi gravid igjen, eller gjerne er det noe helt annet du trenger.

Vanskelig uten profesjonell hjelp
Poenget er at du får hjelp til å komme videre på en god måte, og at det er veldig vanskelig, om enn umulig, å få det til alene uten profesjonell hjelp hvis du har hatt en tøff og traumatisk opplevelse.

Det ingen forteller deg om tiden etter fødselen: Podcast med jordmor Anett Hegen Michaelsen:



Viktig å bearbeide vonde opplevelser
Når jeg møter dere som har en tøff opplevelse i bagasjen i et nytt svangerskap eller en ny fødsel, er det tydelig å se om du har bearbeidet den gamle opplevelsen eller ikke. Jeg sier ikke at det bare er enkelt selv om du har fått hjelp, men det er likevel noe helt annet enn om du bare la lokk på og forsøkte å glemme. Min erfaring er at ”legge-lokk-på-strategien” går en stund, av og til langt ut i et nytt svangerskap. Men på ett eller annet tidspunkt presser det seg frem, og da ofte med en voldsom kraft. Hvis du skulle oppleve det; TA TAK I DET MED ÉN GANG.


Selv om jeg syns det absolutt beste er å få gjort noe med det før du blir gravid igjen, så kan man likevel få gjort en god del i et nytt svangerskap også. Da blir det igjen å få snakket med jordmor og/eller lege på sykehuset, og sammen få lagt en plan for den nye fødselen.

Masse lykke til – det kan være en STOR lettelse å TA TAK I DET.


Bloggen publiseres i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: