Babyverden plussBabyverden pluss - fødselFødselsangst – hva er det og hva kan man gjøre med den?

Fødselsangst – hva er det og hva kan man gjøre med den?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Fastlege og terapeut Kari Løvendahl Mogstad, karilovendahlmogstad.no 21 Sist oppdatert 15.05.25
En fødsel er vel det aller mest skjellsettende en kvinne opplever i løpet av livet. Det å bringe et barn til verden er noe av det mest naturlige, men samtidig også en av de mest dramatiske hendelsene man kan gå gjennom. Derfor er det ikke rart at mange fødende kvinner kjenner på både uro og angst med tanke på å gjennomgå en fødsel.

Det er helt naturlig å ha mange tanker og bekymringer – både når man er gravid og når fødselen nærmer seg. Kroppen, og også sjelen, går gjennom enorme omveltninger, og det kjennes ganske overveldende med alle disse forandringene som både vises på utsiden og foregår på innsiden.

Derfor er det viktig at vi har en god og godt organisert svangerskapsomsorg, der vi som jobber med dette, gjør det vi kan for å ta vare på både den gravide og barnet hun har i magen. Én av de tingene vi som er helsepersonell må være obs på, er når den gravide uttrykker en uro og angst rundt det å føde som mer enn bare uro. Når det blir bekymringer. Bekymringer og tanker om fødselen som tar så mye plass at det i stor grad påvirker livet og hvordan de fungerer i hverdagen.

Det er usikkerhet rundt hvor mange som lider av fødselsangst. I noen studier har det vært rapportert tall helt opp mot 20 prosent av alle gravide. Naturlig nok er det ikke så enkelt å gradere dette. Det er likevel vår jobb, som leger og jordmødre, å vurdere dette og å finne hjelp på det nivået som trengs.

Fødselsangst kan være til stede dersom den gravide
– kjenner at angsten hemmer henne i dagliglivet.
– har konsentrasjonsproblemer
– har søvnproblemer
– har overskyggende og negative tanker rundt fødselen

Lytt til podcast: Livredd for å føde? Gode råd mot fødselsangst

Forskjell på vanlig angst og fødselsangst?

Det kan være vanskelig å skille fødselsangst fra vanlig angst, og det er mange likheter. Man kan for eksempel både kjenne på en plutselig og/eller en mer konstant lammende panikk og uro. Noen kan også kjenne seg psykisk «nede» og deprimerte, der mye kjennes tungt og mørkt. Det er ikke rart at det er veldig krevende å få en slik tilstand, når man egentlig ønsker å nyte graviditeten. Man ønsker å kunne ha energi og overskudd til å glede seg over den lille babyen som skal komme.

Det er viktig å få hjelp så tidlig som mulig, slik at man sammen kan klare å snu dette. Da kan man forhåpentligvis komme i mål slik at man kan få en positiv fødselsopplevelse.

Noen tenker at keisersnitt er eneste utvei

Hos noen med fødselsangst sitter angsten så sterkt i, at de bare ser én utvei – nemlig å føde barnet ved keisersnitt. For dem som jobber spesielt med fødselsangst, er det ofte et mål å finne ut av om man sammen klarer å gjøre kvinnen klar og i stand til å føde vaginalt. Om dette ikke er mulig, er keisersnitt en løsning.

Noen gravide har en historie som kan gjøre at det kjennes helt uaktuelt å føde vaginalt. Da er det viktig at vi som jobber med dem får et best mulig innblikk i bakgrunnen for fødselsangsten.

Risikofaktorer for alvorlig fødselsangst kan være:
- tidligere angst og depresjon
- tidligere overgrep
- tidligere kompliserte fødsler
- tidligere vonde og vanskelige sykehusopplevelser
- frykt for å miste kontroll
- redsel for smerter
- frykt for at du eller barnet skal bli skadet eller dø

Vanskelig å "miste" kontrollen

Det er ikke så vanskelig å skjønne at det kan oppleves som både overveldende og skremmende å tenke på hva kroppen, og underlivet, skal gjennom under en fødsel. Og det er lett å forstå at det kan være veldig uvant å se for seg at man skal overgi seg til naturens krefter, og å «miste» kontrollen over kroppen sin, slik man gjør under en fødsel.

Dette er en veldig annerledes situasjon enn resten av livene til oss moderne mennesker. Vi er vant med å kontrollere det meste, putte ting i en app og planlegge våre aktiviteter til minste detalj. Alt dette settes på prøve, utfordres, og veltes helt om når vi går i fødsel. Og uansett hvor mye vi prøver å planlegge, så vil det alltid være noe som kan bli helt annerledes enn vi har sett for oss. Og dette er noe av det jeg tror virker både skremmende og angstskapende hos mange.

De aller fleste har et ønske om å kunne føde vanlig, altså vaginalt. Vår oppgave som helsepersonell er å jobbe sammen med fødekvinnen og bidra til at til at hennes iboende krefter og instinkter kan få rammevilkår til å komme frem. Vi skal hjelpe henne slik at hun kan ta i bruk disse enorme og fascinerende kreftene som ligger i fødekvinnen. Men for at disse viktige egenskapene skal kunne brukes på en riktig og god måte, kreves det at det er tid, trygghet og at kvinnen har en opplevelse av ivaretakelse. Er ikke disse tingene på plass, kan dessverre fødselsangst bli en av konsekvensene.

Så hva kan vi gjøre med fødselsangst, da?

Forebygging

For det første, kan fødselsangst til en viss grad forebygges. Det kan skje gjennom god informasjon, og kunnskap om hva en fødsel er – og hva som vanligvis skjer under fødselen. Det kan også være nyttig å se på hva som kan skje og som ikke kan planlegges, og nettopp å jobbe med denne usikkerheten som alltid ligger der. Men det er viktig at de som jobber med de fødende er både trente og kompetente til å håndtere dette på en trygg og god måte. Det er avgjørende at det er nok tid til dette viktige arbeidet i forkant av fødselen, og at dette blir prioritert.

God planlegging og informasjon

For de som har en klar fødselsangst, er det viktig at vi lager gode planer, gir god og grundig informasjon om hvordan fødselen vanligvis forløper, og gjerne gjentar dette. Vi må også svare på alle spørsmål den gravide har. Det er viktig å anerkjenne frykten, og ikke bagatellisere den. Det er også anbefalt at den gravide blir henvist til en fødeklinikk hvor de har jordmødre som er ekstra gode på dette arbeidet om mulig. Gravide med fødselsangst trenger stor grad av forutsigbarhet, så langt det går, og å vite at de som skal møte dem på fødeavdelingen er klar over deres angst og redsel for å føde.

Fødselsforberedende kurs

Kvinner med fødselsangst må få et grundig fødselsforberedende kurs hvor de blant annet får høre om , og gjerne også se, hvordan en fødestue ser ut, hva som finnes av smertestillende, hvilke rutiner som finnes på fødeavdelingen og hvilke fødestillinger som er vanlige. De må også være sikre på at det er noen der under hele fødselen, som passer på dem, og er der for dem, og som hele tiden kan trygge dem.

Vi ønsker at en fødsel skal bli en positiv opplevelse, og at kvinnen får benyttet sine ressurser og fødekrefter på en best mulig måte. Da er det helt avgjørende at hun kjenner seg mest mulig trygg, og det burde være en grunnleggende rett at alle fødekvinner får disse vilkårene oppfylt, når de skal gjennom en så skjellsettende opplevelse som en fødsel er.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel

Nyeste artikler: