Ikke la barnet sitte vendt fra deg når dere er ute og triller. Både du og barnet har godt av å se hverandre og kommunisere under turen.

Sist oppdatert: 11. oktober 2012

Det finnes i dag flere barnevogner på markedet hvor babyen sitter vendt fra foreldrene enn mot foreldrene. Det synes jeg er rart. Særlig når vi vet hvor viktig det er for barnet at det lett kan få blikk-kontakt med en trygg voksen når barnet opplever noe nytt. Det anbefales å trille tur sammen med barnet og ikke med ryggen til barnet. Ganske logisk?

Les også: Jeg blir ikke bortskjemt, jeg lover!
 
Barnevogn er et hjelpemiddel som blir brukt mye. De fleste babyen tilbringer mye tid i vognen. Derfor er det veldig viktig at man velger riktig vogn.

Mange hensyn ved vognkjøp
Når man skal kjøpe barnevogn er det mange ting man må ta hensyn til. Vognen må passe inn i bilen, den må være brukervennlig, ha gode trille-egenskaper,  passe til bruksområdet, ha justerbart håndtak hvis det er stor høydeforskjell på foreldrene osv.

Alt dette er veldig viktig, men det er en ting som er minst like viktig, og det er å velge en vogn hvor babyen sitter vendt mot den som triller. Det er mye hyggeligere for barnet å trille tur når det kan se på og kommunisere med foreldrene sine. Det fremmer språkutviklingen til barnet, fremmer tilknytning og skapet trygghet.

Les også: Slik velger du riktig barnevogn
 
Trygghet og bekreftelse
Det er mye man skal lære når man er liten og mye kan virke både overveldende og litt skummelt. Hvis babyen kan se på den voksne som triller får babyen mulighet til å søke trygghet og bekreftelse gjennom å se på ansiktsutrykket og kroppsspråket til den voksne.

Tenk deg selv hvordan det er å sitte i vognen, med ryggen vendt til den som triller. Ville ikke du følt deg litt «utenfor» om de som trillet deg snakket sammen, lo og hadde det sosialt sammen uten at du fikk muligheten til å være med?

Les mer om tilknytning og adskillelse

Les om det gode samspillet

Mange inntrykk
Jeg tror også at jeg ville blitt ganske sliten av alle de inntrykkene jeg ville fått av å sitte vendt den veien uten mulighet til å kunne hvile øynene mine på den voksne og «ta en pause».

Tenk deg selv hvor mange inntrykk en liten baby får når den sitter i vognen vendt mot en stor verden. Jeg tror jeg ville hatt behov for å kunne vende meg mot den voksne for å kunne «ta en pause» fra alle inntrykkene.
 
Som med alt annet som har med barn å gjøre så finnes det ingen fasit. Alle barn er forskjellige og det skal man selvfølgelig respektere, men selv om barnet viser tegn til at det vil sitte vendt med kjøreretning så betyr ikke det at barnet ikke kan bli overstimulert. Alt med måte, tenker jeg.

Les også: Juster deg etter barnet

Still krav!
Det jeg prøver med dette innlegget er å skape refleksjon. Det finnes i dag veldig få barnevogner på markedet hvor barnet kan sitte vendt mot den som triller. Jeg ønsker meg at flere foreldre stiller krav til butikken og produsenten og forteller at de ønsker valgmulighet. Det er vi som betaler for vognene og dermed også vi som bør stille kravene.

Det beste hadde vært en vogn man kunne snu begge veier. Da kunne man variert og tilpasset barnets signaler og behov.

Les også: Hjelp barnet med å samle sin oppmerksomhet

Mer kontakt
Jeg ser mange barn som prøver å snu seg mot foreldrene når de triller. Barnet sutrer og viser tydelig tegn til at det ønsker kontakt med den voksne. Det synes jeg er et trist syn.
 
Man har også som foreldre større oversikt over hvordan barnet har det, om barnet får sol i ansiktet, for mye vind i ansiktet, om det sover, er trist, fornøyd osv. La babyen få mulighet til å oppleve verden sammen med deg.

Trill tur sammen med barnet ditt – ikke med ryggen til barnet ditt.

Les alle artikler om oppdragelse på Babyverden
 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?